Музиката како пат кон мирот

(Објавено од: Кипарска пошта. 22 февруари 2022 година)

Финалистот на наградата Комонвелт ја промовира музиката како бикомунална алатка за градење мир

Млад кипарски кандидат за докторат на Отворениот универзитет на Кипар, кој организираше шема за негување мир и врска меѓу децата на кипарските Грци и кипарските Турци е меѓу финалистите за Младинските награди на Комонвелтот за 2022 година.

Марија Крамви, ко-основачот на „Ритам на Кипар“, води бикомунална образовна програма која користи музика како алатка за градење мир за да ги поврзе децата на кипарските Грци и кипарските Турци. Како раководител на тимот на „Система Кипар“, Крамви обезбедува и бесплатно музичко образование за мигрантите, бегалците и непривилегираните деца.

Според соопштението за печатот на Комонвелтот, 20 извонредни млади луѓе, вклучувајќи пронаоѓачи, активисти и претприемачи, од 17 земји се најавени како финалисти за овогодинешните младински награди на Комонвелтот.

Организирани од Програмата за млади на Комонвелтот, овие награди им оддаваат признание на извонредните млади луѓе од Комонвелтот чии проекти ги трансформираат животите во нивните заедници, обезбедуваат практични решенија за сложените глобални проблеми и помагаат да се постигнат целите за одржлив развој на ОН и Агендата за 2030 година.

Крамви е еден од четворицата финалисти на регионот Европа-Канада во потесниот избор за проекти кои промовираат мир, родова еднаквост и акција за климата. Академската заедница на Отворениот универзитет на Кипар и посакува многу среќа на Марија!

Годинава беа примени повеќе од 1000 пријави - највисоката досега забележана. Најдобриот финалист од секој регион ќе биде прогласен како регионален победник на официјалната церемонија на доделување награди на 16 март.

Церемонијата ќе се одржи виртуелно и ќе се пренесува во живо на социјалните платформи на Комонвелтот.

Марија Крамви е музички професионалец која неуморно се занимава со програми на заедницата кои промовираат социјална правда, градење мир и инклузија преку музика и образование. Таа е еден од тим-лидерите на социо-музичката организација Система Кипар, координирајќи го Дувачкиот оркестар на Ларнака и водечките музички работилници во заедницата во засолништата на малолетни бегалци без придружба.

Марија е исто така ко-основач на би-комуналната иницијатива „Ритам на Кипар“ која ја користи музиката како алатка за градење мир за поврзување на децата на кипарските Грци и кипарските Турци. Таа неодамна ги започна своите докторски студии на Отворениот универзитет на Кипар, под надзор на професорот Михалинос Зембилас, истражувајќи го музичкото образование и образованието за мир.

Система Кипар е социјално-музичка оркестарска и хорска програма основана во 2018 година, која нуди музичко образование на децата и младите луѓе на Кипар, вклучувајќи ги мигрантите, бегалците и гарантира дека овие групи се почитувани, препознаени и вклучени во општеството. Система Кипар е инспирирана од социјалната акциона музичка програма Ел Система, која првпат беше основана во Венецуела во 1975 година. Ел Система и другите програми инспирирани од Ел Система, како Система Кипар, нудат бесплатно образование за класична музика што им дава на децата и младите со малку можности низ целиот свет. светот можност за личен развој.

Приклучи се на кампањата и помогни ни #SpreadPeaceEd!
Ве молиме пратете ми е-пошта:

Придружете се на дискусијата ...

Дојдете до врв