Образование за мир и пандемија: глобални перспективи (видео сега е достапно)

На 13 април 2020 година, на Меѓународен институт за мировно образование и Глобалната кампања за мировно образование беа домаќини на веб-семинар за зумирање на тема „Едукација за мир и пандемија: Глобални перспективи“. Повеќе од 550 луѓе од 72 различни земји се пријавија на настанот, кој исто така беше пренесуван во живо на Фејсбук. Десетина реномирани едукатори за мир од целиот свет споделија уникатни перспективи за системското насилство и неправди кои КОВИД-19 ги ​​откри и како тие користат мировно образование за да одговорат на овие и други критични прашања (список на говорници, нивниот биографија и теми) може да се најде подолу).

Вебинарот истражуваше две широки агенди. Прво, таа претстави можност да слушнеме како реагираат едукаторите за мир ширум светот во моментот. Како едукаторите за мир го олеснуваат многу потребното учење потребно за грижа за себе, издржливост и прилагодување кон промената на реалноста? Како се прилагодуваме педагошки на просторите за учење преку Интернет, како што е зумирање (и кои нови социјални неправди ги открија овие брзи транзиции поврзани со нееднаквоста во образованието)? Како одржуваме безбедно физичко растојание додека ги одржуваме социјалните врски? Како навигираме низ траумата, вознемиреноста и стравот предизвикани од пандемија што ја разоткрива нашата соматска ранливост, како и ранливоста на нашите социјални, политички и економски системи?

Вебинарот исто така претставуваше можност за колективно преиспитување на итно идни агенди за мировно образование. Оваа глобална пандемија доведе во остар фокус на многу од загриженоста, можностите и предизвиците што ги спроведува мировното образование со децении. Презентерите споделија критички перспективи и развија јасни врски помеѓу КОВИД-19 и „другите пандемии“, вклучувајќи војна, сиромаштија, патријархат и национализам. Сите презентери ја истражуваа улогата на мировното образование во решавањето на овие прашања. Што е најважно, најмногу се однесуваше на тоа како мировното образование може да ги подготви граѓаните со знаење, капацитети и вештини за да замислат, дизајнираат, да градат склопот на социјални, политички и економски системи.

Погледнете го видеото од вебинарот подолу:

Звучници

 • Тони Џенкинс - (домаќин - САД / Глобален граѓанин)
  „Мировно образование и пандемија“
  Д-р Тони enенкинс е управен директор на Меѓународниот институт за мировно образование (IIPE) и координатор на глобалната кампања за мировно образование (GCPE). Тој е исто така редовен предавач на Програмата за правда и мировни студии на Универзитетот Geорџтаун.
 • Вернер Винтерштајнер (Австрија)
  „Корона ни ја покажува состојбата на нашиот свет: глобализација без глобална солидарност?“
  Д-р Вернер Винтерштајнер е пензиониран професор по германска дидактика на универзитетот Клагенфурт, Австрија. Од 2005 до 2016 година, тој беше основачки директор на Центарот за мировни истражувања и мировно образование. Тој останува член на управниот одбор на Универзитетската магистерска програма на „Глобалното образование за граѓанството“. Неговиот главен истражувачки интерес е развој на културните димензии на истражувањето на мирот, вклучително и литература и уметност, културолошки студии воопшто, како и мировно образование и глобално образование за граѓанство. Посебен фокус на неговата работа е транснационалната гранична состојба во т.н. Алпско-јадрански регион, триаголник помеѓу Австрија, Италија и Словенија.
 • Анита Јудкин (Порто Рико)
  „Како оваа пандемија станува очигледна и ги влошува состојбите со човековите права, особено затегнати од недемократската политика и колонијалниот статус на Порторико“
  Анита Јудкин е координатор на Катедрата за образование на мирот во УНЕСКО и професор на Одделот за образовни фондации, Универзитет во Порторико. Таа е едукатор која се обидува да промовира критичка и трансформативна педагогија, детски права, човекови права и мировно образование. Таа работи на професионален развој на наставниците, иницијативи за образование со невладини организации и учествува во мрежата на столици на УНЕСКО за човекови права. Таа објавува многу и е поканета говорник во Порто Рико, Латинска Америка и САД. Таа има д-р и магистерски студии по образовна психологија и диплома за образование од Универзитетот во Мичиген.
 • Бернедет Мутиен (С Африка)
  „Интерсекциски човекови права за мировно образование во Јужна Африка пост-апартхејдот за време на КОВИД“
  Бернедет Мутиен е активист, поет и едукатор. Нејзината животна работа е насочена кон зголемување на пристапот до основните социјални институции кои веќе долго време ги исклучуваат жените, а особено жените со боја, во Јужна Африка. Таа е ко-основач и директор на Енгендер, невладина организација што работи во пресечни области на пол и сексуалности, човекови права, правда и мир.
 • Etенет Герсон (САД)
  „Потребен е вирус: политичките импликации на нашата меѓузависност“
  Etенет Герсон (Ed.D.), политички теоретичар, мировник; Директор за образование, меѓународен институт за мировно образование; поранешен ко-директор, Центар за мировно образование, Колеџ за наставници, Универзитет Колумбија; Награда за животно дело 2018, студии за човечко достоинство и понижување; Награда за здружение за студии за мир и правда во 2014 година,  Јавна расправа за глобалната правда: Светскиот трибунал за Ирак.  Претстојна книга: Рекламаторна правда по конфликт: демократизација на правдата во Светскиот трибунал во Ирак, коавтор е со Дејл Снауаерт.
 • Роузи Чавла (Кина)
  „Како оваа глобална епидемија создаде можности за хуманизација и дискутирање за еднаквоста, ранливоста, идентитетот и мирот во Кина“.
  Роузи Чавла има магистрирал во решавање на конфликти и преговори од Универзитетот Колумбија, бизнис постдипломски сертификат за деловно училиште од Вартон и диплома за финансии од Универзитетот Темпл. Во моментов, нејзината улога во Кина е советник за глобални проекти во која таа развива едукативни проекти за мир и конфликт преку глобални прашања за едукаторите, младите и заедницата.
 • Колинс Имох (Нигерија)
  „Едукација за мир во уплашен свет“
  Д-р Колинс Имох е повикувач на Нигериската мрежа и кампања за едукација за мир. Докторирал на Катедрата за образовни основи и лидерство на Универзитетот во Толедо. Тој во моментов е придружен факултет во Одделот за кривична правда на Државниот универзитет во Калифорнија, Сакраменто. Неговата област на интерес е социјална акција, ненасилно движење, мултикултурно движење, одржлив развој, разновидност и градење на мир.
 • Д-р Гејл Франсис Р. Галанг. (Филипини)
  „Од пробив до чекор напред: увид и практични совети за градење на еластичност за време на пандемијата КОВИД-19“
  Д-р Гејл Р. Галанг е вонреден директор на Центарот за мировно образование на колеџот Миријам на Филипините. Користејќи ја својата експертиза во психологијата и образованието, д-р Галанг беше меѓу најактивните партнери на Центарот за мировно образование во изнесувањето на мисијата на Центарот за негување на културата на мирот во рамките на училиштето и пошироката заедница. Таа е исто така претседател на програмата за семејни студии. Нејзините области на специјализација вклучуваат детска и адолесцентна психологија и семејна психологија.
 • Глорија Марија Абарка Обрегон (Мексико)
  „Самогрижа во заедницата“
  Д-р Глорија Марија Абарка е професор на курсот за мировно образование на магистерски студии по мир, конфликт и развој. УЈИ, Шпанија. Таа е магистер и докторат по мир, конфликт и развој. Нејзиното основно истражување е мировно образование, со фокус на холистичкиот мир. Таа координираше неколку меѓународни проекти за мировно образование, вклучително: „Свет насликан со мир“, „Бурбујас де Илусион“, „РадиоМиниатура“, „Креандо пуентес“ и други. Таа е професор, консултант и лидер на работилницата за мировно образование во Мексико, Парагвај, Колумбија, Шпанија и Мароко.
 • Амада Бенавидес (Колумбија)
  „Пандемии, социјален конфликт и вооружен конфликт: Како сегашната состојба на пандемија влијае на помалку фаворизираните популации?“
  Амада Бенавидес е колумбиска наставничка со диплома за образование, постдипломски студии по општествени науки и меѓународни односи. Работела во сите нивоа на формално образование, од средни училишта до факултети за постдипломски студии. Од 2003 година, Амада е претседател на Фондацијата за мировни школи и од 2011 година целосно посветена на промовирање на културите на мирот преку мировно образование во Колумбија во формални и неформални контексти. Од 2004 -2011 година, таа беше член на Работната група на Обединетите нации за употреба на платеници, канцеларија на високиот комесар за човекови права. Таа сега работи на постконфликтни територии окупирани од ФАРК, поддржувајќи ги наставниците и младите во спроведувањето на мировните договори.
 • Алиша Кабезудо (Аргентина - Централна / С. Америка)
  „Образованието за мир како трансформативна алтернатива за подобар свет за сите“
  Д-р Алиша Кабезудо. е професор Емеритус на Факултетот за образование - Универзитет во Росарио, Аргентина и на Чаир на УНЕСКО за култура на мирот и човековите права, Универзитет во Буенос Аирес. Таа е член на тинк-тенк и консултант за глобално образование и едукација за граѓанството на Центарот на северен југ на Советот на Европа. Таа е поранешна потпретседателка на Меѓународното биро за мир. Г-ѓа Кабезудо предава на латиноамерикански универзитети и истражувачки центри во Колумбија, Бразил, Аргентина, Уругвај, Чиле, Мексико, Порторико, Костарика, Пере и Боливија. Таа сега живее во Колумбија, следејќи го Процесот на мировни договори во Хавана од аспект на образованието и предавајќи на Колумбиската мрежа за универзитети за мир.
 • Кевин Кестер (С. Кореја / САД)
  „Вистината, поствистината и КОВИД-19: Неколку едукативни одговори“.
  Кевин Кестер е асистент-професор по меѓународно образование и глобални прашања, назначен за колеџ за образование, дипломиран факултет за образование и училиште за глобални работи на универзитетот Кимијунг во Даегу, Јужна Кореја. Тој истражува и предава на социологијата и политиката на образованието и глобалните работи. Неговата најнова книга е Обединетите нации и високото образование: градење на мир, социјална правда и глобална соработка за 21 век.

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...