Новата книга „Отпадници“ ги позиционира Дубсмаш и ТикТок како културно релевантна педагогија

Корица на „Renegades: Digital Dance Cultures from Dubsmash to TikTok“
Корица на „Renegades: Digital Dance Cultures from Dubsmash to TikTok“

Книгата тврди дека платформите на социјалните медиуми како Дабсмаш и ТикТок служат како фундаментален простор за обликување на современиот идентитет на младите.

Едукаторот Тревор Бофон објави нова книга „Renegades: Digital Dance Cultures from Dubsmash to TikTok“ (Оксфорд Универзитет Прес, 2021). Врз основа на неговата работа користејќи ги Дабсмаш и ТикТок за да се поврзе со неговите ученици во средното училиште Белер во Хјустон, Тексас, „Renegades“ нуди вовед во светот на апликациите за танцување на социјалните медиуми, истовремено истакнувајќи како овие платформи можат да се користат како форма на културно одговора настава.

„Renegades“ ги испрашува улогите што ги играат Дабсмаш, ТикТок и хип хоп музиката и танцот во формирањето на младински идентитет во САД. Бофон ја користи својата училница како простор да истражи како хип хоп културата - главно музиката и танцот - се користи за конструирање и изведување на идентитет и одржување на растечката урбана младинска субкултура. Тинејџерите ги привилегираат нивните културни и индивидуални идентитети преку употреба на стратегии за изведба кои ги зајакнуваат поимите за меѓусебно поврзаност на заедницата и социјалните медиуми во дигиталното време. Книгата тврди дека платформите на социјалните медиуми како Дабсмаш и ТикТок служат како фундаментален простор за обликување на современиот идентитет на младите.

Бофон го плете своето искуство во наставата низ целата книга, експлицитно во подоцнежните поглавја, нудејќи план за градење на антирасистичката заедница преку танц. Бидејќи апликациите како Дабсмаш и ТикТок ја зголемија популарноста кај студентите во Соединетите Држави, нивната употреба како алатки за културно одговорно учење исто така се зголеми. Работата на Бофон е доказ за овој феномен.

Заинтересираните читатели можат да купат копии од „Renegades: Digital Dance Cultures from Dubsmash to TikTok“ од Универзитетот во Оксфорд Прес. Книгата е со цена од 29.99 УСД за мека и 19.99 УСД за е-книга. Кодот за попуст AAFLYG6 е добар за 30% попуст.

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...