Малави: Министерот за образование предлага воведување мировно образование во училиштата

Министерот за граѓанско образование и национално единство, Тимоти Пагоначи Мтамбо. (Фото: Nyasa Times)

(Објавено од: Nyasa Times. 6 август 2021 година)

Од Ватипасо Мзунгу

Министерот за граѓанско образование и национално единство Тимоти Пагоначи Мтамбо побара од развивачите на наставните планови и програми за основните и средните училишта дополнително да истражат примена на мировното образование на основно и средно ниво.

Мтамбо рече дека воведувањето на мировно образование во основните и средните училишта може да помогне во заобиколување на конфликтите што произлегуваат од расправии за сопственост на земјиштето, спорови за наследување на поглаварството, верски разлики и разни форми на политичка пропаганда.

Министерот зборуваше во Блантир во четвртокот кога ја отвори работилницата за соработка на Обединетите нации Малави (ОН Малави)/академијата.

Соработката на ОН за Малави/Академија го означува почетокот на стратешки и оперативен однос помеѓу Малави на ОН и најдобрите и најпаметните интелектуалци на Малави.

Мтамбо призна дека Малави се соочува со тешка битка за заобиколување на конфликтите, кои понекогаш прераснаа во насилство што го загрози мирот што Малави го ужива од независноста.

Тој рече дека токму во оваа позадина, Владата на Малави, со поддршка од ОН Малави, го започна процесот на воспоставување институционална рамка што ќе обезбеди да се третираат тензиите пред да ескалираат во насилство.

„Овој процес трае од 2012 година, така што Предлог -законот за воспоставување рамка сега е подготвен за поднесување во Парламентот. Во центарот на целата оваа работа за воспоставување национална институционална рамка за градење мир е потребата да се изградат капацитети на заедницата за решавање на конфликтите на колаборативен начин “, рече Мтамбо.

Тој ги поздрави ОН Малави како жесток сојузник на владата во градењето национални капацитети за одржлив мир во Малави.

Тој, исто така, откри дека академијата има водечка улога во информирањето на државното законодавство, политика и јавен дискурс.

„Стратешкото партнерство помеѓу ОН Малави и академијата е, според тоа, не само што е од корист за присутните овде денес, туку, пред с, е во корист на нашата мајка Малави.

„Владата на Сојузот Тонсе отворено и активно даде приоритет на промовирање на мирен соживот и национално единство меѓу народот на Малави“, нагласи Мтамбо.

Постојаниот претставник на ОН за Малави, Марија Хозе Торес Мачо вети посветеност на нејзината организација за поддршка на националните напори за промовирање на мирот и спокојството во Малави.

Мачо нагласи дека мирот и единството се клучни во потрагата по социјална и економска трансформација.

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...