Вчитување на настани

«Сите настани

  • Овој настан помина.

Светски ден на наставниците

Октомври 5

|Повторувачки настан (Види се)
Годишниот

(Објавено од: УНЕСКО)

Се одржува годишно на 5 октомври од 1994 година, Светскиот ден на наставниците ја одбележува годишнината од усвојувањето на 1966 година Препорака на МОТ / УНЕСКО во врска со статусот на наставниците. Оваа препорака поставува одредници во однос на правата и одговорностите на наставниците и стандардите за нивна почетна подготовка и понатамошно образование, регрутирање, вработување и услови за учење и учење. Препорака во врска со статусот на високообразовниот наставен персонал беше усвоен во 1997 година за да се надополни Препораката од 1966 година со покривање на наставниот и истражувачкиот персонал во високото образование.

Со усвојувањето на Целта за одржлив развој 4 за образованието и посветената цел (СДГ 4.в) за признавање на наставниците како клучна за постигнувањето на агендата Образование 2030, ВТД стана повод да го означи напредокот и да размисли за начините за спротивставување на преостанати предизвици за унапредување на професијата наставник.

Светскиот ден на наставниците е заедно свикан во партнерство со УНИЦЕФ, Меѓународната организација на трудот и Интернационалната едукација.

детали за

Датум на:
Октомври 5
Категорија на настани:
Ознаки на настанот:
https://en.unesco.org/commemorations/worldteachersday

Место

Глобална

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...