Глобалната кампања го започнува проектот „Мапирање на образованието за мир“

„Мапирање на мировното образование“, глобална алатка за истражување и иницијатива која ги документира и анализира напорите за мировно образование низ целиот свет, беше лансирана со посебен виртуелен форум на 9 октомври 2021 година.

Домаќин на настанот беше Микаела Сегал де ла Гарза, Координатор за мапирање на образованието за мир, и на него беше прикажан дијалог помеѓу Тони enенкинс, координатор на глобалната кампања за мировно образование и Сесилија Барбиери, шеф на одделот за глобално граѓанство и мировно образование на УНЕСКО.

На Тони и Сесилија, исто така, им се придружи панел истражувачи од целиот свет, вклучувајќи ги Лорета Кастро (Филипини), Рај Кумар Дунгана (Непал), Лоизос Лукаидис (Кипар), Татјана Поповиќ (Србија) и Ахмад awавад Самсор (Авганистан) На

Стартувај видео -настан

За „Мапирање на мировното образование“

Мапирање на мировното образование е глобална истражувачка иницијатива на Глобалната кампања за мировно образование спроведена во партнерство со неколку водечки организации ангажирани во истражување и практика на мировно образование, овој динамичен ресурс е наменет за истражувачи за мировно образование, донатори, практичари и креатори на политики кои се барање податоци и анализи за напорите за формално и неформално образование за мир во земјите низ светот за поддршка на развојот на контекстуално релевантно и мировно образование засновано на докази за трансформирање на конфликтот, војната и насилството. Проектот е замислен како главен извор за документација и анализа на напорите за мировно образование. (За дополнителни детали, прочитајте го оригиналното соопштение за печат овде.)

Посетете ја веб -страницата на проектот Mapping Peace Education.

Настанот за лансирање

Домаќин на настани

Микаела Сегал де ла Гарза е повеќејазичен едукатор кој се фокусира на мировно образование и комуникација. Мика предава шпански јазик во сеопфатно јавно средно училиште во Хјустон и служеше како советник на факултетот за нивниот персонал и објавување на годишници од студенти. Другите училници вклучуваат одлично отворено каде што предава деца во локален центар за природа и глобална училница каде што ги координира проектите со Глобалната кампања за образование за мир. Таа е личност-личност која ги студирала своите магистерски студии за меѓународен мир, конфликти и развој на Универзитетот Јауме I во Шпанија, и продолжува да учи со Меѓународниот институт за мировно образование.

Учесници во дијалогот

Сесилија Барбиери се приклучи на Одделот за глобално граѓанство и образование за мир при УНЕСКО како главен во септември 2019 година, што доаѓа од Регионалното биро на УНЕСКО за образование во Латинска Америка и Карибите во Сантијаго, Чиле, каде што беше одговорна за Секцијата Образование 2030 година. Пред да се приклучи на УНЕСКО Сантијаго, работеше како специјалист за образование во УНЕСКО од 1999 година, главно во Африка и Азија. Пред да се приклучи на организацијата, работеше во областа на техничка и стручна обука и градење институционални капацитети, и беше ангажирана многу години во културата на мирот, човековите права и интеркултурното образование. Дипломирала општествени науки на Универзитетот во Болоња, Италија, продолжила да се школува по меѓународно хуманитарно право, образовна психологија и образовна политика и планирање.

Д-р Тони kinsенкинс има 20+ годишно искуство во насочување, дизајнирање и олеснување на градење мир и меѓународни образовни програми и проекти во областите на меѓународен развој, мировни студии и мировно образование. Тони е управен директор на Меѓународниот институт за мировно образование (ИИПЕ) и координатор на Глобалната кампања за образование за мир (ГКПЕ). Исто така, тој во моментов е предавач во Програмата за правда и мировни студии на Универзитетот Geорџтаун. Применетите истражувања на Тони се фокусирани на испитување на влијанијата и ефективноста на методите и педагогиите за образование за мир во негувањето на личните, социјалните и политичките промени и трансформации.

Истражувачи кои придонесуваат

Лорета Кастро, Ед. Д. се смета за еден од пионерите на мировното образование на Филипините, откако ги започна своите напори за институционализирање на мировното образование во 1980 -тите. Д -р Кастро е поранешен претседател на колеџот Миријам и под нејзиниот мандат беа поставени темелите на Центарот за мировна едукација (ЦПЕ), мировната рака на училиштето и на крајот се воспоставија.

Рај Кумар Дунгана е експерт за образование и управување со мирот од Непал. Тој има долгогодишно искуство во наставата, интеграција на мировното образование во националните образовни системи и промовирање на добро владеење. Служел во училиште, владата на Непал, Спаси ги децата, УНЕСКО, УНИЦЕФ, Универзитетот Трибхуван, Оддел за конфликти, мир и развој, Канцеларијата на ОН за разоружување и УНДП во Непал, Јужна Азија и Азиско -пацифичкиот регион, и Универзитетот Катманду, Факултет за образование. Тој служеше како Ко-конвентор на ИПРА во 2016-2018 година. Докторирал во 2018 година на Универзитетот Катманду специјализиран за насилство во училиште. Во моментов, тој работи во Кралската норвешка амбасада во Катманду како виш советник, поврзан со Универзитетот во Катманду како посетан факултет и волонтира како експертски член на Владата на Националниот совет за правата на детето на Непал.

Лоизос Лукаидис е директор на Асоцијацијата за историски дијалог и истражување (АХДР). Тој има диплома по основно образование (Универзитет Аристотел, Грција) и магистер по мировно образование (UPEACE, Костарика) и има долгогодишно искуство во образовниот сектор како наставник во основно училиште и активист за мировно образование, координатор на проекти и истражувач На Во 2016 година, Лоизос беше назначен од претседателот на Република Кипар за член на Би-комуналната техничка комисија за образование во контекст на тековните мировни преговори. Тој е, исто така, координатор на проектот „Замисли“, кој ги собира учениците и наставниците од целата поделба на Кипар за време на училишните часови.

Татјана Поповиќ е директор на Центарот за дијалог Нансен Србија и искусен тренер во полето за трансформација на конфликти. Во текот на последните 20 години, таа олесни бројни семинари за меѓуетнички дијалог за наставници, министерства за образование и претставници на локалните власти на Западен Балкан, придонесувајќи за помирување. Фокусот на нејзината обука е на Дијалог, Методологии за интерактивна настава, Алатки за анализа на конфликти и Медијација. Татјана е магистер по мировни студии на Факултетот за политички науки, Универзитетот во Белград и е овластен медијатор.

Ахмад awавад Самзор е менаџер за програма за мировна едукација на Институтот за мир на САД (УСИП) во Кабул, Авганистан. Тој е исто така предавач на Американскиот универзитет во Авганистан (AUAF).

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...