Етиопија потпиша договор со УНЕСКО за да понуди мировно образование на универзитетите

(Објавено од: Радиодифузија Фана. 18 август 2021 година)

Адис Абеба, 18 август 2021 година (ФБЦ) - Министерството за наука и високо образование на Етиопија и Организацијата за образование и наука на Обединетите нации (УНЕСКО) потпишаа договор за олеснување на мировното образование на универзитетите.

По повод е наведено дека договорот е главно фокусиран на поттикнување механизми за решавање конфликти, спречување конфликти и подобрување на квалитетот на образованието во високообразовните институции.

Се посочува дека образованието ќе започне на 6 избрани универзитети во Етиопија како пробен период. Потребно е образование за мир во високообразовните институти во Етиопија, во кои се сместени студенти од различни социјални и културни средини, рече по повод државниот министер за наука и високо образование, Мулу Нега (д -р).

Министерот за наука и високо образование, Самуел Уркато (д -р), претседател на Етиопската академија на науките, професор Циге Гебремаријам, амбасадорот на Јапонија во Етиопија, Ито Такако, меѓу другите високи претставници и претседатели на различни универзитети присуствуваа на церемонијата на потпишување.

Државниот министер за наука и високо образование, Мулу Нега (д -р) и директорот на УНЕСКО, Етиопија, Јумико Јокозеки, го потпишаа договорот.

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...