Локализација на климата, мирот и безбедноста: практичен водич чекор-по-чекор за локалните градителите на мир

Локализирањето на проценките на климатските безбедносни ризици нуди пат за справување со безбедносните ризици поврзани со климата и потенцијално спречување на тие ризици да се појават или да ескалираат.

(Објавено од: GPPAC. 30 март 2023 година)

Посетете го GPPAC и преземете го Водичот

Практичниот чекор-по-чекор водич GPPAC (Глобално партнерство за спречување на вооружени конфликти) е ресурс за тоа како да се документираат, проценат и да се адресираат предизвиците за климатската безбедност на локално ниво.

Истакнува пет чекори за да им се помогне на локалните градителите на мирот да ги документираат локалните предизвици за климатската безбедност и да се решат празнините во тековните стратегии за климатски промени и одговор на конфликти преку креирање и спроведување на локализирана проценка на ризикот.

Членовите на GPPAC од Мозамбик, Уганда и Зимбабве го пилотираа Водичот чекор-по-чекор во нивните заедници. GPPAC го разви Водичот чекор-по-чекор за локални експерти за градење мир ширум светот за да спроведат проценка на ризикот за климатската безбедност врз основа на нивното локално и домородните знаења и експертиза за дизајнирање стратегии за ублажување и прилагодување на климатските ризици.

Водичот чекор-по-чекор дава совети и предлози за локалните градителите на мир да развијат и искористат локализирана проценка на ризикот за климатската безбедност и да ги споделат своите наоди со националните, регионалните и глобалните креатори на политики.

Приклучи се на кампањата и помогни ни #SpreadPeaceEd!
Ве молиме пратете ми е-пошта:

Придружете се на дискусијата ...

Дојдете до врв