Нова книга од Вернер Винтерштајнер: „Учење да се преиспита светот - молба за планетарна политика“

Вернер Винтерштајнер: Die Welt neu denken lernen - Plädoyer für eine planetare Politik. Lehren aus Corona und anderen existentiellen Крисен. Билефелд: препис 2021. Печатење 27.- €,

Кликнете овде за отворен пристап до PDF

Преглед на англиски јазик

Учење да се преиспита светот - молба за планетарна политика. Лекции од Корона и други егзистенцијални кризи

Од Вернер Винтерштајнер

Ограничувањата и ограничувањата со кои се соочуваат политиките на националните држави во контекст на пандемијата на Корона се израз на „повеќекратна кризна констелација“. Но, тие подеднакво можат креативно да се претворат како поттик за локален, како и глобален избор на насоки. Во перцептивните и проникливи есеи уредувани од Ханс Карл Петерлини, Вернер Винтерштајнер не само што поставува централни прашања за животот и опстанокот, туку и црта дизајни за излез од глобалните кризи. Од неговата критика за империјалниот начин на живот во сегашноста, тој развива конкретна утопија на пресврт кон мир, солидарност, правда и благ третман на природата: молба за планетарна политика.

Прочитајте други написи од Вернер Винтерштајнер објавени од Глобалната кампања за образование за мир.
Приклучи се на кампањата и помогни ни #SpreadPeaceEd!
Ве молиме пратете ми е-пошта:

Придружете се на дискусијата ...

Дојдете до врв