НВО обучува 5,000 за мировно образование во Адамава (Нигерија)

(Објавено од: Удар. 24 мај 2022 година)

Од Хинди Ливинус

Невладина организација, Глобален мировен развој, која спроведува иницијатива за градење мир финансирана од Европската Унија, во врска со Управување со конфликтот на Британскиот совет во Нигерија, соопшти дека има за цел да обучи 5,000 лица за мировно образование во 10 насилни заедници на Гујук и Ламурде на локалната самоуправа во државата Адамава.

Иницијативата има, како своја главна цел, промовирање на мирен соживот во заедниците опустошени од конфликти.

Гујук и Ламурде, два совета избрани за пилот-шемата во државата Адамава поради нивната историја на насилен конфликт поради судири меѓу земјоделците/сточарите, немирот кај младите и меѓузаедничкиот конфликт, беа одговорни за обука на над 2,000 жени и млади во мир. образование според извршниот директор на ГПД, Ебруке Есике, во понеделникот.

Есике, кој исто така ги идентификуваше помирувањето, толеранцијата, простувањето и чесноста како важни состојки за мирен соживот, додаде дека експертите за студии за мир и безбедност, извлечени од академијата, им нудат обука на жените и младите за време на информирањето на заедницата за ублажување на меѓуетнички конфликти и градење мир.

Тој рече: „Овој ангажман го спроведува Фондацијата GPD во соработка со различни групи на жени и млади, со финансиска поддршка од Европската Унија. Станува збор за петмесечна активност со цел да се поттикне мирен соживот во заедниците скршени од конфликтот во државата.

„Преку оваа интервенција таргетираме обука на 5,000 учесници, главно од ранливите групи кои ги сочинуваат жени и млади. Насилството е претпријатие кое никогаш не профитирало на никого, бидејќи ние сме на крајот губитници. Тоа го раскинува нашето општествено ткиво, освен што се осакатени животи, општеството губи. Фокусот на луѓето се префрла на опстанок наместо на развој, бидејќи сите напори и енергии кои требаше да се насочат кон растот и развојот се пренасочени кон одржување и одржување на мирот во тие заедници“.

во близина

Приклучи се на кампањата и помогни ни #SpreadPeaceEd!

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...