Придонесете во директориумот за мировно образование

икона за учењеПомогнете ни да изградиме директориум за мировно образование

Постои зголемена побарувачка за мировно образование, но сепак малкумина знаат за можностите за учење што постојат за стекнување знаење, развој капацитети и градење на основните педагошки вештини за предавање на мирот.

За да се реши овој недостиг на достапност на информации, Глобалната кампања за мировно образование, во партнерство со Меѓународен институт за мировно образование, гради градежен директориум за програми, курсеви и работилници за мировно образование.

Потребна ни е вашата помош за да го изградиме овој директориум. Ако водите програма, предавате курс или во моментов сте студент кој студира мировно образование или ги имате потребните информации за таквата програма, одвојте неколку моменти за да ја пополните нашата онлајн форма. Ние сме заинтересирани да собереме детали за тековната формални (универзитетски базирани), неформални (конференции, обуки кои не се базираат на универзитети) и неформални (независни, граѓани-базирани) програми на студии и тековни обуки и работилници.

 Одете во мрежниот директориум: Каде да студирате едукација за мир

Она што го бараме:

Веќе има доволно богати податоци поврзани со програмите за мировни студии, така што за ова истражување бараме да собереме информации специјално поврзани со програмирањето за мировно образование.

Ние бараме поднесоци на програми, курсеви и обуки специфични за проучување и подготовка на формални и неформални едукатори за да предаваат за мир. Поднесувањето треба да биде подалеку од содржината на курсевите за студии на мир и конфликт. Треба да се нагласи педагогијата или практиката, теоријата на наставата, образовната политика или истражувањето поврзано со мировното образование.

Програмирањето за мировно образование може да биде поделено во две широки категории: 1) проучување на образованието (системи, филозофија, педагогија) и неговата улога во градењето мир и 2) наставници и олеснувач за учење обука и подготовка во мировно образование (теорија, методологија, педагогија). Поедноставно кажано, овие категории се 1) студија за мировно образование и 2) подготовка за практиката на мировно образование.

Програмите, курсевите и обуките во овие области може да вклучуваат - но не се ограничени на - изучување на филозофијата на образованието, критичката педагогија, демократското образование / образованието за државјанство, образованието за итни случаи, теоријата за критична трка, урбаното образование, образованието за социјална правда, ресторативните практики, образование за решавање конфликти (и медијација), развојни студии, образование и учење за човекови права, родова еднаквост и еднаквост и зајакнување на жените.

Општо, ние сме заинтересирани за курсеви насочени кон возрасни ученици или воспитувачи, а не програми што им се нудат директно на учениците во училиштата.

Приклучи се на кампањата и помогни ни #SpreadPeaceEd!
Ве молиме пратете ми е-пошта:
Дојдете до врв