Една година војна во Украина: Ако сакате мир, подгответе мир

Мирните решенија бараат повеќе храброст и имагинација отколку воинствените. Но, која би била алтернативата? Да се ​​потсетиме: „Колку подолго трае војната, мирот станува потежок и поитно е потребен“. (Едгар Морин)

Од Вернер Винтерштајнер

Паметен пацифизам

Руската агресивна војна против Украина не налути и не обедини во солидарност со храбрите Украинци. Во исто време, сепак, создаде апсурдна ситуација за која ретко кој се чини дека е свесен. Војна е во тек и сега е намуртен да се размислува за мир - секој што го прави тоа ја работи работата на Путин, е безнадежно наивен и зборува без да ја знае ситуацијата итн. Но, особено со оглед на војната, треба да биде најприродната работа на светот да се обидеме да најдеме излез од оваа катастрофа. Наместо тоа, дозволен е само еден пат на мислата – војна за победа, која треба да донесе мир.

Пацифизмот е дискредитиран, а можеби и самиот има улога во ова. Во неконтролираните манифести се слави морална исповед, солидарноста со жртвите понекогаш застанува на задното место, а патиштата до посакуваниот мир недостасуваат. Меѓутоа, наместо морален или дури дефетистички пацифизам, А паметен пацифизам овде треба да се застапува. Филозофката Оливија Мичерлих-Шенхер ова го нарекува „политички мудар пацифизам“ наспроти чисто етичкиот пацифизам. „Тоа не е само ориентирана кон водечката вредност да се стави крај на убиствата што е можно побрзо. Таа, исто така, претпазливо ги мери различните патишта до таа цел, останува самокритична, кова коалиции и дејствува во вистинско време“. [1] Не ужива да биде повикувач во пустината, туку сака да стане патоказ надвор од пустината.

Кога, ако не сега?

Да се ​​изјасниш за преговори не значи да се тврди дека условите се веќе поставени. Затоа, контрааргументот дека ова само ќе го замрзне статус квото и ќе ја награди Русија за нејзината агресивна војна не држи вода. Наместо тоа, кога сите преговори изгледаат залудни, уште поважно е да се размислува за тоа. Тоа сега го прават и високи воени офицери, како што се американскиот генерал Марк Мили, поранешниот генерал и началник на ЦИА Дејвид Петреус или пензионираните германски генерали Ерих Вад и Харалд Кујат.

Кога сите преговори изгледаат залудни, уште поважно е да се размислува за тоа.

Очигледно, ниту една страна нема многу изгледи за победа во догледна иднина; треба да се очекува долга војна на трошење. Тоа значи дополнително масовно уништување на инфраструктурата, економијата и природата на Украина, масовни жртви на човечки животи од двете страни и дополнително слабеење на животниот стандард во Русија. Но, тоа значи и огромни трошоци за одржување на војувањето. Надежта дека тоа ќе доведе до масовни протести на руската страна кои би можеле да го принудат Путин да ги запре воените напори е прилично мала, според експертите. Стравот, од друга страна, дека поддршката за постојаните воени трошоци и трајното зголемување на испораката на оружје може да пропадне со текот на времето во западната коалиција на демократски држави е многу пореален. Затоа, би било паметно да се бараат алтернативи за военото решение токму сега.

Три патеки до преговори

Дали е невозможно да се преговара со Путин затоа што тој е диктатор? Секогаш се преговарал со диктатори, а преговорите со Путин по почетокот на војната очигледно резултирале со нацрт-договор на почетокот на април 2022 година.[2] Но, тогаш, според тогашниот шеф на израелската влада, Нафтали Бенет, преговорите биле прекинати од Западот.[3]

Предуслов за преговорите е страните во конфликтот, особено Русија, да ги гледаат како повеќе ветувачки од продолжување на војната. Постојат три начини на притисок врз Русија: нанесување такви загуби на бојното поле што војната станува неподнослива; слабеење на земјата преку санкции и со тоа отежнување на водење војна; и/или слабеење на Русија преку меѓународна изолација. Првите две патеки се исцрпуваат. Тие несомнено имаат ефект, но според огромното мнозинство експерти, нема да доведат до одлука или мир. Третиот начин, пак, се следи многу половично и запоставен.

Вистина е дека особено САД направија напори да создадат широка коалиција во ОН за да ја осудат руската агресија. Но, дури и ако се освои мнозинството држави, ова беше малцинство мерено во однос на бројот на светското население. А во санкциите учествуваат само директните сојузници на Западот. Но, фактот дека Русија се чувствува многу зависна од согласноста или неутралноста на глобалниот југ, покажува брзото склучување на договорите за жито. Овде, Западот не можеше да ја изолира Русија, само затоа што иницијативата не дојде од неа, туку од Африканската унија. Непочитувањето на Западот кон интересите на земјите од Југот до неодамна (сп., исто така, кризата Ковид-19) сега се враќа на него.

Надеж за глобалниот југ

Меѓутоа, во меѓувреме, неутралните држави постојано стапија на сцената и се понудија како посредници: Турција, Израел, Бразил откако Лула ја презеде функцијата, а од неодамна и Кина. Ова би можело да создаде нова ситуација што ќе и отежне на Русија да ја продолжи војната. Западот треба мудро да го поддржи наместо да се спротивстави на ова, исто така за да ги балансира неизбежните лични интереси на посредниците.

Друга сила, заспаниот џин, е меѓународното граѓанско општество. Досега не се развило широко глобално мировно движење. Што тоа би можело да постигне, покажува неговата улога во завршувањето на Виетнамската војна. Во тоа време, таканаречениот Расел трибунал направи многу за да ги дискредитира САД како воин. Денес, таков трибунал не само што ќе треба да ја дискредитира Русија низ целиот свет, туку и да функционира како утописки простор на граѓанското општество каде што се генерираат нови идеи за мир.

Друга сила, заспаниот џин, е меѓународното граѓанско општество. Досега не се развило широко глобално мировно движење.

Да се ​​биде за преговори не значи да и се наметнуваат решенија на Украина. Потребни ѝ се конкретни гаранции дека нејзиниот територијален интегритет ќе биде зачуван, дека руската инвазија нема да биде наградена и дека нејзината безбедност ќе продолжи во иднина. Но, безбедносните интереси на Русија, кои не треба да се мешаат со нејзините империјални амбиции, исто така мора да се почитуваат. Неутралноста на Украина, демилитаризираната зона, распоредувањето мировници и привременото администрирање на територии од страна на Обединетите нации веќе се актуелизирани.

Мирните решенија бараат повеќе храброст и имагинација отколку воинствените. Но, која би била алтернативата? Да се ​​потсетиме: „Колку подолго трае војната, мирот станува потежок и поитно е потребен“. (Едгар Морин)

*Вернер Винтерштајнер. Пензиониран професор на Универзитетот Алпен-Адриа, Клагенфурт, Австрија. 

Ќе биде објавено наскоро: Едгар Морин. Од војна во војна. Од 1940 година до инвазијата на Украина. Изменето од Вернер Винтерштајнер и Вилфрид Граф во Турија + Кант. [на германски, превод од француски оригинал]

Белешки / Користена литература

[1] https://www.fr.de/kultur/gesellschaft/philosophin-fordert-einen-politisch-klugen-pazifismus-92087549.html

[2] https://www.foreignaffairs.com/russian-federation/world-putin-wants-fiona-hill-angela-stent und https://www.infosperber.ch/politik/welt/ukraine-die-kampfpanzer-reichen-fuer-eine-kriegswende-nicht/

[3] https://www.berliner-zeitung.de/open-source/naftali-bennett-wollte-den-frieden-zwischen-ukraine-und-russland-wer-hat-blockiert-li.314871

Приклучи се на кампањата и помогни ни #SpreadPeaceEd!
Ве молиме пратете ми е-пошта:

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв