Вчитување на настани

«Сите настани

  • Овој настан помина.

Меѓународен ден на ненасилство

Октомври 2

|Повторувачки настан (Види се)

Настан секоја година што започнува во 12:00 часот на 2 октомври, повторувајќи на неодредено време

(Објавено од: Обединетите нации)

Меѓународниот ден на ненасилство се одбележува на 2 октомври, роденденот на Махатма Ганди, водач на индиското движење за независност и пионер на филозофијата и стратегијата на ненасилство.

Според резолуцијата на Генералното собрание A / RES / 61 / 271 од 15 јуни 2007 година, со кој се воспостави комеморацијата, Меѓународниот ден е повод за „ширење на пораката за ненасилство, вклучително и преку едукација и јавна свест“. Резолуцијата ја потврдува „универзалната релевантност на принципот на ненасилство“ и желбата „да се обезбеди култура на мир, толеранција, разбирање и ненасилство“.

Воведувајќи ја резолуцијата во Генералното собрание во име на 140 спонзори, државниот министер за надворешни работи на Индија, г-дин Ананд Шарма, рече дека широкото и разновидно спонзорство на резолуцијата е одраз на универзалното почитување на Махатма Ганди и на трајната важност на неговата филозофија. Цитирајќи ги сопствените зборови на покојниот водач, тој рече: „Ненасилството е најголемата сила со која располага човештвото. Посилно е од најсилното оружје за уништување смислено од генијалноста на човекот “.

Позадина

Theивотот и раководството на Махатма Ганди

Ганди, кој помогна во водењето на Индија кон независност, беше инспирација за ненасилни движења за граѓански права и социјални промени низ целиот свет. Во текот на целиот свој живот, Ганди остана посветен на својата верба во ненасилство дури и под угнетувачки услови и пред навидум непремостливи предизвици.

Теоријата зад неговите постапки, која вклучува охрабрување на масовна граѓанска непослушност кон британскиот закон, како и со историскиот Солски марш од 1930 година, беше дека „само значи да се дојде до праведни цели“; односно е ирационално да се обиде да употреби насилство за да се постигне мирно општество. Тој веруваше дека Индијанците не смеат да користат насилство или омраза во нивната борба за ослободување од колонијализмот.

Дефиниција за ненасилство

Принципот на ненасилство - познат и како ненасилен отпор - ја отфрла употребата на физичко насилство со цел да се постигнат општествени или политички промени. Често опишана како „политика на обичните луѓе“, оваа форма на социјална борба е усвоена од масовно население од целиот свет во кампањи за социјална правда.

Професорот Geneин Шарп, водечки научник за ненасилен отпор, ја користи следната дефиниција во своето објавување, Политика на ненасилна акција:

„Ненасилната акција е техника со која луѓето што ја отфрлаат пасивноста и покорноста и кои сметаат дека борбата е неопходна, можат да го водат својот конфликт без насилство. Ненасилната акција не е обид да се избегне или игнорира конфликтот. Тоа е еден одговор на проблемот како да се дејствува ефикасно во политиката, особено како ефикасно да се ракува со моќта “.

Додека ненасилството често се користи како синоним за пацифизам, од средината на дваесеттиот век терминот ненасилство е усвоен од многу движења за социјални промени кои не се фокусираат на спротивставување на војната.

Еден клучен принцип на теоријата за ненасилство е дека моќта на владетелите зависи од согласноста на населението, и затоа ненасилството се обидува да ја поткопа таквата моќ преку повлекување на согласноста и соработка на населението.

Постојат три главни категории на акција без насилство:

  • протест и убедување, вклучително и маршеви и бденија;
  • несоработка; и
  • ненасилна интервенција, како што се блокади и занимања.

детали за

Датум на:
Октомври 2
Категорија на настани:
Ознаки на настанот:

Место

Глобална

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...