Мировната декларација од Нагасаки

Нашето граѓанско општество може да стане или клуч на мирот или жариште на војна. Наместо „култура на војна“ која шири недоверба, обожава терор и се обидува да ги реши работите преку насилство, да вложиме неуморни напори за вградување во граѓанското општество „култура на мир“ што шири доверба, ги почитува другите и бара решенија преку дијалог.

Тауе Томихиса, градоначалник на Нагасаки ја издаде следната мировна декларација на 9 август 2022 година.

преземете ја декларацијата (pdf)

Првиот пат кога Светската конференција против бомбите А и Х, чија цел е укинување на нуклеарното оружје, се одржа овде во Нагасаки, беше 1956 година, единаесет години откако беше фрлена атомската бомба која предизвика смрт и повреди на 150,000 луѓе. на градот.

Откако ВАТАНАБЕ Чиеко, еден од хибакушата, влезе во местото, веднаш се појави туш од блицови од камерата. Тоа беше затоа што г-ѓа Ватанабе ја носеа во прегратките на нејзината мајка кога пристигна. Таа била изложена на атомска бомба во фабрика каде што работела како 16-годишен мобилизиран студент и останала парализирана од половината надолу откако била згмечена под срушените метални греди. По нејзиното пристигнување, се слушаа гласови од собраните како „Престанете да ја фотографирате!“ „Таа не е некој вид на изложба!“ а местото на одржување падна во метеж.

Откако стигна до подиумот на говорникот, г-ѓа Ватанабе со јасен глас рече: „Луѓе на светот, ве молиме фотографирајте. И тогаш погрижете се никогаш повеќе да не се создаде никој како мене“.

Лидери на нуклеарните држави, можете ли да го слушнете плачот на нејзината душа во овие зборови? Крик кој бара со сето нејзино срце и душа дека „Без разлика на се, нуклеарното оружје не смее да се користи!“

Во јануари оваа година, лидерите на САД, Русија, Обединетото Кралство, Франција и Кина објавија заедничка изјава во која потврдија дека „нуклеарната војна не може да се добие и никогаш не смее да се води“. Меѓутоа, веќе следниот месец Русија ја нападна Украина. Упатени се закани за употреба на нуклеарно оружје, што предизвикува морници низ целиот свет. Ова му покажа на светот дека употребата на нуклеарно оружје не е „неосноваен страв“ туку „опиплива и присутна криза“. Тоа нè натера да се соочиме со реалноста дека, сè додека постои нуклеарно оружје во светот, човештвото постојано се соочува со ризик дека нуклеарното оружје може да се користи поради погрешни човечки проценки, механички дефекти или во акти на тероризам.

Според идејата за обид за заштита на нациите со нуклеарно оружје, бројот на нации зависни од нив се зголемува и светот станува сè поопасно место. Верувањето дека иако се поседува нуклеарно оружје веројатно нема да се користи е фантазија, ништо повеќе од обична надеж. „Тие постојат, за да можат да се користат“. Мора да признаеме дека ослободувањето од нуклеарното оружје е единствениот реален начин за заштита на Земјата и иднината на човештвото токму во овој момент.

Оваа година продолжуваат два важни состаноци за укинување на нуклеарното оружје.

Во јуни, на Првиот состанок на државите членки на Договорот за забрана на нуклеарно оружје (TPNW) одржан во Виена, се разви искрена и трезвена дебата која ги вклучи нациите набљудувачи со став дека се спротивставуваат на Договорот, а нацрт-декларацијата беше усвоена. на средбата, на која се изразува силната волја да се постигне свет без нуклеарно оружје, беше усвоен и конкретен Акциски план. Понатаму, TPNW и Договорот за неширење на нуклеарно оружје (НПТ) беа јасно потврдени дека меѓусебно се надополнуваат.

Во моментов, во седиштето на Обединетите нации во Њујорк се одржува Конференцијата за преглед на страните на Договорот за неширење на нуклеарно оружје. Во текот на изминатите 50 или повеќе години, НПТ, како договор што спречува зголемување на бројот на нуклеарни држави и промовира нуклеарно разоружување, има големи очекувања и улоги. Сепак, Договорот и одлуките донесени на состаноците не се спроведени во пракса, а довербата во самиот Договор стана слаба.

Нуклеарните држави имаат посебна одговорност поради НПТ. Потребно е поларизирачката природа на Украина
конфликтот е надминат, ветувањата дадени во НПТ се реафирмирани и конкретен процес за намалување на нуклеарното оружје
е прикажано.

Со ова апелирам до Владата на Јапонија и до членовите на Националната диета:

Како нација со устав што се откажува од војна, Јапонија мора да има лидерство во спроведувањето на мировната дипломатија во меѓународното општество, особено во време на мир.

Како нација што ги поседува трите не-нуклеарни принципи, наместо да се движите кон „нуклеарно споделување“ или други форми на зависност од нуклеарно оружје, ве молиме водете го патот во дебатата што ќе постигне напредок во насока на ненуклеарна зависност, како што е промовирањето дискусии за концептот на североисточна Азија зона без нуклеарно оружје. Понатаму, како единствена нација која претрпе атомски бомбардирања за време на војната, барам од Владата на Јапонија да го потпише и ратификува TPNW и да стане погонска сила во постигнувањето на свет без нуклеарно оружје.

Луѓе од светот, секој ден ја гледаме и слушаме реалноста на војната преку телевизијата и социјалните медиуми. Секојдневниот живот на многу луѓе е проголтан од огновите на војната. Употребата на атомски бомби и на Хирошима и на Нагасаки се должи на војна. Војната секогаш предизвикува страдање за нас, обичните луѓе кои живееме во граѓанското општество. И токму затоа е толку важно да го кренеме гласот и да кажеме „војната не е добра“.

Нашето граѓанско општество може да стане или клуч на мирот или жариште на војна. Наместо „култура на војна“ која шири недоверба, обожава терор и се обидува да ги реши работите преку насилство, да вложиме неуморни напори за вградување во граѓанското општество „култура на мир“ што шири доверба, ги почитува другите и бара решенија преку дијалог. Секој од нас кој бара мир нека го прифати слоганот на Мировните гласници на Хирошима Нагасаки: „Нашата сила можеби е скромна, но не сме немоќни“.

Нагасаки, заедно со моќта на младите, ќе продолжи да се вклучува во активности за поттикнување „култура
на мирот“.

Просечната возраст на хибакуша сега достигна над 84 години. Ја молам Владата на Јапонија да обезбеди, како итно прашање, подобрена поддршка за хибакуша и мерки за помош за оние кои доживеале атомски бомбардирања, но сè уште не добиле официјално признание како преживеани од бомбардирањето.

Изразувам искрено сочувство до сите оние кои ги загубија животите во атомските бомби.

Решен да направи „Нагасаки да биде последното место каде што ќе претрпи атомско бомбардирање“, со ова изјавувам дека Нагасаки ќе продолжи да прави се за да го реализира укинувањето на нуклеарното оружје и вечниот светски мир, додека работиме заедно со Хирошима, Окинава и Фукушима. жртва на радијациона контаминација и да го прошириме нашиот сојуз со луѓето ширум светот кои се обидуваат да помогнат во негувањето на мирот.

ТАУЕ Томихиса
Градоначалникот на Нагасаки
Август 9, 2022

Приклучи се на кампањата и помогни ни #SpreadPeaceEd!
Ве молиме пратете ми е-пошта:

Придружете се на дискусијата ...

Дојдете до врв