Како пандемијата Ковид-19 влијае на работата на разоружувањето во ООН

(Фотографија на АП / Бебето Метјус)

(Објавено од: Обединетите нации.)

Порака од високиот претставник Изуми Накамитсу
Канцеларијата на ООН за разоружување

Новата криза

Човештвото не се соочило со поголем предизвик од КОВИД-19 од Втората светска војна. Бидејќи оваа брза развојна глобална итна здравствена состојба предизвикува невиден притисок врз нашите медицински, економски и социјални системи, ние мора да работиме напорно за да спречиме нови ризици за нестабилност, немири и конфликти.

Пандемијата пристигна бидејќи нашите рамки за да спречиме катастрофално соочување се распаѓаат. Земјите градат побрзо и попрецизно нуклеарно оружје, развиваат нови технологии за оружје со непредвидливи импликации и истураат повеќе ресурси во војската отколку во кој било момент со децении.

Во 75-годишната историја на Обединетите нации, лудоста во барањето безбедност во огромните деструктивни арсенали никогаш не била појасна.

Ниту има потреба да се стави конечно сопирачка на оваа смртоносна зависност.

Признавајќи го ова, Канцеларијата на Обединетите нации за разоружување работи останува целосно активна и посветена на важната работа за разоружување. Ние ги прилагодуваме нашите работни методи и суштински активности за да продолжиме со операциите за време на кризата КОВИД-19. Нашиот персонал се стреми да биде пргав и флексибилен и ние работиме низ целиот свет за да им помогнеме на луѓето во сите држави да ги применат сите алатки за разоружување за да изградат помирна и побезбедна иднина.

Willе објаснам како пандемијата влијае на секоја област од работењето на нашата канцеларија. Исто така, ќе споделам некои од промените што ги правиме за да продолжиме да ги исполнуваме нашите мандати и да ја унапредуваме агендата на генералниот секретар за разоружување.

Работа на елиминирање на целото оружје за масовно уништување

Нашата канцеларија работи неуморно со државите членки на релевантни договори, инструменти и тела, како и со граѓанското општество и други актери, за да продолжат да го следат светот ослободен од сите нуклеарни оружја и да се заштитат од закани од биолошко или хемиско оружје.

Најголемото непосредно влијание на КОВИД-19 беше одложувањето на Конференцијата за преглед на Договорот за неширење на нуклеарното оружје за 2020 година, што ќе беше можност да се прослави педесет годишнината од влегувањето во сила на Договорот и дваесет и петта година од нејзиното неопределено продолжување. Меѓутоа, важно е да се запамети дека Конференцијата за преглед ќе се одржи веднаш штом дозволат околностите, исполнувајќи ги своите задачи толку клучни за нашата колективна безбедност. Ние работиме со мандатарот и бирото за да се осигураме дека тоа ќе се случи.

Исто така, работиме со државите и нашите колеги низ Секретаријатот и системот на Обединетите нации за да ги истражиме сите опции - од виртуелни состаноци до мрежни вежби - за да помогнеме да се спречи ширењето на оружјето за масовно уништување на недржавните актери; инструменти и процеси за поддршка од Договорот за забрана на нуклеарно тестирање до Конференцијата за воспоставување на блискоисточна зона без нуклеарно оружје и други оружја за масовно уништување; зајакнување на подготвеноста на постојниот механизам на генералниот секретар за истрага за употреба на хемиско, биолошко и токсинско оружје; и да му помогне на Советот за безбедност во напорите да се повика на одговорност за сторителите на употребата на хемиско оружје.

Справување со заканите од конвенционалното оружје

Бидејќи земјите-членки ги разгледуваат плановите за одржување на Седмиот биенален состанок на државите за Програмата за акција за мало и лесно оружје од 15 до 19 јуни, Канцеларијата за работи за разоружување продолжува да го поддржува целиот процес за состанокот, вклучително и разработка на извештајот на генералниот секретар за мало и лесно оружје.

Во однос на Групата владини експерти на тема „Проблеми што произлегуваат од акумулацијата на залихи на конвенционална муниција во вишок“, ние ги олеснуваме аранжманите за дискусии од 20 до 24 април, како што е закажано, во виртуелен, неформален формат. Нашиот персонал, исто така, продолжува да го поддржува Чаир во билатерални консултации со експерти за време на меѓусезонскиот период.

Додека пандемијата КОВИД-19 одложува дел од нашата практична поддршка за конвенционални проекти насочени кон оружје во земјите-кориснички, нашата канцеларија продолжува да спроведува суштинска подготвителна работа за да гарантира нивно успешно целосно спроведување кога ситуацијата дозволува. Овие привремени влијанија се протегаат на нашиот проект финансиран од Европската унија за род и мало и лесно оружје, што го продолжуваме преку развој на онлајн обука и истражување на работното место. Глобалната здравствена состојба истото влијае на поддршката на нашата канцеларија за иницијативата „Замолчување на оружјето“ на Африканската унија преку Проектот за месец амнестија во Африка, но ние продолжуваме со консултации и координација со националните колеги и клучните партнери на проектот, истражување на работното место и подготовка на работилница и материјал за сензибилизација.

Со нашиот нов механизам за финансирање, Ентитетот за заштеда на живот (SALIENT), Канцеларијата за прашања за разоружување соработува со Програмата за развој на Обединетите нации и Канцеларијата за поддршка на градење мир за да ја финализира документацијата за административниот проект и да состави референтни услови за мисиите за проценка на теренот во земјите-кориснички . Нашата канцеларија исто така ќе продолжи да ги сервисира и ажурира, соодветно, базите на податоци за нашите механизми за транспарентност, Регистарот на конвенционални оружја на Обединетите нации и Извештајот на Обединетите нации за воени трошоци. Во меѓувреме, Саф на Обединетите нацииerОдборот за технички преглед на гардата продолжува активно да се ангажира преку онлајн платформа за разгледување на меѓународните технички упатства за муниција. Овој преглед се очекува да биде финализиран до крајот на 2020 година, како што е закажано.

Обраќање на нови технологии за оружје

И покрај одложувањето на годишната седница на Комисијата за разоружување, мојата канцеларија продолжува тесно да работи со Канцеларијата за надворешни вселенски работи и Институтот за истражување на разоружувањето на Обединетите нации за да ги олесни следните чекори во мултилатералните разговори за решавање на аспектите на разоружување на вселената. Овие чекори вклучуваат спроведување и понатамошно развивање на мерки на транспарентност и градење доверба, како и елаборирање на ефективни мерки за спречување на трка со вооружување во вселената. Ние, исто така, ќе продолжиме да се занимаваме со овие прашања во рамките на Конференцијата за разоружување и Првиот комитет на Генералното собрание.

Во однос на Отворената работна група и Групата владини експерти за информации и телекомуникации во контекст на меѓународната безбедност, јас сум посветен на соработката со претседавачот на секој процес за да се процени потребата од промена на распоредот на состаноците. До денес, Претседавачот со работната група на отворено мораше да откаже круг на меѓусекторски консултации закажани на 30 и 31 март за пред-нацрт-извештајот на Групацијата, наместо тоа, да побара писмен придонес од делегациите. Можните влијанија врз другите состаноци на двата процеса ќе бидат прегледувани на постојана основа.

Обезбедување на континуитет во процесите на разоружување со седиште во Geneенева

Во Geneенева, каде основната работа е да ги поддржува состаноците на конвенциите и телата за разоружување, КОВИД-19 веројатно ќе влијае на плановите за состаноци во текот на целата година.

Досега, Конференцијата за разоружување не можеше да одржи пленарни состаноци од 16 до 27 март како што беше планирано. Со закажаната сесија да продолжи на 25 мај, нашата канцеларија го поддржува сегашниот претседател во одржување виртуелни консултации со другите претседатели на сесијата 2020 година, како и регионалните координатори.

Пандемијата влијае и на планираните консултации на други конвенции за разоружување со седиште во Geneенева. Нашиот персонал во Geneенева презема широки консултации со носителите на канцеларии, државите членки и засегнатите страни за да ги идентификува опциите кои се движат од откажување до одложување до виртуелни алтернативи. Ние исто така ја продолжуваме нашата суштинска поддршка на овие процеси на разоружување во најголема можна мера.

Нашата канцеларија исто така напредува во напорите за зајакнување на финансиската одржливост на конвенциите со седиште во vaенева. Ние работиме тесно со државите за да промовираме алатки и платформи за решавање на структурните предизвици низ конвенциите, истовремено зголемувајќи ја одговорноста, сопственоста и транспарентноста. Нашите проекти за поддршка на Конвенцијата за биолошко оружје и потенцијалниот договор за прекинување на расипливи материјали во голема мера се во тек. Ние исто така подготвуваме стратешки комуникации за да ја одбележиме четириесет и петтата годишнина од стапувањето во сила на Конвенцијата за биолошко оружје и четириесет годишнината од усвојувањето на Конвенцијата за одредени конвенционални оружја.

Унапредување на образованието за разоружување

Во Виена, Канцеларијата за прашања за разоружување продолжува со подготовките за спроведување на онлајн дел од заедничкиот проект за образование за разоружување што го презема со Организацијата за безбедност и соработка во Европа. Неодамна, оваа програма заврши со избор на 150 учесници од натпреварувачко поле со повеќе од 1,000 кандидати. Додека осум-неделниот дел од проектот ќе започне на 6 април, како што беше планирано, двете организации се согласија да го одложат неговиот личен сегмент во Виена.

Во Виена, Канцеларијата за прашања за разоружување продолжува со подготовките за спроведување на онлајн дел од заедничкиот проект за образование за разоружување што го презема со Организацијата за безбедност и соработка во Европа.

Ние исто така работиме со нашите партнери за да истражиме понатамошен развој на нашите онлајн материјали за едукација за разоружување.

Промовирање на зајакнување на жените и еднаква застапеност во разоружувањето

За една година, која ветуваше многу за славење и понатамошно забрзување на напредокот и партнерствата за родова еднаквост и зајакнување на жените, вклучително и во процеси за разоружување и форуми, кризата КОВИД-19 создава дополнителна несигурност околу можноста за унапредување на оваа агенда среде конкурентните приоритети на владите . Нашата канцеларија останува посветена на унапредување на женското лидерство и целосно, еднакво и значајно учество во сите процеси на разоружување, вклучително и на состаноците одржани во виртуелен формат и за зајакнување на анализата и приодите што го земаат предвид родовото влијание на различното оружје.

Промовирање на разоружување на регионално ниво

Трите регионални центри на Канцеларијата за прашања за разоружување продолжуваат да работат и одржуваат редовни контакти со донаторите и земјите кориснички. Иако пандемијата принудуваше на одложување на личните програмски активности во Африка, во Латинска Америка и Карибите и во Азија и Пацификот, центрите продолжуваат да преземаат поврзани напори што не повлекуваат патувања и операции на терен. Во врска со ова, тие разработуваат суштински белешки, поддржуваат изготвување на национални акциони планови и извршуваат други, слични функции. Во меѓувреме, тековните подготовки за состаноци и работилници од страна на нашата канцеларија ќе им овозможат на центрите брзо да продолжат со целосна работа во најбрза можност. Покрај тоа, регионалните центри продолжуваат да соработуваат со донатори за нови проекти.

Комуникација со засегнатите страни

Нашата канцеларија останува посветена на обезбедување на земјите-членки, дипломатската заедница, невладини организации и јавноста воопшто со непристрасни, ажурирани и релевантни информации за мултилатерално разоружување, неширење на оружје и контрола на оружјето преку нашата веб-страница и каналите на социјалните медиуми . Ние исто така ја продолжуваме нашата работа на претстојните публикации, вклучувајќи го и четириесет и четвртото годишно издание на Годишник за разоружување на Обединетите нации.

Бидејќи државите продолжуваат да ги финализираат аранжманите за претстојните состаноци, ние ќе ги информираме заинтересираните заинтересирани страни за нивниот статус во врска со откажувањата, одложувањата или виртуелните аранжмани. Нашата канцеларија исто така продолжува со своите напори за ангажирање, едукација и зајакнување на младите преку интернет ресурси, вклучително и е-билтени и развој на наменска веб-страница за млади.

Гледајќи напред

Пандемијата КОВИД-19 ќе нè тестира сите, и како Втората светска војна, ќе го трансформира нашиот свет на начини што се непредвидливи.

Но, да се потсетиме, за разлика од судењата на таа ужасна светска војна, сите се соочуваме со оваа криза заедно.

Оваа пандемија има потенцијал да ги обедини општествата, институциите и поединците, исто како што напорните лекции од Втората светска војна ги поставија темелите за подлабока меѓународна соработка и посилни институции за поддршка на нашата заедничка безбедност.

Канцеларијата за работи за разоружување ќе остане постојан партнер во нашите колективни напори да спречиме појава на овој глобален здравствен итен случај од конфликт.

И искрено се надевам дека во нашата солидарност преку оваа криза, ќе сфатиме дека можеме да ги надминеме нашите вкоренети поделби за да ги оствариме нашите највисоки колективни аспирации.

Овие вклучуваат обезбедување здрав живот, промовирање на благосостојба на секој граѓанин на целата планета и стремеж кон изградба на мирен и безбеден свет за сите. Да го ставиме човештвото во центарот на нашата безбедност.

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...