Глобална кампања за мировно образование номинирана за Нобеловата награда за мир во 2021 година

Глобалната кампања за мировно образование е номинирана за Нобеловата награда за мир во 2021 година.

Номинацијата е светилник на надежта, давајќи признание за неуморните и храбри напори на членовите на кампањата низ целиот свет кои ја следат честопати невидливата, трансформативна работа на мировното образование што ја воспоставува основата на секој мировен договор и напорите за разоружување.

Глобалната кампања за мировно образование (ГЦПЕ) е номинирана за Нобеловата награда за мир во 2021 година. Номинацијата ја препознава кампањата како „најдинамичен, влијателен и далекусежен проект на светот во образованието за мир sine qua non за разоружување и укинување на војната “.

GCPE беше заеднички признат од тројца номинатори: Почитуваната Марилу Мекфедран, сенатор, Канада; Проф. Анита Јудкин, универзитет во Порторико; и проф. Козуе Акибајаши, Универзитет Дошиша, Јапонија.

Номинацијата е светилник на надежта, давајќи признание за неуморните и храбри напори на членовите на кампањата низ целиот свет кои ја следат честопати невидливата, трансформативна работа на мировното образование што ја воспоставува основата на секој мировен договор и напорите за разоружување.

Глобалната кампања за мировно образование беше основана врз основа на концепт за образование за укинување на војната, осветлувајќи ја основната потреба за алтернативен систем на глобална безбедност кој не зависи од вооружувањето. Кампањата едуцира и се залага за градење на јавна свест и политичка поддршка за воведување на мировно образование во сите сфери на образованието, вклучително и неформално образование, во сите училишта низ целиот свет и го промовира образованието на сите наставници за настава за мир.

Кампањата беше иницирана од глобално познатите мировни едукатори Бети Реардон и Магнус Хаавелсруд во 1999 година на Хашката конференција за апел за мир. Кампањата сега брои илјадници учесници од секој агол на светот. Фокусирајќи се на локалните напори и транснационалната соработка, Кампањата се одржува заедно како движење низ целиот свет преку размена на вести, истражувања, анализи, напори за застапување, настани и ресурси. Кампањата обезбедува витално знаење и инспирација за одржување и развој на мировната едукација од локално на глобално ниво. Коалиција од скоро 200 организации, секоја работејќи во нивните контексти кон постигнување на целите на Кампањата, дополнително ги поддржува и одржува напорите за унапредување на развојот на формалното и неформалното мировно образование.

Кампањата понатаму олеснува многу проекти за соработка преку нејзината сестринска иницијатива Меѓународен институт за педагогија за мир (IIPE). IIPE се одржува биенално, секој пат во различен светски регион, овозможувајќи им на членовите на кампањата да се сретнат лично, да учат едни од други и да иницираат транснационални проекти, понекогаш дури и надминувајќи ги политичките бариери што можат да ги надминат само ваквите напори на граѓанското општество. IIPE беше признаена од наградата за мировно образование на УНЕСКО во посебно почесно споменување во 2002 година.

 

1 Следење / враќање

  1. Нашите пријатели ја добиваат номинацијата - #Digniworld

Придружете се на дискусијата ...