На лисици и кокошарници * - размислувања за „неуспехот на жените, агендата за мир и безбедност“

Жени, мир и безбедност: Отворена дебата на Советот за безбедност 2019. Фумзиле Мламбо-Нгчука, извршен директор на Ентитетот на Обединетите нации за родова еднаквост и зајакнување на жените (UN Women), го брифира состанокот на Советот за безбедност за жените и мирот и безбедноста. Темата на состанокот беше да се насочи кон успешна имплементација на агендата за жени, мир и безбедност: преминување од обврски кон достигнувања во подготовките за одбележувањето на дваесетгодишнината од резолуцијата 1325 (2000) на Советот за безбедност. (Фото: UN Women преку Flickr, CC BY-NC-ND 2.0)

За лисици и кокошарници*

Размислувања за „Неуспехот на агендата на жените, мирот и безбедноста“

Од Бети А.Рардон 

Фактите за извештајот PassBlue на Дамилола Бањо од 15 јуни 2022 година (објавен подолу) не беа изненадувачки. Земјите-членки на ОН не ги исполнија обврските од Резолуцијата 1325 на ОН, со виртуелните полици на многу најавуваните планови за акција. Јасно е дека неуспехот не лежи во Агенда за жени, мир и безбедност (WPS), ниту во резолуцијата на Советот за безбедност што ја роди, туку меѓу земјите-членки кои каменуваа наместо да ја имплементираат Национални акциски планови (НАП), неуспехот да се назначат жени за мировни преговори. „Каде се жените? праша еден говорник во овој Совет за безбедност. Како што ќе забележам подолу, жените се на терен и работат во директни акции за исполнување на агендата.

Мојата сопствена намера да соработувам со други членови на ГО, чиешто образование и убедување на доволен број амбасадори во Советот за безбедност доведе до усвојување на резолуцијата, требаше да добие признание од ОН за суштинската улога на жената во секој мировен процес и признание дека мирот е суштински за остварување на целосната еднаквост на жените и дека траен мир нема да се постигне се додека жените не се правно, политички, социјално и културно еднакви со мажите. Значењето на односот помеѓу еднаквоста на жените и мирот се забележува во опсервирањето на генералниот секретар дека патријархатот е значајна пречка за агендата на ВПС.

1325 не пропадна. Даде резултати. Таа стана нормативна рамка за она што жените го имаат и продолжуваат да го прават за да постигнат мир и безбедност во нивните сопствени заедници, земји и региони. Владите се тие што потфрлија, но никогаш не очекував дека нормата ќе ја води вистинската државна политика. Сосема спротивно, очекував дека во најдобар случај нормата ќе биде игнорирана, а во најлош случај, намерно попречена, како што беше случајот со сегашните реакции против еднаквоста на жените, дури и во „либералните демократии“. Целосно отфрлање и репресија на повеќе форми на родова еднаквост се случија во сè поголем број држави во стегите на религиозните фундаментализам, поттикнувајќи го авторитаризмот, значаен фактор што не е забележан во делот Passblue. Не пропадна агендата, туку државите кои не и дадоа ништо друго освен усните, до степен да ја загрозат безбедноста на жените. (Види Корнелија Вајс, „Неуспехот на ветувањето: напуштање на жените од Авганистан“ претстојно во Вооружени сили и општество.)

Размислувајќи за екстремниот предизвик што целосното учество на жените во безбедносните прашања им го претставува на менаџерите на постоечкиот меѓудржавен безбедносен систем, внатрешното светилиште на глобалната патријархалност, најдоброто што го очекував беше бенигната занемарување. Таквата ситуација изгледаше разумна, дозволувајќи им на жените да продолжат со тоа, како што правеа и продолжија да го прават тоа, користејќи ја резолуцијата како призната норма за да ги инспирира другите жени да сторат што е можно за да се намали насилството и да се промовира еднаквоста и правдата во нивните локални и регионални контексти, оние во кои мирот и безбедноста или недостатокот од нив се вистински човечки искуства, а не апстрактни државни политики.

Жените ја спроведуваат агендата на секое ниво на глобалниот поредок освен меѓувладиниот. Дури и таму, постојат повеќе примери кои укажуваат дека во неколку случаи кога државите или политичките партии вклучиле жени во вистинските мировни преговори, резултатите биле позадоволувачки за сите и затоа потрајни. Ефективноста на жените како миротворци е добро документирана од филмовите на Абигејл Дизни, како што се „Молете го Ѓаволот назад во пеколот,“ во кој жените ги принудуваат преговарачите да останат на маса, прв од серијата филмови, „Жени, војна и мир.“ Работата на феминистичката научник, Ана Мари Гец ги документира случувањата на агендата во самите ОН. Жени од Хелен Калдикот, Кора Вајс (види објава на 50th Годишнина од 12 јуниth март) Сетсуко Турлоу, Беатрис Фин и Реј Acheson (дури и сега известувајќи за договорот за забрана на нуклеарно оружје) беа истакнати меѓу водачите на движењето за укинување на нуклеарното оружје. Како што жените ја создадоа 1325 година, енергијата и посветеноста на жените беа истакнати во постигнувањето на Договор за забрана на нуклеарно оружје.

Што се однесува до реалните промени на теренот, „глокализацијата“ и младинската работа на Глобална мрежа на жени-градежни миротвори фокусирањето на вистинската имплементација на 1325 ја олеснува мировната акција меѓу жените ширум светот (иницијативите на GNWP се прикажан на оваа страница). Со години жените се значајни учесници на мировниот форум Индија-Пакистан. Соработки на Гркинки и Турчинки, на Жените од Окинава дејствуваат против воено насилство со жени од други нации окупирани од американски воени бази, Жените ја преминат DMZ, а од неодамна и на Американска женска делегација за мир и образование во Авганистан побараа одговорност и отворија и потхрануваа канали за комуникација, дури и во тековните конфликти. Федерико Мајор, поранешен генерален директор на УНЕСКО, ги повика Русинките и Украинките да преговараат за прекин на огнот и мир во таа војна што толку деструктивно влијаеше на целиот светски систем, содржејќи ја заканата од нуклеарно уништување. Горенаведеното е далеку од исцрпна листа на активно и ефективно вклучување на жените во имплементацијата на WPS, тековната глобална борба за мир и човечка безбедност и конечно укинување на војната што беше замислена цел на некои од претставниците на ГО кои започната во 1325 година.

Друга област на мировната акција на жените која ретко се разгледува во проценките на ОН за агендата на ВПС е онаа на научните активисти кои изработија теоретска литература, акциони истражувања и акции за градење мир на теренот. Искуството на една земја за такво може да се најде во Аша Ханс и Сварна Рајагополан, Отвори за мир: Резолуција 1325 и безбедност во Индија (Sage, Њу Делхи. 2016). Во отсуство на индиски национален акционен план, овие индиски научници-активисти обрнаа внимание на деталите за плановите на Непал и другите азиски земји. Но, отсуството на план не ги одврати од акција како што е наведено во томот Ханс-Рајагополан. На конференција на такви активисти пред неколку години предложив граѓанските организации да дизајнираат и да ги прогласат Народните планови за акција (ППА). Плановите се корисни за да се артикулираат целите, да се развијат стратегии за имплементација и да се координираат и да се редат активностите меѓу оние кои работат кон заедничка цел. Доколку тие сериозно се погрижија, тие би можеле да бидат такви за НАП. Меѓутоа, бидејќи тоа не е случај, јас продолжувам да верувам дека понамерната и систематска повеќепартиска соработка на граѓанското општество на WPS би можела да биде ефективна во спроведувањето на сите одредби од Резолуцијата 1325 на Советот за безбедност на ОН. негување на корените на граѓанското општество на резолуцијата.

Жените не се зависни од државите за да постигнат вистински и ефективни резултати во унапредувањето на мирот и безбедноста. Она што им треба е она што покојната Рут Гинсберг го аргументираше пред Врховниот суд на САД, дека (машката структура на политичка моќ) „да ни ги тргне нозете од вратот“. Доколку државите беа навистина заинтересирани за постигнување одржлив мир, тие ќе ги кренат своите нозе и ќе преземат чекори како што е формирање на национални комисии на жени кои ќе го надгледуваат спроведувањето на соодветно финансираните НАП и ќе обезбедат барем мал дел од она што го трошат за арсеналот што го гледаат. како осигурување од предизвици на нивната моќ. Дел од средствата за оружје би можеле да се префрлат за да се катализира вистинската и потенцијалната моќ на жените за градење мир. Таа мала промена во воените трошоци, зделка по секоја цена, може да укаже дека дури и лисицата е способна за добра волја.*

БАР, 6/22/22

* Целосно откривање: Кога пред неколку години беше прашан да коментирам за потенцијалната ефективност на националните планови за акција, мислев дека ми се чинеше дека ја поставувам лисицата да го чува кокошарникот. Како едукатор за мир, сакам да верувам дека лисицата може да научи да го прави токму тоа.

Агендата за жени, мир и безбедност не дава резултати, велат дипломатите

(Објавено од: PassBlue, 15 јуни 2022 година)

И покрај тоа што 100 земји донесоа национални планови за спроведување на глобалната агенда за жените, мирот и безбедноста, жените остануваат главно отсутни од посредување во конфликти и други мировни потфати ширум светот. Агендата, зацврстена во резолуцијата на Советот за безбедност, одобрена во 2000 година, треба да обезбеди еднакво учество на жените во мировните разговори и другите сродни чекори. Но, агендата е далеку од постигнување на таа цел откако беше одобрена од земјите-членки на ОН пред повеќе од две децении.

Сима Бахус, извршен директор на UN Women, нагласена недостатокот на учество на жените во мировните преговори и медијацијата за време на а Отворена расправа на Советот за безбедност за улогата на регионалните организации во спроведувањето на таканаречената агенда на WPS, одржана на 15 јуни. Бахус рече дека 12 регионални групи исто така усвоиле „акциони планови“ на агендата, од пет во 2015 година. Сепак, тоа не одговара до успех.

Со состанокот на Советот претседаваше албанската министерка за надворешни работи, Олта Џачка. Покрај говорите одржани наутро од 15-те членки на Советот, Бахус и генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш, жени претставнички од Лига на арапски државиАфриканска унијаЕвропската унија и Организација за безбедност и соработка во Европа зборуваше, секој од нив донесе индивидуален одговор на својот регион на проблемот, при што некои забележаа мали придобивки.

„Со целиот овој институционален напредок, речиси секогаш кога има политички преговори, мировни разговори, сè уште треба да се прашуваме: „Каде се жените?“, рече Бахус. Како ротирачки претседател на Советот за јуни, Албанија го подига фокусот бидејќи Украинките, наводно, се плен од трговци со луѓе среде руската инвазија и руските војници се обвинети за силување на Украинки.

Етничките Албанци премногу добро ја разбираат траумата од сексуалното насилство во војната. Во една година на конфликт во Косово кон крајот на 1990-тите, илјадници жени беа силувани во битката на Србија да се задржи на територијата. Косово сега е признаено како суверена земја од 97 земји-членки на ОН.

резолуцијата 1325 за жените, мирот и безбедноста беше договорен во 2000 година, една година по завршувањето на војната во Косово, а една од нејзините основни цели е да се препознае како насилството конкретно влијае на жените и девојчињата. Со таа резолуција, земјите-членки на ОН се обврзаа да ги вклучат жените во сите процеси за градење мир.

Осум години подоцна, Советот усвои резолуцијата 1820, адресирање на конкретниот проблем на користење на сексуално насилство како алатка за војување. Покрај овие две резолуции, усвоени се уште седум други за да се гарантираат еднакви улоги на жените во напорите за градење мир во нивните земји или региони. Албанската мисија во соопштението рече дека е решена да бара одговорност од престапниците за сексуална злоупотреба за да се продлабочи агендата на ВПС.

„Употребата на сексуално насилство како тактика на војна и терор продолжува да биде вообичаен елемент во конфликтите ширум светот“, се вели во соопштението. „Во текот на последната деценија на 20 век, нашиот регион, Балканот, беше сведок на сексуалното насилство од прва рака како воено оружје, како и предизвиците со кои се соочуваат постконфликтните општества во справувањето со траумата.

Албанија, членка на НАТО, исто така вети дека во својот фокус на жените, мирот и безбедноста во јуни ќе го зајакне колективниот меѓународен одговор за заштита на правата на преживеаните силувања со тоа што ќе се осигури дека сторителите ќе одговараат. Тоа вклучува користење санкции и механизми за ад хок правда - како што се трибуналите - за да се оди по насилниците. Спроведувањето на ветувањето беше незгодно ако не постоело во последните две децении.

Не можејќи директно да ги гони земјите-членки, ОН се стремат да ја подобрат способноста на невладините организации и низа судски институции да го соберат и гонат сексуалното насилство поврзано со конфликти. Како лидер на ОН, Гутереш е задолжен за оваа работа. Годишно, тој поднесува извештај до Советот за напорите на ОН за справување со злосторствата извршени во војните. Гутереш тврди дека неговите извештаи и работата на другите во врска со ова се соочуваат со притисок од светските моќни посредници. Говорејќи на дебатата на 15 јуни, тој го повтори Бахус за навидум залудноста на решеноста на светот да се изедначи застапеноста во посредувањето во конфликти.

„Еднаквоста на жените е прашање на моќ“, рече тој. „Денешните политички ќор-сокак и вкоренети конфликти се само најновите примери за тоа како трајните нерамнотежи на моќта и патријархатот продолжуваат да нè разочаруваат“.

Гутереш истакна дека 124 случаи на сексуална злоупотреба извршени врз жени и девојчиња во Украина се поднесени до канцеларијата на високиот комесар на ОН за човекови права. Тој ги наведе Авганистан, Демократска Република Конго, Судан, Мјанмар и Мали како други места каде што одлуките донесени од мажите ги трауматизирале и исклучуваат жените и девојките.

„И знаеме дека за секоја жена што ќе ги пријави овие ужасни злосторства, веројатно ќе има многу повеќе кои молчат или не евидентираат“, додаде тој. „Жените бегалци преземаат лидерски улоги и го поддржуваат одговорот во земјите домаќини. Во Украина, жените кои избраа да не се евакуираат се во првите редови на здравствената заштита и социјалната поддршка. Важно е Украинките целосно да учествуваат во сите напори за посредување“.

Во своето 2022 извештај за сексуалното насилство поврзано со конфликти, Гутереш рече дека некои земји не го зајакнуваат капацитетот на националните институции да истражуваат инциденти на сексуално насилство во небезбедни области.

„Воените трошоци ги надминаа инвестициите во здравствената заштита поврзана со пандемијата во кревките земји и земјите погодени од конфликти“, рече Гутереш во своите извештаи за 2021 и 2022 година.

Две од кревките земји на кои тој се осврна во своите извештаи се наоѓаат во сушните земји на регионот Сахел во Африка. Во последните две години, Мали и Буркина Фасо ги исфрлија цивилните, демократски влади. (Мали двапати изврши два воени удари; покрај тоа, Гвинеја беше подложена на државен удар во 2021 година.)

Бинета Диоп, специјалниот пратеник во Африканската унија за жени, мир и безбедност, на дебатата рече дека жените во овие земји биле двојно повредени од државните удари и влошувањето на насилството и немирите.

„Жените во Сахел велат дека се двојно погодени, не само од државните удари, туку и од нападите на терористите“, рече таа.

Сепак, многу говорници на целодневната дебата, во која учествуваа и десетици други земји, рекоа дека жените кои се директно погодени од насилство се исклучени од решавање на злоупотребата што ја претрпеле.

Гри Хаугсбакен, државен секретар во норвешкото министерство за култура и родова еднаквост, сугерираше дека еден начин на кој регионалните групи би можеле да ја протуркаат правдата низ агендата на ВПС би бил „да се намалат бариерите“ и да се заштитат жените бранители на човековите права „од одмазда“.

Од друга страна, рускиот амбасадор во ОН, Василиј Небензија, ја започна својата забелешка со не толку конструктивна нота. велејќи темата на дебатата на Советот „се чини прилично нејасна, но во голема мера може да се проектира на ситуацијата во Украина“. Тој навлезе во рационализирање на нападите на неговата земја во Украина, а потоа рече: „Нашите западни колеги немаат шанса да успеат да ја искористат темата за сексуално насилство во Украина, наводно извршено од руски војници. Сè што имате се фалсификати и лаги, а ниту еден факт или доказ“.

Колку и да и се чинеше „нејасна“ дебатата за Небензија, Бахус од UN Women го повтори горливото прашање.

„Како регионални организации, кога свикувате преговори, погрижете се да не морате да се прашувате „Каде се жените?“, рече таа.

*Дамилола Бањо е новинар од персоналот за PassBlue. Таа има магистерска диплома за наука на Факултетот за новинарство на Универзитетот Колумбија и дипломиран комуникации и јазични уметности од Универзитетот во Ибадан, Нигерија. Работела како продуцент за станицата WAFE на NPR во Шарлот, NC; за Би-Би-Си како истражувачки новинар; и како персонал истражувачки известувач за Sahara Reporters Media.

 

во близина

Приклучи се на кампањата и помогни ни #SpreadPeaceEd!

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...