Специјално издание на списанието In Factis Pax засновано на Меѓународниот институт за мировно образование од 2022 година одржан во Мексико

Во Фактис Пакс, Том 17 Број 1 (2023)

Пристапете до специјалното издание на In Factis Pax овде

Специјално издание за ткаење заедно меѓукултурно мировно учење

Уреднички вовед

Темата на ова специјално двојазично (шпанско/англиско) издание „Заедничко ткаење меѓукултурно мировно учење“ е изведена од заеднички процес за формулирање на водечкото истражување за Меѓународниот институт за мировно образование (IIPE) Мексико 2022 година. Тоа им должи многу на увиди и практики на мексиканските и латиноамериканските коспонзори. Овие научници, практичари и активисти за мировно образование ги поканија учесниците да замислат како повторно да се исткае заедничкото социјално ткиво со размислување за таписерија на интеркултурно учење за мир засновано на глобална меѓусебна врска на знаења и емоции како движечки сили за акција. IIPE учесниците беа особено охрабрени да поднесат трудови за ова посебно издание, врз основа на нивното искуство IIPE.

Поконкретно, оваа тема се однесува на концептуални разбирања и трансформативни практики за поттикнување на конструктивна меѓусебна поврзаност и меѓузависност за учење за мир, кои ја истражуваат рамнотежата на сентипенсар (чувство-размислување) и когнитивно-емоционални процеси. Оваа тема врамува заедничко истражување за следење на можностите за интеркултурно учење за мир, кое опфаќа мноштво форми на знаење за решавање на денешните глобални предизвици, како и нивните локални манифестации. Исполнувањето на овие предизвици бара градење односи меѓу разликите и поттикнување нови видови на учење.

Прилозите вклучени во ова специјално издание го осветлуваат образованието за мир и социјалната правда од различни пристапи и начини на знаење. Авторите имаат интеркултурно потекло, повеќејазични капацитети и доаѓаат од различни дисциплини, искуства и експертиза. Како такви, тие обезбедуваат богат таписериски ткаење меѓукултурно мирно учење.

Contacto intergrupal y repercepción como mediadores de processos de paz intercultural: programa de encuentros de educación para la paz, од Леонардо Гонзалес Торес опишува иницијатива за интеркултурно образование заснована на свесност, теорија за меѓугрупен контакт и практика на сочувство со цел да се надминат предрасудите и да се промовира мирен соживот.

Nuevas Realidades, Nuevas Practicas: Esbozo de un Espacio Socio-Reflexivo en la Formación en Psicología Social во Венецуела, од Хозе Феликс Салазар Крус, елаборира иновативно искуство за учење во програма за социјална психологија во Венецуела, со оглед на сложените манифестации на структурно насилство во земјата. Ова учење, засновано на интердисциплинарен дијалог и препознавање на различни начини на разбирање на социјалната реалност обезбедува социјална трансформација на нееднаквостите, како и лично и професионално зајакнување.

Плуриверзални и релациони педагогии за мир(и), од Даниела Ленер, обезбедува темелна, но концизна дискусија за клучните идеи во областа на деколонијалните педагогии и нивната врска со плуралните начини на заедничко образование и учење за мир.

Локално создавање свет преку мали змејови за подобар свет: студија на случај на проект за градење интеркултурна заедница, од Ванеса Менг, претставува студија на случај за естетско образование од грасрут во рамките на кинеската заедница од дијаспората во Соединетите држави. Го опишува и анализира експерименталниот образовен пристап кој е донесен како педагогија на издржливост во лицето на пандемијата и структурните неправди што таа ги откри.

Борба против климатските промени за да се изгради позитивен мир: Предлог на меѓусебен панел за градење на еколошки мир во Судан, од Жен Ли, тврди дека климатските промени ја влошиле насилната ситуација во Судан и дека борбата против климатските промени може да придонесе за деколонизација на градењето на мирот во Судан.

Работата на соништата на заедницата како интеркултурно мирно учење, од ХјоЈанг Мина Ким и Стефани Мари Нокс Штајнер, го истражува соништата на заедницата како форма на интеркултурна педагогија за учење мир и градење заедница поврзана со темите на епистемичката правда, деколонијалната практика и важноста на учењето што се јавува во меѓупросторите. Статијата, исто така, ја истражува педагогијата на интеркултурното мирно учење, достигнувајќи ја подалеку од критичката педагогија преку емоционални, отелотворени и други начини на познавање и постигнување интеркултурно мирно учење и сентипенсанте педагогија.

Поддршка на локални актери во време на конфликти: Граѓанската мировна служба и нејзините различни актери, од Саманта РупелБернд Риче, Т. Деби СајндиКристоф Шлимперт, Марија Рекуена Лопез и Даниела Пастоорс ја испитуваат германската цивилна мировна служба (ЦПС) која работи во (по) конфликтните земји со цел да се вклучат и да работат заедно со локалните актери во локалните мировни процеси и како форма на соработка. Нуди анализа на пример за кооперативно градење мир.

Коуредници на специјалното издание

Џенет С. Герсон и Анита Јудкин

За Во Фактис Пакс

Во Фактис Пакс е рецензирано онлајн списание за мировно образование и социјална правда посветено на испитување на прашања централни за формирање на мирно општество, спречување на насилство, политички предизвици за мирот и демократските општества. Социјалната правда, демократијата и човечкиот процут се клучните фактори кои ја истакнуваат важноста на улогата на образованието во градењето мирни општества. Покануваме статии и рецензии на книги на теми поврзани со овие централни прашања.

Приклучи се на кампањата и помогни ни #SpreadPeaceEd!
Ве молиме пратете ми е-пошта:

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв