Мировно образование: Година во преглед и размислување (2021)

Почитувани членови, пријатели и поддржувачи на Глобалната кампања за мировно образование,

Ви благодариме што бевте покрај нас во 2021. Не беше лесна година за никој од нас. Да се ​​биде во заедница со нашата глобална мрежа на едукатори за мир, само малку го олесни навигацијата низ повеќекратните кризи и тековните трауми влошени од пандемијата. Благодарни сме што имавме неколку можности да споделуваме, да се поврземе, да учиме, да растеме и да се лекуваме заедно. И, случајно, на патот, исто така, постигнавме многу! Гледањето наназад и размислувањето за достигнувањата во 2021 година ми дава голема надеж во сознанието дека можеме, заедно, да се спротивставиме на заканите за мирот и заедно да изградиме помирен свет преку образование.

Подолу е даден краток извештај за некои од нашите колективни напори за унапредување на мировното образование, како и преглед на некои од значајните активности што Глобалната кампања за образование за мир ги спроведе или придонесе во 2021 година.

-Д-р Тони Џенкинс
Координатор, Глобална кампања за мировно образование

Брза статистика: зголемено учество и ангажман

Заедницата GCPE стана поголема и посилна во 2021 година.  Речиси 200,000 луѓе, од секоја земја во светот, ја посетија веб-страницата на Глобалната кампања за мировно образование (GCPE) оваа година.  Тоа е речиси двојно повеќе од бројот на посетители од 2020 година. Илјадници повеќе комуницираат со GCPE преку социјалните медиуми и другите платформи. Ние, исто така испрати повеќе од 184,945 мејлови во изминатите 12 месеци! Понатаму, GCPE објави речиси 200 статии вести, истражувања, анализи и настани поврзани со образованието за мир од приближно 50 земји во 2021 година. (Ако не се вклучени вести од вашата земја, ние секогаш ги поздравуваме поднесоците преку нашиот онлајн портал.) Нашите организациски и институционални членови на коалицијата сега брои 270, значителен раст од 2021 година (ако вашата организација веќе не е членка, ве молиме размислете да се придружите овде).

Политика и законодавни унапредувања

Во ноември, Генералната конференција на УНЕСКО официјално ја одобри предлог за ревидира на Препорака од 1974 година за образование за меѓународно разбирање, соработка и мир и образование во врска со човековите права и основните слободи (наведен како Препорака од 1974 година). Препораката е важна алатка за следење на напредокот на Агендата за одржлив развој 2030 година. Ревидираната Препорака ќе ги одразува еволуираното разбирање за образованието, како и ќе се однесува на новите закани за мирот, кон обезбедување меѓународни стандарди за промовирање на мирот преку образованието. Тони Џенкинс, координатор на GCPE, го поддржува процесот на ревизија со тоа што придонесува за развој на техничка забелешка што ќе се користи како основа за консултации со експерти и претставници на земјите-членкиs.  Дознајте повеќе за овој значаен напор овде.

Во срцето на Глобалната кампања е нашата мисија да изградиме јавна свест и политичка поддршка за воведување на мировно образование во сите сфери на образованието, вклучително и неформалното образование, во сите училишта ширум светот. Во 2021 година бевме сведоци на неколку значајни политички напори на ниво на земја за зајакнување, поддршка и воспоставување мировно образование во училиштата, вклучувајќи ги и напорите во Етиопија, Малави, Филипини, Шпанија, Јужен Судан, и Уганда. Покрај тоа, во август, Јапонскиот синдикат на наставници (JTU), кинескиот Национален комитет на Синдикатот на образовните, научните, културните, здравствените и спортските работници и Корејскиот синдикат на наставници и образовни работници (KTU) се согласија за важноста на мировното образование како од витално значење за меѓународното разбирање и соработка во регион на зголемени тензии.

Развиени се нови ресурси за мировно образование

Глобална клириншка куќа за образование за мир.  Лансирана на почетокот на 2021 година, Clearinghouse е база на податоци што може да се пребарува (со повеќе од 2000 записи) на наставни програми, вести, истражувања, извештаи и анализи од целиот свет курирани од GCPE. Ова брзо станува извор за знаење во образованието за мир.

Мапирање на мировното образование. Глобална истражувачка иницијатива на GCPE спроведена во партнерство со неколку водечки организации ангажирани во истражување и практика за мировно образование, овој динамичен онлајн ресурс обезбедува документација и анализа на ниво на земја на напорите за мировно образование ширум светот. Проектот беше лансиран со виртуелен форум на 9 октомври, со дијалог помеѓу Тони Џенкинс, координатор на Глобалната кампања и Сесилија Барбиери, шеф на Секцијата на УНЕСКО за глобално граѓанство и мировно образование (можете погледнете видео од форумот овде). Покрај создавањето на нова алатка за истражување, проектот помогна да се формира витална нова истражувачка коалиција.

Луѓе на мировно образование. Заеднички проект на Здружението за историски дијалог и истражување (AHDR) и Меѓународниот институт за мировно образование (IIPE), со поддршка на Глобалната кампања, People of Peace Education е публикација и веб-страница што ја издигнува работата на образованието за мир на на пошироката јавност со давање погледи на животот и работата на едукаторите за мир од целиот свет. Моделиран според широко признатиот проект Humans of New York, проектот содржи профили кои ги истражуваат мотивациите, предизвиците, успесите и увидите на едукаторите за мир кои работат во различни контексти.

Коронски врски: Учење за обновен светОд почетокот на пандемијата, Глобалната кампања се обидува да и пристапи на кризата како можност за истражување на нови форми на учење и за извлекување визии и планови за претпочитан свет. Имајќи ја на ум оваа визија, куриравме серија од повеќе од 40, главно оригинални написи кои нудат анализи и учење како поддршка на трансформативните одговори на неправдите откриени од пандемијата, како и на целиот опсег на закани за нашата планета.

Во меморијам

Нашата глобална заедница изгуби неколку пионери едукатори, активисти и застапници во 2021 година, меѓу нив: Абдул Азиз Саид (САД/Сирија), о. Елисео Меркадо Џуниор (Минданао, Филипини), Шуламит Коениг (САД), Филис Котите (Либан/САД/Франција); камбани куки (САД) и Олга Воркунова (Русија).

Месечни нагласувања

Следниве се некои од најважните активности и напори на GCPE и неговата заедница на партнери во 2021 година.

Јануари

Во јануари, Тони Џенкинс, координатор на GCPE, учествуваше на вебинарот “Мировното образование во формалните училишта: Зошто е важно и како може да се направи?Организиран од International Alert, Британскиот совет и Истражувачката група за мир и образование од Кембриџ, настанот ги истражуваше наодите од новиот истражувачки извештај со истото име. Извештајот дискутира како изгледа мировното образование во училиштата, неговото потенцијално влијание и како тоа може да се реализира во пракса. Извештајот и снимката од настанот се достапни тука.

Февруари

Глобалната кампања беше номинирана за Нобеловата награда за мир во 2021 година.  Номинацијата ја препозна кампањата како „најдинамичниот, највлијателниот и најдалекосежниот проект во светот во образованието за мир, sine qua non за разоружување и укинување на војната“. GCPE беше заеднички признаен од тројца предлагачи: Почесната Марилу Мекфедран, сенатор, Канада; Проф. Анита Јудкин, Универзитет во Порторико; и проф. Козуе Акибајаши, Универзитетот Дошиша, Јапонија. Иако не ја освоивме наградата, номинацијата ја гледаме како светилник на надеж, што дава признание за неуморните и храбри напори на членовите на кампањата ширум светот кои ја следат често невидливата, трансформативна работа на образованието за мир.

Пат за градење мир преку мировно образование во Авганистан. Тони Џенкинс, координатор на GCPE, го модерираше овој специјален настан организиран од програмата магистер по разрешување конфликти на Универзитетот Џорџтаун. Панелот се фокусираше на напорите за градење мир што се случија од создавањето на Исламската Република во 2001 година преку мировно образование во форми на формален образовен систем, технологија и уметност. Снимката од вебинарот е достапна овде.

Дијалог со д-р Бети Реардон за мировно образование, домаќин на УНЕСКО АПЦЕИУ. Азиско-пацифичкиот центар за образование за меѓународно разбирање (APCEIU), во партнерство со Корејското здружение за образование за меѓународно разбирање (KOSEIU), беше домаќин на Дијалог со ко-основачот на GCPE, д-р Бети Реардон на 26 февруари. Форумот се одржа на по повод објавувањето на корејската верзија на книгата на д-р Рердон, Сеопфатно мировно образование. Синопсис и видео од настанот може да се најде тука.

Април

Во април 2021, GCPE спроведе истражување фокусирано на младите за подобро разбирање на свеста и интересот за образованието за мир и социјална правда кај младите од средношколска и факултетска возраст. Анкетата беше спроведена од младинскиот тим на GCPE, составен првенствено од студенти од Програмата за студии за правда и мир на Универзитетот Џорџтаун. Извештај кој ги анализира наодите од истражувањето ќе биде објавен на почетокот на 2022 година. GCPE има намера да ги искористи резултатите од ова истражување за да помогне во обликувањето на идното програмирање ориентирано кон младите, развојот на ресурсите и можното создавање младинска мрежа. Извештајот исто така има за цел да ги поддржи едукаторите и организаторите во нивните сопствени напори за младинско програмирање.

мај

Кога беше објавено повлекувањето на американските трупи од Авганистан, GCPE се појави за да го поддржи тековниот глобални напори да се обезбеди човечка безбедност на авганистанските жени, едно од најранливите популации погодени од повлекувањето. Користејќи ја резолуцијата 1325 на Советот за безбедност на ОН за жените, мирот и безбедноста како алатка и норма на меѓународното право, глобалната коалиција почна да лобира американски официјални претставници и Советот за безбедност на ОН да помогнат во воспоставувањето на прекин на огнот и да се распоредат мировници за заштита на жените. GCPE промовираше голем број петиции за поддршка на овој напор и продолжува да ја поттикнува солидарноста со авганистанските жени и едукатори погодени од безбедносната празнина.  Дознајте повеќе за напорите за солидарност на Авганистан овде.

Исто така во мај, GCPE учествуваше на конференција организирана од Квекерскиот совет за европски прашања (QCEA) и Квекерите во Британија на тема „Можности за мировно образование: докази и можности.“ Конференцијата изградена врз „Мировно образование: Изработка на случајот,“ извештај објавен во 2020 година од QCEA. Организаторите направија серија од три видеа за да ја поддржат конференцијата (1. Изработка на случај за мировно образование, 2. Што треба да се направи за мировното образование да стане приоритет? 3. Што е мировно образование?).  Овие одлични видеа можете да ги погледнете овде.

Јули

Во јули, GCPE соработуваше со Меѓународниот институт за мировно образование (неговата сестринска иницијатива) во домаќинството на настанот за виртуелно учење  "IIPE Mexico PrepCom - Ткаење заедно Интеркултурно учење на мирот во ера на пандемија.“ Настанот ги истражи многуте предизвици што ги доживеаја едукаторите за мир за време на пандемијата и како ние одговоривме и лично и професионално. Сесијата исто така покани истражување за тоа како би можеле да изградиме заедници на грижа и солидарност неопходни за заздравување од повеќекратните трауми предизвикани од СОВИД-19. Настанот беше спроведен како подготовка за IIPE Mexico (Меѓународен институт за мировно образование што ќе се одржи во Мексико во летото 2022 година - првично планиран за 2021 година, но одложен поради пандемијата).  Дознајте повеќе за IIPE Мексико овде, каде што можете да погледнете и кратко видео од виртуелниот настан.

GCPE, исто така, започна ново партнерство со Центарот за мировно образование Манипур (Индија) за да воспостави кампања за засади повеќе од 10,000 дрвја моринга во Југоисточна Азија и шири визија за образование за мир. Лебан Серто, носител на кампањата, е член на GCPE од нејзиното лансирање во 1999 година. Тој ги посвети напорите на GCPE. Со оглед на успехот на овој првичен напор, во октомври беше започната дополнителна кампања за засадување дрвја Моринга и промовирање на свеста за мировното образование во Африка.  Кампањата Shine Africa, координирана од Маријана Прајс, вклучува планови за поддршка на развојот на центрите за мировно образование во секоја земја во Африка.

Јули беше напорен месец. Нашите партнери во Нигерија, Центарот за социјална трансформација и човечки развој (CHDST) во соработка со нигериската мрежа и кампањата за мировно образование, воспоставија планови за организирање на првата Настан „Независно зборување низ генерации за образование“ (iTAGe) во Африка. Фокусот на нивниот дијалог, кој се одржа во септември, беше на „Продлабочување на културата на мир и демократија преку образование“. Нашите партнери во Колумбија, Fundación Escuelas de Paz, исто така организираа настан iTAGe фокусиран на улогата на образованието во промовирањето на младинското учество и културата на мирот во Колумбија, како и спроведување на Резолуцијата 2250 на Советот за безбедност на Обединетите нации за млади, мир и безбедност. Иницијативата Talking Across Generations on Education (TAGe) е напор на Институтот за образование за мир и одржлив развој на УНЕСКО Махатма Ганди (MGIEP).

Септември

Во септември, GCPE учествуваше на Виртуелната конференција за Денот на мировното образование. Една од целите на конференцијата беше да се воспостави Ден на мировното образование на Обединетите нации.

Октомври

Во октомври, GCPE учествуваше во 2. Светски мировен конгрес на Меѓународното биро за мир. GCPE го поддржа програмирањето поврзано со мировното образование и учествуваше на панел сесија за едукација за мир. Можете да гледате Снимената презентација на GCPE координаторот Тони Џенкинс овде.

Ноември

Во ноември го објавивме изданието за 2021 година на главната работа на ко-основачот на GCPE, Бети Риардон Сеопфатно образование за мир: едукација за глобална одговорност (издание 2021). Книгата е издадена од Прес на знаење за мир, нов издавачки напор на GCPE и Меѓународниот институт за мировно образование (IIPE). Сите нето приходи од Peace Knowledge Press имаат корист од IIPE и GCPE.

GCPE, исто така, учествуваше на специјален панел за истражување на виртуелниот панел во ноември "Знаење за сложен свет: Преиспитување на улогите на истражување за мир и мировно образование". Организиран од фондацијата Бергхоф и Институтот за мировни истражувања и безбедносна политика на Универзитетот во Хамбург (IFSH), настанот ги собра експертите за мировно образование и истражувачите за мир на дијалог за тоа како двете дисциплини можат да најдат заеднички начини да се справат со 21st век предизвици. Видео од панелот може да се најде овде.

 

во близина

Приклучи се на кампањата и помогни ни #SpreadPeaceEd!

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...