КОВИД-19: Околу 23.8 милиони повеќе деца ќе го напуштат училиштето

Според Обединетите нации, околу 23.8 милиони дополнителни деца и млади (од предучилишна до третина) може да се откажат или да немаат пристап до училиште следната година само поради економското влијание на COVID-19. Кредит: Умер Асиф / IPS

(Објавено од: Интер прес-служба, 7 август 2020 година)

Од Самира Садеке

Околу 23.8 милиони дополнителни деца и млади (од предучилишна до третина) може да се откажат или да немаат пристап до училиште следната година само поради економското влијание на пандемијата.

ОБЕДИНЕТИ НАЦИИ, 7 август 2020 година (ИПС) - Земјите со низок развој на човекот се соочуваат со најголемиот товар на блокирање на училиштата, со повеќе од 85 проценти од нивните ученици ефективно надвор од училиште до вториот квартал на 2020 година, според краткиот извештај на Обединетите нации за влијанието на КОВИД-19 врз образованието.

На почетокот, генералниот секретар на ООН, Антонио Гутереш, рече дека пандемијата „доведе до најголемо нарушување на образованието досега“.

Според краткиот извештај, затворањето на училиштата како резултат на пандемијата влијаеше на 1.6 милијарди ученици во повеќе од 190 земји.

Во Обединетото Кралство, има разлика во тоа што влијае на учениците и што влијае на родителите и наставниците., Според професорката Ана Маунтфорд-Зимдарс, која предава социјална мобилност на Универзитетот во Ексетер. Бидејќи учениците сега одат од далечина во училиштата, рече таа, родителите, наставниците и старателите им даваат приоритет на прашањата како што се безбедноста, благосостојбата и исхраната - а не образовните достигнувања. Сепак, студентите се „многу загрижени за нивното достигнување и напредување и како тоа влијае на нивните идни перспективи“.

Маунтфорд-Зимдарс разговараше со ИПС по објавувањето на брифот за политики на ООН. Во мај, нејзината канцеларија во Заедничкиот директор на универзитетот во Центарот за социјална мобилност ги објави резултатите од истражувањето за тоа како заклучувањето на училиштата влијае на родителите и учениците низ Велика Британија.

„Студентите пријавија чувство на„ загуба на моќ “во однос на обликувањето на нивните следни чекори како рамка на достигнување и можности за понатамошно образование“, рече Маунтфорд-Зимдарс за ИПС во вторникот.

Според краткиот извештај, „околу 23.8 милиони дополнителни деца и млади (од предучилишна до третина) може да се откажат или да немаат пристап до училиште следната година само поради економското влијание на пандемијата“.

Пандемијата ги влошува веќе постоечките проблеми на терен, го попречува учењето за оние кои живеат во сиромашни или рурални области, девојчиња, бегалци, лица со попреченост и присилно раселени лица.

„Губење на моќта“

„Во најкревките образовни системи, овој прекин на учебната година ќе има непропорционално негативно влијание врз најранливите ученици, оние за кои се ограничени условите за обезбедување континуитет на учење дома“, се вели во краткиот извештај.

Посочи дека регионот Сахел е особено подложен на некои ефекти бидејќи заклучувањето се случи кога многу училишта во регионот веќе беа затворени поради низа прашања како што се безбедноста, штрајковите, климатските проблеми.

Според извештајот, 47% од 258 милиони деца надвор од училиште во светот (30% поради конфликт и итни случаи) живееле во субсахарска Африка пред пандемијата.

Во меѓувреме, со тоа што децата сега остануваат дома полно работно време може да значи предизвик за родителите и може дополнително да ја „комплицира економската состојба на родителите, кои мораат да најдат решенија за да обезбедат грижа или да ја надоместат загубата на училишните оброци“.

Ова е присутно и во наодите на Маунтфорд-Зимдарс. Таа за IPS рече дека нивното истражување покажува дека родителите ја сфаќаат моменталната состојба како „кризно школување“, а не како „домашно образование“ или учење на далечина.

Сребрена обвивка

Постојат, сепак, некои сребрени облоги. Кога се соочија со пандемија и блокада, образовните институции одговорија со „извонредна иновација“ за да се надмине јазот, се вели во краткиот извештај. Исто така, им даде можност на наставниците да размислат за тоа како образовните системи што напредуваат можат да бидат „пофлексибилни, правични и поинклузивни“.

КОВИД-19 им даде на наставниците можност да размислат за тоа како образовните системи што напредуваат можат да бидат „пофлексибилни, правични и поинклузивни“.

Маунтфорд-Зимдарс рече дека нивното истражување особено покажало дека учениците со посебни образовни потреби „напредуваат повеќе во присилното домашно школување отколку во вообичаените училишта“.

„Има лекции што треба да се научат за факторите што го прават домашното образование подобар избор за некои деца - вклучително и можност да се прилагодат материјали според индивидуалните интереси и потреби, да се одморат и заедно да се забавуваат како семејство“, рече таа.

Признавајќи дека честопати училиштето е безбеден простор за многу деца, таа додаде, „Исто така, треба да признаеме дека постојат различни искуства со затворањето на училиштето и исто така има и деца и семејства кои го доживуваат ова како можност да размислат како и зошто се правејќи школување како што се “.

Да се ​​оди напред

Накратко ООН дискутираше за мерките за да се земат предвид чекорите напред - без разлика дали станува збор за нивно враќање во училниците или за подобрување на дигиталната настава. Краток преглед препорачува решенија дизајнирани околу прашањата за еднаква поврзаност на децата, како и надополнување на нивните изгубени лекции.

Маунтфорд-Зимдарс додаде на оваа листа два важни елементи: безбеден простор за студентите да го споделат искуството дома и размислувања за тоа како ја обработувале пандемијата.

„Важно е да се создадат безбедни простори за младите да зборуваат за своите искуства од домашно образование“, рече таа, додавајќи дека за многу студенти тоа не било позитивно искуство, поради семејни околности, недостиг на пристап до исхрана , економски, социјални или културни ресурси и технологија.

„Сега е можност да се обезбедат простори за разговор преку овие искуства и, доколку е потребно, да се понуди понатамошна специјалистичка поддршка“, додаде таа. „Би било неизмерно корисно за поддршка на менталното здравје да биде достапна, широко рекламирана и отворена преку самостојно упатување од страна на самите млади луѓе, како и оние кои работат со нив во училиштата“.

Понатаму, рече таа, родителите и наставниците треба да ги насочуваат учениците да размислуваат за позитивните лекции од затворањето на училиштата.

„Силно би препорачал наместо да се фокусирате само на изгубеното учење на одредени наставни програми, повторното отворање на училиштето да биде придружено со период на размислување. Што научиле студентите? Како е ова корисно за иднината? “ додаде таа.

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...