Ново издание на In Factis Pax: Journal of Peace Education and Social Justice штотуку објавено

Во Фактис Пакс е рецензирано онлајн списание за мировно образование и социјална правда посветено на испитување на прашања централни за формирање на мирно општество, спречување на насилство, политички предизвици за мирот и демократските општества. Социјалната правда, демократијата и човечкиот процут се клучните фактори кои ја истакнуваат важноста на улогата на образованието во градењето мирни општества.

пристапете до новото издание на In Factis Pax овде

Том 16, број 1, 2022 година

содржина

 • Стремеж кон трансформација: солидарност и префигурација во организација на образовно социјално движење. Од Карен Рос
 • Создавање и развивање на капацитети за национално исцелување и градење мир во Зимбабве низ „тешката историја“. Од Гилберт Таругарира и Мбуси Мојо
 • Смртната казна како државен криминал: Испитување на грижите за физичкото и менталното здравје со смртната казна во САД.  Од Лора Финли
 • Зошто образованието за мир и правда е важно во местата за богослужба: Вовед и предлог на наставна програма за образованието за мир и правда во придружба на проповедта на гората. Од Џорџ М. Бенсон
 • Книга Осврти
  • Преглед на Магнус Хавелсруд, Образование во развојот. Том 3 (Осло: Арена, 2020 година). Од Хауард Ричардс
  • Преглед на Марија Ханцопулос и Мониша Бајај, Едукација за мир и човекови права: Вовед (Лондон: Bloomsbury Academic, 2021). By
   Ники Герстнер и Јунгјун Шин
во близина

Приклучи се на кампањата и помогни ни #SpreadPeaceEd!

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...