Отворено писмо до Ентони Блинкен во кое се повикува на фер и ефикасен визен процес за ризичните авганистански академици

Вовед

Од последното полетување на авионите со американски државјани и авганистански сојузници од Кабул минатиот август, повеќе групи и поединечни американски граѓани ја продолжија борбата за евакуација на сите загрозени сојузници оставени зад себе. Некои добија места за научници и студенти на американските универзитети. Сепак, многу научници сè уште ги чекаат американските визи потребни за да ги преземат овие состаноци.

Писмото објавено овде е апел од американските академици до државниот секретар да преземе акција за отстранување на пречките што стојат на патот на ефикасен и правичен процес на издавање визи. Денеска се испраќа со списокот на потписници до денес. Се очекува повеќе да ја поддржат жалбата која повторно ќе биде испратена во блиска иднина. Копиите се испраќаат до релевантните владини и образовни агенции. Од читателите се бара да го циркулираат писмото преку нивните соодветни мрежи. Од Американците се бара да го испратат до нивните сенатори и претставници, барајќи и тие да преземат акција за отстранување на визните пречки што ги спречуваат ризичните научници да дојдат на американските универзитети што ги поканиле. (БАР, 6)

Отворено писмо

Почитуваниот Ентони Блинкен
Државен секретар на САД

Јули 21, 2022

Одг: Визи за ризични авганистански научници и студенти

Почитуван господине секретар,

Ние, долупотпишаните американски академици, ги пофалуваме и им честитаме на Стејт департментот и на Министерството за домашна безбедност за нивното одобрување на Авганистанскиот Закон за прилагодување за олеснување на азилот за авганистанските поддржувачи на Соединетите држави во текот на нашите дваесет години во Авганистан. Тоа е значаен чекор кон поправедни политики кон нашите авганистански сојузници.

Ова писмо има за цел да поттикне понатамошни чекори во насока на праведна политика кон Авганистанците, кои исто така им служат на поголемите интереси на Соединетите Држави. Како академици и научници, ние сме длабоко загрижени дека визите J1 и F1 за авганистанските академици во ризик се практично невозможни за пристап.

Ние сме длабоко загрижени за животот и благосостојбата на овие авганистански академици, особено жените. Сите тие се изложени на ризик и на многумина им се заканува смрт. Понатаму, неуспехот да се доведат на безбедно во ситуации кога можат да вежбаат и дополнително да ги развиваат своите професионални капацитети е сериозна пречка за нивната иднина. САД побараа помош од овие авганистански академици и нивните сограѓани и на тој начин имаат одговорност за обезбедување на нивното достоинство и благосостојба. Животите на овие академици и многу бранители на човековите права се нераскинливо поврзани со иднината на нивната земја. Тие ја претставуваат најдобрата надеж за позитивна промена во Авганистан, која се чини недостижна бидејќи се соочуваат со сегашните околности во процесот на визите.

Цената на визите J1 за академици и F1 за студенти е неповратна такса од 160 американски долари, значителен предизвик за повеќето апликанти, со дополнителни трошоци за оние со семејството, од кои секој ја плаќа истата такса. Овој трошок се зголемува со други дополнителни такси, како што се краткото задолжително возење со автобус до влезот на конзулатот. Релативно неколку од овие J1 и F1 апликации се одобрени, поради примената на претпоставениот стандард за имигранти - дури и кога целосно финансирана стипендија и стипендија се обезбедени од универзитетот што поканува. Одложувањата и одбивањата на овие визи се вообичаени.

Голем број американски академици кои го потпишуваат ова писмо работат на доведување ризични научници на американските универзитети, обидувајќи се да го олеснат патувањето и процесот на издавање визи. Други ги претставуваат универзитетите кои поканија авганистански академици и студенти во нивните кампуси да спроведат истражување, да предаваат и да ги извршуваат дипломите и додипломските студии. Сите сме вознемирени и честопати неверојатни поради одложувањата и негирањата, кои понекогаш се чини дека се произволни. Апликантите се добро квалификувани и немаат намера да останат во Соединетите Американски Држави, бидејќи направиле договори да ја продолжат својата професионална обука во други земји.

Интегритетот на Соединетите Американски Држави, нашето тврдење за целосна посветеност на човековите права и нашата одговорност кон авганистанскиот народ и светската заедница бараат да преземеме итна акција за да ја поправиме оваа ситуација на нефункционално и неправедно одложување и одбивање на визите J1 и F1.

Ова писмо е објавено на страницата Глобална кампања за едукација за мир. Копиите се испраќаат до претседателот Бајден, Канцеларијата за родови прашања во Белата куќа, Застапниците за авганистанските жени научници и професионалци, избраните членови на Конгресот, CARE во Стејт департментот, Американската асоцијација на колеџи и универзитети, Националното здружение за образование, Американската асоцијација на претседатели на универзитети, Институт за меѓународно образование, Здружение за студии за мир и правда, Евакуирајте ги нашите сојузници, други релевантни ГО.

Господине секретаре, бараме ваша лична интервенција за да се поправи оваа срамна ситуација.

Со почит,

Бети А.Рардон
Основачки директор Емеритус, Меѓународен институт за мировно образование, пензиониран основач на мировно образование на Учителскиот колеџ Колумбија Универзитетот

Дејвид Рајли
Претседател на синдикатот на факултетот
Основач и директор на Куќата на правдата
Универзитет Нијагара

Марсела Јохана Депрото
Виш директор, меѓународни научни и студентски услуги
Универзитетот во Сан Франциско

Тони Џенкинс
Координатор, Глобална кампања за мировно образование
Предавач, студии за правда и мир, Универзитетот Џорџтаун

Стефан Маркс
Франсоа Ксавиер Бануд, професор по здравје и човекови права
Универзитетот Харвард

Дејл Снауаерт
Професор по мировни студии и образование
Универзитетот во Толедо

Орџ Кент
Почесен професор (политички науки)
Универзитетот на Хаваи

Ефи П. Кокран
Професор Емерита, Катедра за англиски јазик
Џон Џеј колеџ за кривична правда, CUNY

Џил Штраус
Доцент
Областа на колеџот на заедницата Менхетен, CUNY

Кетлин Модровски
професор и декан
Џиндал школа за либерални уметности и хуманистички науки
Глобалниот универзитет IP Jindal

Марија Ханзанополис
Професор за образование
Колеџ Васар

Дејмон Линч, д-р.
Универзитетот во Минесота

Расел Мозес
Виш предавач, филозофија
Универзитетот во Тексас

Џон Џеј Канет
Професор Емеритус
Универзитет во Дејтон

Катија Сесилија Конфортини
Вонреден професор, програма за студии за мир и правда
Велесли колеџ

д-р Роналд Пагнуко
Колеџот Свети Бенедикт/Св. Универзитетот Џонс

Барбара Виена
Член на Факултетот
Американскиот универзитет, Вашингтон

Џереми А. Ринкен, д-р.
Вонреден професор, Катедра за студии за мир и конфликти
Универзитетот во Северна Каролина Гринсборо

Лора Финли, д-р.
Професор по социологија и криминологија
Бери универзитет

Џонатан В. Читач
Бејкер професор по социологија
Универзитет Дру

Фелиса Тибетс
Наставен колеџ Универзитетот Колумбија
Универзитетот во Утрехт

Џон Мекдугал
Почесен професор по социологија
Основачки ко-директор, Институтот за студии за мир и конфликти
Универзитет во Масачусетс Лоуел

Списокот на доверители е во процес. Институциите предвидени само за идентификација.

во близина

Приклучи се на кампањата и помогни ни #SpreadPeaceEd!

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...