Даисаку Икеда за образование за мир

„Образованието мора да ја негува мудроста да го отфрли и да се спротивстави на насилството во сите негови форми. Таа мора да поттикне луѓе кои интуитивно разбираат и знаат - во нивните умови, во нивните срца, со целото свое битие - незаменливата вредност на човечките суштества и природниот свет. Верувам дека ваквото образование ја отелотворува безвременската борба на човечката цивилизација да создаде непогрешен пат кон мирот “.

- Даисаку Икеда (2002)

Дознајте повеќе за и споделете го овој цитат со посета на Глобалната кампања за мировно образование Цитати и меми за едукација за мир: Библиографија за мировно образование. Библиографскиот директориум е уредувана колекција на коментирани цитати за перспективи на теоријата, практиката, политиката и педагогијата во мировното образование. Секој цитат / библиографски запис е придружен со уметнички мем што ве охрабруваме да го преземете и ширите преку социјалните медиуми.

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...