Образование: Предизвици во контекст на конфликт

Справувањето со насилниот екстремизам бара решавање на потребите за образование и вработување.

(Објавено од: Доверба за хуманитарна помошНа 8 јули 2021 година)

Овој месец, HART се фокусира на предизвиците со кои се соочува образованието во нашите партнерски земји и како нашите партнери се обидуваат да ги решат.

Терористичките напади врз образовни цели се зголемени во последниве години. Терористичките групи ширум Јужна Азија и Африка, вклучително Боко Харам во Нигерија, авганистанските талибанци и групите поврзани со Ал Каеда во Сирија и Ирак, или сè повеќе ги користеа нападите врз образовните институции како инструмент за терор, или ги преземаа образовните институции за промовираат нивниот „бренд“ на екстремизам.[I]  Во последниве години, зголемениот број напади врз училишта и киднапирањата на ученици од страна на екстремистичките милитантни групи во Нигерија беа добро објавени.

Зошто образовните институции се цел?

Училиштата, колеџите и универзитетите се релативно „меки“ цели каде се собираат голем број луѓе. Воените, владините и цивилните згради се повеќе се добро чувани. Спротивно на тоа, образовните институции се помалку заштитени, поранливи и имаат симболична вредност бидејќи често се смета дека ја „претставуваат“ државата. Нападите врз училиштата имаат висока „терористичка“ вредност и го зголемуваат профилот на милитантните групи.

Но, постојат и идеолошки причини. Боко Харам во Нигерија и групите поврзани со Ал Каеда во Сирија и на други места веруваат дека секуларното образование од западен стил го расипува исламското општество и е спротивно на нивното гледиште за верата. Всушност, зборовите „Боко Харам“ грубо може да се преведат како „западното образование е забрането“.

Зошто исламските екстремисти го мразат западното образование?

Многу исламисти сметаат дека западното образование, често воведено од христијански мисионери, е западен колонијалистички верски „увоз“ што ја корумпира исламската вера и „традиционалните“ вредности и тие бараат враќање на „чистото“ верско образование.

Меѓутоа, со примена и прилагодување на сите култури, модерното образование повеќе не може да се смета за „западен“ увоз. Сепак, се смета за најголема закана за ексклузивистичката идеологија на милитантните групи. Проф. тековните напори за радикализација. Ако можат да го затворат ривалското образование, ќе постигнат монопол во умовите на иднината “.

„Терористите целосно разбираат дека образованието за мир, човекови права, малцинства и права на жените, колку и демократските и либералните вредности се контрадикторни со нивните пораки и претставуваат најголема закана за нивните тековни напори за радикализација. Ако можат да го затворат ривалското образование, ќе постигнат монопол врз главите на иднината“.

Сепак, неопходно е да се направи разлика помеѓу верско и политички мотивирано насилство. Голем дел од екстремизмот е вкоренет во перцепциите за неправда и маргинализација.[ii] Ситуациите на сиромаштија и неправда стануваат подлога во која секташките и верските тензии можат да се изманипулираат и растат. Извештајот за глобалниот индекс на тероризам од 2013 година (стр.68) идентификува два фактори тесно идентификувани со терористичката активност: политичкото насилство извршено од државата и постоењето на пошироки вооружени конфликти. „Врската помеѓу овие два фактори и тероризмот е толку силна што помалку од 0.6 отсто од сите терористички напади се случиле во земји без тековен конфликт и каква било форма на политички терор“.[iii]  Недостатокот на вработување за образовани лица во политички несигурните земји го зголемува ризикот од радикализација на добро образованите лица.

Какви решенија?

Справувањето со насилниот екстремизам бара решавање на потребите за образование и вработување, и затоа тоа е толку важен фокус за повеќето од нашите партнери. Решавањето на високите стапки на напуштање на образованието може да биде првиот чекор во намалувањето на регрутирањето млади во насилен екстремизам. Исто така, недостатокот на пристап до формално образование ги прави децата подложни на регрутирање и радикализација. Образование и стимулации во сиромашните заедници, каде што се достапни безбедни училишта и инфраструктура за деца (и мажи и жени) и персонал, во кои критичкото размислување, спортот, животните вештини и улогата на семејството и заедницата се вклучени во наставната програма, ги трансформираат заедниците и обезбедуваат стабилност.

ХАРТ е горд што е вклучен во едукативни проекти во сите наши партнерски земји. Пред неколку месеци, нашиот партнер во Судан, Бенјамин Барнаба, зборувајќи за подрачје длабоко погодено од конфликти, рече: „Освен ХАРТ на планините Нуба, нема друга домородна или меѓународна агенција или агенција на ОН што може да обезбеди едукативен или сколастички материјал или било каква врска со образованието. Твојот е единствениот проект што постои на терен и сите се потпираат на него “.

[I] Навид Хусеин. Глобална коалиција за заштита на образованието од напади. Зошто терористите го напаѓаат образованието. https://protectingeducation.org/news/why-terrorists-attack-education/ 22 Февруари 2016

[ii] Саманта де Силва. Улогата на образованието во спречувањето на насилниот екстремизам. заеднички главен извештај на Светска банка и ОН „Дали развојните интервенции можат да помогнат во спречување на конфликти и насилство?

[iii] Ibid.

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...