Заедничка изјава на ЕУ и ОН по повод Меѓународниот ден за елиминација на сексуалното насилство во конфликти (19 јуни)

Прочитајте повеќе за Меѓународниот ден за елиминација на сексуалното насилство во конфликти

„Непоколеблива посветеност“: од артикулација до акција за мир

Државите и меѓудржавните организации се склони да ги решаваат проблемите со издавање големи изјави. Заедничката изјава подолу вреди да се прочита од страна на едукаторите за мир како основа за истражување за интегралниот однос на човековите права на жените со постигнување праведен и стабилен мир. Може да се користи, исто така, за да се олесни проценката на практичните можности за исполнување на „непоколебливата посветеност“ на оние кои ја дадоа оваа изјава.

Што би било потребно за државите всушност да ги поддржат жртвите и да стават крај на неказнивоста? Која е веројатноста конкретните чекори за кои се залага оваа изјава да бидат основа за организирано и целосно финансирано политичко дејствување? Што може да биде потребно од граѓанското општество за да ги поттикне државите да креираат и спроведуваат таква политика? Какво учење може да биде неопходно за граѓанското општество да успее во потфатот? Најзначајно, како таквите политики би можеле да се вклучат во намерна транзиција кон праведното и одржливо кон мирот кон кој државите исто така имаат артикулирано обврска.

Со децении жените кои се залагаат за мир бурно жалат за сексуалното насилство што е составен дел на вооружените конфликти. Како што често забележува Кора Вајс, „Не можете да го запрете силувањето додека трае војната“. Сексуалното насилство е намерна стратегија на војна. Мизогинистичките културни корени наведени овде се широко признати. Но, малку внимание е посветено на глобалниот безбедносен систем кој ја спроведува културата, производ на патријархатот што проникнува во повеќето човечки општества и институции.

На една сесија на НВО на темата, изминатите децении, понудив некои од следните забелешки што сум принуден да ги повторам додека ја разгледуваме оваа изјава, барајќи од едукаторите за мир и од учениците што ги водат да ги разгледаат и оценат следните тврдења:

  • За да ставиме крај на сексуалното насилство во вооружените конфликти, мораме да ставиме крај на вооружените конфликти;
  • За да се стави крај на вооружениот конфликт, ние мора да ја укинеме институцијата војна;
  • За да ја укинеме војната, мора да постигнеме универзално општо и целосно разоружување според меѓународното право;
  • За да одржиме разоружан меѓународен безбедносен систем, мораме да ги прилагодиме актуелните меѓународни закони и институции и да ги дизајнираме новите што може да бидат потребни;
  • За да се прилагодат и дизајнираат потребните институции ќе биде потребна акција од образовано глобално граѓанско општество посветено на трансформирање на воениот систем;
  • Да се ​​едуцираат за трансформација на воениот систем бара „непоколеблива посветеност“ од мировните едукатори.

Според зборовите на насловот на филмот од 12-ти јуни објавен минатата недела, „Во наши раце е!“ (БАР, 6)

Заедничка изјава на високиот претставник на ЕУ за надворешна политика и безбедност, Жозеп Борел и специјалниот претставник на ОН за сексуално насилство во конфликти, Прамила Патен, по повод Меѓународниот ден за елиминација на сексуалното насилство во конфликти

Изјава за печат: За итно ослободување
Брисел/Њу Јорк, 17 јуни 2022 година

На Меѓународниот ден за елиминација на сексуалното насилство во конфликти, Обединетите нации и Европската унија ги здружуваат своите гласови за да ја повикаат меѓународната заедница да ги забрза своите напори за искоренување на сексуалното насилство поврзано со конфликти и да ги спаси следните генерации од ова зло.

Нашата порака е јасна: време е да се движиме подалеку од реактивните пристапи и да се справиме со основните причини и невидливите двигатели на сексуалното насилство, како што се родовата дискриминација, нееднаквоста и исклученоста, како и штетните општествени норми поврзани со честа, срамот и обвинувајќи ги жртвите.

Длабоко сме шокирани од влијанието на војната во Украина врз животите на цивилите и сериозно загрижени поради ужасните лични сведоштва и зголемените наводи за сексуално насилство. Силно ги осудуваме ваквите злосторства и повикуваме на итен прекин на насилството. Вооружените конфликти и масовното раселување ги зголемуваат ризиците од сите облици на сексуално насилство, како и трговијата со луѓе со цел сексуална експлоатација, која несразмерно ги погодува жените и девојчињата и ги плен оние кои бараат засолниште од војна.

Исто така, во текот на изминатата година видовме зголемена милитаризација, вклучително и епидемија на државни удари и воени преземања, од Авганистан, до Гвинеја, Мали, Мјанмар и на други места, кои го вратија часовникот наназад за правата на жените. Дури и кога новите кризи ескалираат, војните не престанаа на друго место, вклучително и во Централноафриканската Република, Демократска Република Конго, Сомалија, Јужен Судан, Сирија или Јемен. Тие се обележани со алармантни нивоа на сексуално насилство поврзано со конфликт што се користи како тактика на војна и терор, алатка за политичка репресија и форма на заплашување и одмазда против актерите и активистите од првите редови. Од клучно значење е да се поттикне заштитна средина која го одвраќа и спречува сексуалното насилство во прв степен и овозможува безбедно пријавување и соодветен одговор. Превенцијата е најдобрата форма на заштита, вклучително и спречувањето на самиот конфликт.

Неопходно е да се поттикне отпорноста на поединците и заедниците во ризик за да им се помогне да се спротивстават на економските и безбедносните шокови и стратешки да се ангажираат со државните и недржавните актери за да се обезбеди усогласеност со меѓународните норми и стандарди. Ова мора да вклучи усвојување на превентивни и превентивни мерки во согласност со Меѓународното хуманитарно право, за да се поштеди цивилното население, нивниот имот и основната цивилна инфраструктура, вклучително и здравствените установи, од напад.

Итно е потребна насочена акција за зајакнување на превенцијата, преку политички и дипломатски ангажмани за справување со сексуалното насилство при прекин на огнот и мировни договори; употребата на индикатори за рано предупредување за сексуално насилство за информирање за следење, анализа на закани и рана реакција; намалување на протокот на мало и лесно оружје; родово одговорни реформи во правдата и безбедносниот сектор, вклучувајќи проверка, обука, кодекси на однесување, политики за нулта толеранција, родова рамнотежа и ефективен надзор и одговорност; и засилување на гласовите на преживеаните и погодените заедници, вклучително и преку поддршка на бранителите на женските човекови права и граѓанските организации.

На овој ден, ние сме обединети во нашата непоколеблива посветеност да ги поддржиме преживеаните и да ставиме крај на неказнивоста на сторителите. Мораме да се погрижиме тие да не бидат заборавени во клима на пресечни кризи, вклучувајќи го и глобалното закрепнување на пандемијата и ограничените ресурси. Мораме да се погрижиме меѓународното право да не е празно ветување. Обвинителството може да помогне да се претвори вековната култура на неказнивост за овие злосторства во култура на одвраќање. Преживеаните мора да ги гледаат нивните општества како носители на права, кои треба да се почитуваат и спроведуваат, во време на војна и мир.

За прашања во врска со медиумите, контактирајте:
Жералдин Боезио
Канцеларијата на специјалниот претставник на ОН за сексуално насилство во конфликти, Њујорк
geraldine.boezio@un.org

во близина

Приклучи се на кампањата и помогни ни #SpreadPeaceEd!

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...