Едукација за мир важно за децата во зоните на конфликти: Дипломат

(Фото: преку Ројтерс)

(Објавено од: Виетнам Плус. 30,2021 јануари XNUMX година)

Newујорк (ВНА) - Давањето едукација за мир на децата во зоните на конфликти е значајно за решавање на конфликтите и војните, според министерот советник Нгуен Фуонг Тра, Заменик постојан претставник на Виетнам на Совет за безбедност на Обединетите нации (СБСК).

На состанокот со Ариа со формулата на СОН на 29 јануари, виетнамски дипломат истакна дека образованието ќе им помогне на децата да избегнат омраза, како и екстремни и терористички мисли, давајќи придонес за намалување на сиромаштијата и нееднаквоста.

Владите на релевантните земји треба да ја имаат главната одговорност и да ги спроведат сите неопходни мерки за да спречат регрутирање и употреба на деца од вооружени сили или вооружени групи, притоа обезбедувајќи поддршка за нивна реинтеграција во општеството.

Нагласените програми за реинтеграција треба да бидат во центарот на напорите за градење и спречување на конфликти, заедно со механизмите за долгорочно спонзорство.

Таа ја повика меѓународната заедница да даде финансиска помош за процесот на реинтеграција на децата во постконфликтните општества, подвлекувајќи дека Виетнам ги поддржува координативните улоги на ООН, како и поддршката на регионалните организации за постконфликтните земји за намалување на сиромаштијата, популаризација на образованието и одржлив развој.

Тра, исто така, ги потврди политиките и посветеноста на Виетнам за унапредување на грижата, заштитата и образованието на децата.

На настанот, заменик-генералниот секретар на Канцеларијата за борба против тероризмот на Обединетите нации Владимир Воронков изрази загриженост за духовното здравје, безбедноста и сеопфатниот развој на децата што живеат во логорите во североисточна Сирија.

Тој рече дека политичката определба и синхроните стратегии играат важна улога во враќањето на децата од зоните на конфликти и им помагаат да се реинтегрираат во општеството.

Victртвите на тероризам имаат потреба од ефикасна и навремена поддршка во правните процедури и здравствената заштита, рече тој, додавајќи дека изградбата на Национален план за сеопфатна помош (НЦАП) и надлежните регулативи ќе биде значаен потег за воспоставување на национален механизам што ги исполнува барањата на жртвите.

Во меѓувреме, специјалниот претставник на генералниот секретар на ООН за деца и вооружени конфликти Виргина Гамба рече дека децата треба да бидат изнесени од конфликтните зони, и имаат поволни услови за наскоро да се реинтегрираат во општеството.

Таа ги повика сите земји да имаат одговорност за заштита на децата и за обезбедување на нивните права врз основа на сегашните правила, велејќи дека тие треба да изградат специфични процедури за враќање на децата заглавени во зоните на конфликтот.

Другите земји укажаа на предизвиците во репатријацијата на децата и разговараа за регионалната и меѓународната соработка за справување со ова прашање.

Состанокот го одржаа Русија и Казахстан преку видеоконференција на тема: „Деца и вооружени конфликти, репатријација на деца од конфликтни зони: од логори до домови, повик за акција“.

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...