Образовните синдикати од Источна Азија се обединуваат за квалитетно мировно образование

(Објавено од: Образование меѓународно. 5 август 2021 година)

Разбирајќи дека историјата е често искривена и дека политичките сили честопати се мешаат во образовните системи и наставни програми, наставниците од Кина, Кореја и Јапонија го истражуваат своето заедничко минато за да ги учат учениците за подобра иднина.

Мировното образование е еднакво на образованието за човекови права

Сојузот на наставници во Јапонија (ЈТУ), Кинескиот национален комитет на синдикатот на работниците за образование, наука, култура, здравје и спорт и корејскиот синдикат на наставници и работници во образованието (КТУ), се собраа на 3 август на нивната годишна конференција која ја истражува наставата практики за мир во овие три азиски земји.

Признавајќи дека трите земји биле во војна во минатото и историјата што ја споделуваат с still уште влијае врз животот на учениците денес, воспитувачите се фокусираа на тоа како да ја научат таа историја на точен и релевантен начин.

Г-ѓа Дуан од Се-кинеската федерација на синдикати (ACFTU)-национален синдикален центар на Народна Република Кина-објасни како користи писма и преписки од кинески и јапонски луѓе за време и по Втората светска војна за да ги сподели со студентите како војната влијаеше врз цивилите.

Господинот Луо од ACFTU го претстави својот метод на настава за да ја разбуди дискусијата на учениците за малцинските групи, а г -ѓа Ким на KTU го истакна нејзиниот наставен пристап за да добие повратни информации од студентите на клубовите по историја за Виетнамската војна.

Г -дин Ајто и г -ѓа Сакеми од ЈТУ одржаа презентација за поддршката на наставниците за активностите на учениците околу учење за историја и расна дискриминација.

Учесниците се согласија дека мировното образование е еднакво на образованието за човекови права. Со оглед на моменталната нестабилна политичка ситуација во Источна Азија, тие признаа дека одржувањето на ова собрание е многу значајно.

Образование за мир

Трите организации на наставници од овие азиски земји заеднички одржуваат конференција за размена на практики во училница за мировно образование во секоја земја од 2006 година.

Тие во моментов чекаат Корејската федерација на наставници да се придружи повторно.

„Ние воспитувачите продолжуваме да сееме мир за да обезбедиме квалитетно мировно образование за децата во Источна Азија“, се вели во нивната заедничка изјава.

IВо 2018 година, оваа конференција се фокусираше на учебници по историја и преглед на образованието по историја во секоја земја, со презентации и дискусии за наставна практика за мир во Источна Азија.

Во 2006 година, темата на конференцијата беше „Часови за Втората светска војна и јапонската окупација“.

Education International: Образованието, клучот за обединување на нациите

Education International целосно ги поддржува овие синдикати за образование за нивната иницијатива и верува во тоа образованието, а особено мировното образование, е клучот за обединување на нациите, зближување на човечките суштества и дека културата на мир и ненасилство придонесува за заштита на основните човекови права.

во близина

Приклучи се на кампањата и помогни ни #SpreadPeaceEd!

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...