Проблемот на респектабилниот меѓународен ден на жената - апел за добро неволја (Меѓународен ден на жената 2021 година)

Пандемијата ги разоткри структурните нееднаквости и нефункционалните социјални и политички системи создадени за да им служат на бесконечна акумулација на богатство на неколку моќни (мажи), оставајќи милијарди луѓе во сиромаштија и безнадежност.

Идејата за напредок го претвори разговорот во идеја што треба само да ја забрзаме: сега е јасно дека за да дојдеме до еднаквост треба да го смениме курсот.

Овој напис, коавтор на една африканска феминистка, нè предупредува на соработката на женското движење што им овозможува на структурите на моќта да се спротивстават на суштинската и системска промена потребна за постигнување на човековата еднаквост.

Вовед на уредници: Одбележување на Меѓународниот ден на жената зборувајќи ја вистината за моќта

Овој есеј репризира неколку од темите претходно обработени во нашата Серија „Корона врски“, бидејќи недвосмислено идентификува значајни точки на отпор кон родовата правда на кои им е дадена нова енергија од пандемијата. Секоја именувана точка на отпор е влезна точка во откривањето на структурите што ја одржуваат нерамнотежата на моќта што ја карактеризира глобалната патријаршија, вградувајќи ја хиерархијата на родот, расата и економската класа што најмногу влијае на жените во боја.

Едукаторите за мир би можеле да ги осветлат овие структури преку рефлексивно истражување за секоја инстанца на нееднаквост што ја покажува основната неправда на глобалниот поредок на моќта. Ваквото истражување може да биде надополнето со проучување на таквата феминистичка политичка акција како што се мировните напори на африканските жени (меѓу оние на жените во други региони). Ова истражување може да се заснова на неодамнешните видео профили на жени градители на мирот споделени од Глобалната мрежа на жени градители на мирот (GNWP) во нивната кампања # 10Денови на Феминистичко давање. Анкетите исто така може да бидат развиени со користење на богати податоци содржани во GNWP CБаза на податоци на ОВИД-19 и жени, мир и безбедност. За национална студија на случај, ефективната изборна политика на црноамериканските жени би направила продуктивна истрага.

Основните прашања во текот на се: кои се структурите што мора да се променат за да се постигне човечка еднаквост и безбедност? Кои се најперспективните во моментов предложени алтернативи? Кои други суштински промени може да се замислат? Кои сегашните движења за мир и еднаквост нудат можности за едукација и убедување на поголемите граѓани за потребата од промени? Кои би биле ефективни краткорочни активности и конструктивни долгорочни стратегии кон постигнување на автентична и одржлива човекова еднаквост?

Меѓународен ден на жената, 2021 година
Проблемот на респектабилниот меѓународен ден на жената - апел за добро неволја

Од Мунахамиси Сингано и Бен Филипс

(Објавено од: Интер прес-служба. 3 март 2021 година)

НАИРОБИ / РИМ, 3 март 2021 година (IPS) - Најголемата опасност за ефективноста на Меѓународниот ден на жената е тоа што тој стана респектабилен. Време е повторно да биде ден на добри проблеми.

Донекаде стана традиција за респектабилни коментари на Меѓународниот ден на жената да повторуваат три точки на зборување за основата: прво, дека светот напредува, но не е доволно брз; второ, збир на споредби помеѓу мажите како единствена група (заработуваат повеќе, повеќе се застапуваат, повеќе пристапуваат) со жени како единствена група (заработуваат помалку, застапени помалку, пристапуваат помалку); и трето, апел до оние што се на власт да го постават тоа исправно.

Овој ден на жената треба да ги разбиеме сите тие три традиции.

Треба да престанеме да зборуваме дека светот бележи постојан напредок во родовата еднаквост. Кризата КОВИД-19 гледа како правата на жените одат во обратна насока.

Jobsенските работни места се губат со многу побрза стапка од машките; жените го преземаат најголемиот дел од зголемениот товар на неплатена грижа за децата и постарите лица; девојчињата биле изнесени од училиште повеќе од момчињата; семејното насилство се засили, и тоа е потешко за жените да се извлечат.

А, фактот дека штом се случи кризата, жените беа туркани толку назад покажува колку несигурни и несуштински биле „добрите времиња“ - ако ви е дозволено да држите чадор само додека не падне дожд, тогаш вие навистина не поседувате тој чадор.

Пандемијата ги разоткри структурните нееднаквости и нефункционалните социјални и политички системи создадени за да им служат на бесконечна акумулација на богатство на неколку моќни (мажи), оставајќи милијарди луѓе во сиромаштија и безнадежност.

Идејата за напредок го претвори разговорот во идеја што треба само да ја забрзаме: сега е јасно дека за да дојдеме до еднаквост треба да го смениме курсот.

Мора да одиме зад споредбите помеѓу она што го имаат мажите и она што го имаат жените и да зборуваме јасно за пресечните нееднаквости на раса, националност и класа што го соединуваат искуството на жените.

Да кажам еден пример, во декември минатата година бројките на САД покажаа 140,000 загуби на работни места. Тогаш беше откриено дека сите овие загуби на работни места биле жени (мажите, всушност, нето стекнале 16,000 работни места, а жените нето изгубиле 156,000).

Значи, приказната беше дека жените како група губат од мажите како група. Но, тогаш беше откриено дека сите овие загуби на работни места кај жените може да се сметаат за изгубени работни места од жени во боја - белите жени имале нето работни места!

Како што забележа Jamesејмс Болдвин, не може да се смени сè што е соочено, но ништо не може да се смени додека не се соочи.

Да дадам уште еден пример, секоја година се одржува годишниот состанок на Обединетите нации за правата на жените - Комисијата за статусот на жените - во Newујорк (15-26 март 2021 година) и секоја година има огромна диспропорционална застапеност од жени од глобалниот север и од жени кои претставуваат глобални организации предводени од Север.

Ова се влошува со фактот дека бидејќи состанокот е во Newујорк, товарот на патните трошоци е многу поголем за жените од глобалниот југ, а американската влада треба да одобри кој може да дојде, а таа одбива или не одобрува навремени визи за жени од глобалниот југ во далеку поголем број отколку жените од глобалниот север.

И, визите за жени од земјите во развој што американската влада најмалку често ги одобрува за ЦСВ и другите собири во Newујорк? Оние на сиромашни жени, жени од рурална средина, жени кои живеат во сиромашните квартови, жени мигранти, жени со хронични болести, жени кои биле во судир со законот, жени сексуални работнички - колку се социјално исклучени, толку е поголема веројатноста да бидете буквално исклучени.

На минатогодишниот ЦСР, кризата во Ковид го достигна својот врв, само со претставници од ујорк дозволено да учествува. На овогодинешниот ЦСВ, тој стана виртуелен - одлично во теорија, но останува фиксиран само на временската зона во Newујорк, принудувајќи ги учесниците во Азија да учествуваат преку нивната ноќ или да се исклучат.

Следната година, најверојатно, ќе се врати во живо, а САД веројатно ќе бараат пасоши за вакцини - што 9 од 10 луѓе во Глобалниот Југ нема да ги имаат затоа што САД и другите земји од Глобалниот Север ги блокираат јужните компании да прават генерички верзии од вакцините.

Уште еднаш, жените од Глобалниот југ ќе бидат исклучени од состанокот за исклучување, нема да имаат еднаквост на состанокот за тоа како да се добие еднаквост.

Еднаквоста на жените ќе се реализира само кога ќе бидат оспорени сите форми на исклучување што ги задржува жените. Кога неколку африкански земји воведоа ноќен полициски час во КОВИД-19, тие направија исклучоци за приватни амбуланти, но не им дадоа додаток на оние кои носат неформален приватен превоз до болницата - тоа е начинот на кој поголемиот дел од идните жени, кои не можат да си дозволат приватни амбуланти, стигни таму

Исто така, жените кои доживеале семејно насилство можеле да ги напуштат своите куќи ноќе ако оделе со полицијата, но ако немале социјален капитал за да можат полицијата да дојде да ги придружува (со други зборови, некој што не е во добра состојба) и тие се обидоа да направат свој пат кон засолниште, се најдоа запрени од органите на прогонот затоа што биле нелегално - навистина, многу жени му рекле на Фемнет дека бега од ударите на нивниот сопруг за да ги пречека тепањата на полицајците.

Овие не беа добро предвидени или планирани предизвици од страна на добростоечки мажи и жени кои доминираат во креирањето политики.

Не е доволно мажите на власт да бидат убедени да отворат тесна порта во тврдината на патријархатот, преку која може да се провлече мала група на најповрзани или најпочитувани жени да им се придружат.

За сите жени во нивната разновидност да имаат пристап до пристојни работни места, еднакви права и еднаква моќ, theидовите мора да се урнат. Ништо од ова нема да биде дадено, само ќе се добие.

Како што постави Одр Лорд, нашата задача е „да направиме заедничка кауза со оние други идентификувани како надвор од структурите, со цел да дефинираме и да бараме свет во кој сите ќе можеме да цветаме. Учиме како да ги земеме нашите разлики и да ги направиме силни страни. Зашто, алатките на господарот никогаш нема да ја расклопат куќата на господарот “. Почитта не работи. Еднаквоста бара добра неволја.

Мунахамиси Сингано е раководител на програми во африканската феминистичка мрежа ФЕМНЕТ; Бен Филипс * е автор на книгата Како да Борба против нееднаквоста.

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...