Мартин Лутер Кинг и приказната за Монтгомери - Наставна програма и студиски водич (Дружина за помирување)

(Објавено од: Стипендија за помирување САД)

Пристапете до наставната програма и водичот за студирање

Додека се подготвувате да го почитувате животот и наследството на свештеникот д-р Мартин Лутер Кинг, Џуниор оваа недела, и наскоро да го прославите месецот на црната историја, Друштвото на помирувањето е возбудено да го објави објавувањето на нов бесплатен, онлајн наставен план и водич за студирање да го придружува нашиот познат стрип од 1957 година, Мартин Лутер Кинг и приказната за Монтгомери.

Развиен од ФОР со долгогодишен наставник по општествени науки, овој сосема нов, обемен водич е создаден за да им помогне на едукаторите, студентите, лидерите на заедницата и организаторите да истражуваат и да се поврзат со историскиот стрип што беше развиен и објавен од Алфред Хаслер од ФОР во консултации со свештеникот д-р Кинг помалку од една година по заклучокот на бојкотот на автобусот во Монтгомери.

Во водичот се вклучени читања во заднина, прашања за водење и дискусија, активности за часовите во училницата К-12 и препораки за дополнително читање и учење. Активностите содржат историски документи, како што се доверливата кореспонденција на Бајард Растин и материјалите за едукација на гласачите на SNCC, како и идеи за ангажирање на денешните борби за правда, како што се бојкотите, движењето „Животите на црнците се важни“ и покојниот Хон. Повикот на Џон Луис да направи „Добра неволја“.

Сите овие имаат за цел да го продлабочат, комплицираат и дополнат текстот на самиот стрип, како и да ги истакнат и поставуваат прашањата за врските помеѓу Бојкотот на автобусот во Монтгомери, движењето за граѓански права од 1950-тите и 60-тите години во САД, и разни глобални борби - минати и сегашни - за мир и правда.

Се надеваме дека ќе ги преземете овие достапни PDF лекции и алатки за настава и ќе го споделите овој ресурс нашироко - со вашето училиште, собранието и социјалните мрежи.

Приклучи се на кампањата и помогни ни #SpreadPeaceEd!
Ве молиме пратете ми е-пошта:

Придружете се на дискусијата ...

Дојдете до врв