Нема повеќе војни и забрана за нуклеарно оружје

Фото од cottonbro преку пексели

„Човештвото мора да стави крај на војната, или војната ќе стави крај на човештвото“. Прет. Џон Ф. Кенеди, октомври 1963 година

„Вистинскиот конфликт е помеѓу силите кои ги користат луѓето и земјите манипулирајќи, угнетувајќи ги и спротивставувајќи ги еден против друг за профит и добивка... Иднината ќе биде без војна или воопшто нема да биде“. Рафаел де ла Рубија, април 2022 година

Вовед на уредникот: Практичната неопходност од укинување на војната

Ако нешто конструктивно доаѓа од катастрофите во Украина, тоа може да биде зголемувањето на гласот на повикот за укинување на војната. Долго време говорење на усните како крајна цел на повеќекратните и често неконзистентни чекори кон мирот, преземени за да се стави крај на одредени конфликти, како слоган што ја поттикнува популарната поддршка за „војна за ставање крај на секоја војна;“ како визија што ја информираше дипломатијата и мировните движења од осумнаесеттиот век, како тема на Хашката агенда за мир и правда во 21 век, а како предлог во неодамна објавеното изјава за Украина од страна на тимот за авганистанско застапување на Универзитетот Колумбија на наставниците, концептот и целта на аболицијата сега се движат од периферијата на идеалистичката фантазија кон дискурсот на практичната неопходност.

Таа практична неопходност, наумно забележана во обраќањето на претседателот Џон Ф. Сметаме дека и двете изјави треба да се прочитаат и сериозно да се дискутираат во однос на сегашната реалност на многуте вооружени конфликти и нуклеарната закана што може да стави крај на човечкото општество. Сите кои веруваат дека мирот е можен, доколку човечката волја и акција го прават тоа веројатен, треба да се соочат со овој предизвик. Што треба да научиме и да постигнеме за да го направиме можното веројатно? (BAR – 1963 април 11 година)

Нема повеќе војни и забрана за нуклеарно оружје

By Рафаел де ла Рубија

Кој е одговорен за конфликтот?

Не се знае колку Украинци загинале, ниту колку млади Руси биле принудени да се борат. Гледајќи ги сликите, тоа ќе биде во илјадници, ако ги додадеме физичките инвалиди, емоционалните инвалиди, оние кои се погодени со сериозни егзистенцијални фрактури и ужасите што ги произведува оваа украинска војна. Уништени илјадници згради, уништени домови, училишта и простори за соживот. Скратени безброј животи и проекти, како и односите нарушени од војната. Бројот на раселени лица и бегалци е веќе во милиони. Но, не завршува тука. Стотици милиони се веќе погодени од зголемените трошоци за живот ширум светот, а може да бидат погодени уште милијарди.

Многу од овие човечки суштества биле современици во зората на животот. Тие не се познавале, но се мачеле додека не им го скрати животот. Или, како и многу млади Украинци, се кријат за да не бидат повикани во војна „... премлад сум за да умрам и да убивам...“, велат тие. Дополнително, има многу деца, старци и жени чии животи ги растура војната која, како што се вели, никој не ја посакувал.

Кого го посочуваме како одговорен за ваквите злосторства? Тој што го повлекол чкрапалото или го испукал проектилот? Тој што дал наредба за напад? Оној што го направил оружјето, тој што го продал или тој што го донирал? Оној што го дизајнирал софтверот за следење на проектилот? Оној што со својот говор ја разгоре крвта или тој што сееше какол? Оној кој со своите написи и лажни информации создаде почва за омраза? Тој што подготвуваше лажни напади и лажни воени злосторства за да ја обвини другата страна? Кажи ми, те молам, кон кого го вперуваш својот обвинувачки прст: кон оној кој, неспретен на својата одговорност, ги отстранува од смртта? Кај тој што измислува приказни за да краде од друг? Веќе е општо познато дека првото нешто што треба да се убие во војните е вистината... Па, дали се одговорни политичките претставници? Дали се одговорни големите пропагандни медиуми? Дали се тие што затвораат и цензурираат одредени медиуми? Или оние кои прават видео игри каде се обидувате да го убиете вашиот противник? Дали Путин е диктатор на Русија која сака да ги прошири и да ги продолжи своите империјалистички аспирации? Или тоа е НАТО, кој се затвора сè поблиску, а потоа ветува дека нема да се шири, тројно го зголеми бројот на земји? Кој од сите овие сноси некаква одговорност? Никој? Или само неколку?

Оние кои укажуваат на оние што се виновни без да се повикуваат на контекстот во кој сето ова е овозможено, оние кои укажуваат на лесно препознатливите „медиумски“ виновници без да укажуваат на оние кои всушност имаат корист и профитираат од смртта, оние кои работат на овој начин, покрај тоа што сте кратковиди, станете соучесници во ситуации кога повторно ќе се појави конфликт.

Кога се бараат одговорните и се бара казна, дали тоа прави репарација за бескорисната жртва на жртвата, дали ја ублажува болката на жртвата, дали ја враќа саканата личност во живот и што е најважно, дали го спречува повторувањето на исто? Што е најважно, дали спречува повторување во иднина?

Ако се бара казна, се бара одмазда, а не правда. Вистинската правда е да се поправи нанесената штета.

Многу луѓе не можат да поверуваат што се случува. Исто како да отиде наназад. Мислевме дека ова никогаш повеќе нема да се случи, но сега го гледаме поблиску бидејќи е на прагот на Европа каде што го доживуваме конфликтот. Бевме навикнати луѓето погодени да бидат во далечни војни, да имаат обоена кожа и да не бидат бели со сини очи. А децата беа боси и не носеа капи со реси или мечиња. Сега го чувствуваме тоа поблиску и се излеваме во знак на солидарност, но заборавивме дека ова е продолжение на она што се случува денес или се случило порано во многу делови од светот: Авганистан, Судан, Нигерија, Пакистан, ДР Конго, Јемен. , Сирија, Балканот, Ирак, Палестина, Либија, Чеченија, Камбоџа, Никарагва, Гватемала, Виетнам, Алжир, Руанда, Полска, Германија или Либерија.

Вистинскиот проблем лежи кај оние кои профитираат од војната, во воено-индустрискиот комплекс, кај оние кои сакаат да ја задржат својата моќ и бездушното поседување пред потребите на обеспоседените на светот, оние мнозинства кои секојдневно се борат да градат достоинствено постоење.

Ова не е конфликт меѓу Украинците и Русите, како што е меѓу Сахравите и Мароканците, Палестинците и Евреите, или меѓу шиитите и сунитите. Вистинскиот конфликт е помеѓу силите кои ги користат луѓето и земјите манипулирајќи, угнетувајќи ги и ставајќи ги едни против други за профит и добивка. Вистинскиот проблем лежи кај оние кои профитираат од војната, во воено-индустрискиот комплекс, кај оние кои сакаат да ја задржат својата моќ и бездушното поседување пред потребите на обеспоседените на светот, оние мнозинства кои секојдневно се борат да градат достоинствено постоење. Ова е сложено прашање што е во коренот на нашата историја: манипулација со населението со цел да ги спротивставиме додека има сектори кои ги отстрануваат од власта.

Ова е сложено прашање што е во коренот на нашата историја: манипулација со населението со цел да ги спротивставиме додека има сектори кои ги отстрануваат од власта.

Да потсетиме дека 5-те земји кои имаат право на вето во Обединетите нации се случуваат и 5-те главни производители на оружје во светот. Оружјето бара војни, а војните бараат оружје…

Од друга страна, војните се остатоци од етапа од нашето праисториско минато. До денес живеевме со нив, речиси сметајќи ги за „природни“, бидејќи не претставуваа сериозна опасност за видот. Каков проблем би можел да има за човечката раса ако еден вражач дојде во конфликт со друг и неколку стотици умреа? Оттаму отиде на илјадници. И потоа размерот продолжи да се зголемува, со технолошки подобрувања во уметноста на убивање. Во последните светски војни загинатите броеле десетици милиони. Деструктивниот капацитет на нуклеарното оружје продолжува енормно да се зголемува од ден на ден. Сега, со можност за нуклеарна конфронтација, нашиот вид е веќе во опасност. Континуитетот на човечкиот род сега е доведен во прашање.

Не можеме да си го дозволиме ова. Тоа е пресвртница за која треба да одлучиме како вид.

Ние, народот, покажуваме дека знаеме да се обединиме и дека имаме повеќе да добиеме со заедничка работа отколку со соочување.

Веќе двапати ја обиколивме планетата и можам да ве уверам дека не сме сретнале некој кој верува дека војните се патот напред.

Шеесет земји веќе го забранија нуклеарното оружје со потпишување на Договорот за забрана на нуклеарно оружје (НПТ). Да ги принудиме нашите влади да го ратификуваат. Да ги изолираме земјите кои бранат нуклеарно оружје. Доктрината за „одвраќање“ пропадна, бидејќи се повеќе и повеќе моќни оружја се наоѓаат во се повеќе земји. Нуклеарната закана не е елиминирана; напротив, добива сè поголема сила. Во секој случај, како среден чекор, да го ставиме нуклеарното оружје во рацете на повторно основаните Обединети нации со јасна насока кон мултилатерализам и кон решавање на главните проблеми на човештвото: глад, здравје, образование и интеграција на сите народи и култури. .

Да бидеме кохерентни и гласно да го искажеме ова чувство за да се освестат брутите кои не претставуваат: повеќе не можеме да си дозволиме повеќе вооружени конфликти. Војните се талог на човештвото. Иднината ќе биде без војна или воопшто не.

Новите генерации ќе ни се заблагодарат за тоа.

Рафаел де ла Рубија. Шпански хуманист. Основач на организацијата Свет без војни и насилство и портпарол на Светскиот марш за мир и ненасилство theworldmarch.org

во близина

Приклучи се на кампањата и помогни ни #SpreadPeaceEd!

1 коментар

  1. Светоден читање за сите кои го почитуваат Бога во сите религии: Ова е мојата надеж, мојата желба, мојот сон, мојата мисија, мојата работа, мојата цел за сега и до крајот на мојот живот. Заедно е можно! За мене, ви благодарам за читањето на Велика Сабота и настојувајте да направите повеќе!

Придружете се на дискусијата ...