COP27 не успеа кај жените и девојките – Крајно време да се редефинира мултилатерализмот (Дел 1 од 3)

Вовед на уредникот: Патријархатот ја загрозува Земјата

Државно-корпоративната моќ што доминира во светот одредува како живееме, што знаеме и се обидува да контролира што правиме за она што го знаеме. Амбасадорот Чудхури раскажува како настојувањето да се доминира и контролира во тесните интереси на најпривилегираните во светот и грубите родови нееднаквости што се очигледни во луксузното египетско одморалиште каде што беше домаќин на COP27, каде сместувањето беше недостапно за активистите на граѓанското општество, ги исклучи оние што сакаа да дадат глас на интересите на народите на Земјата. Во Шарм Ел Шеик и во медиумите, нивните гласови добија, како што пишува амбасадорот, „глуво уво“. Но, индустријата за фосилни горива доби целосно внимание.

Медиумите не објавија такви изјави како онаа дадена на конференцијата од Сима Бахус, извршен директор на UN Women. „Климатските промени и родовата нееднаквост се испреплетени предизвици. Нема да ја исполниме целта од 1.5 степени Целзиусови или која било друга цел без родова еднаквост и целосен придонес на жените и девојките“.

Или ова од кенискиот извршен директор на Фемнет, Имали Нигусале „Ветувањата се даваат од година во година, но реалноста не тера да погодуваме дали имплементацијата... [некогаш] може да се постигне. Родово одговорна клима е она што ни треба. Времето за акција е вчера“.

Нациите од глобалниот југ кои досега го преземаа товарот од климатските промени, феминистките, професионалците на ОН, младинските активисти од северот и југот и глобалното граѓанско општество, доколку можат да се здружат во заедничките активности за климатската политика се најдобрата надеж за опстанокот на нашиот вид и на планетата. Тоа е огромен предизвик, но таква акција сме преземале и порано. Токму оваа недела ја одбележуваме втората годишнина од стапувањето во сила на Договорот за забрана на нуклеарно оружје. Декларацијата на народите издадена на крајот на COP27 и некои попозитивни резултати од COP26 за биолошката разновидност од нејзината неодамнешна конференција во Монтреал укажуваат на тој потенцијал. Како што сугерира амбасадорот, ЦОР се практична точка за собирање. Сите ние, на секој начин што можеме, да ја здружиме светската заедница за да се соочиме со претстојната климатска опасност и родовата нееднаквост што ја предизвикува. Времето за дејствување беше, навистина, вчера, но исто така е и сега. (БАР, 1)

COP27 не успеа кај жените и девојките – Крајно време да се редефинира мултилатерализмот (Дел 1 од 3)

By Anwarul K. Chowdhury

(Објавено од: Прес-службата на Интер. 12 декември 2022 година)

ЊУЈОРК, 12 декември 2022 година (IPS) – Поминаа три недели од многу напнатиот мега-собир на 27-та Конференција на страните (COP) на Рамковната конвенција на ОН за климатски промени (UNFCCC), општо позната по нејзиниот наслов кој лесно се кажува и се памети – COP27, склучен во туристичкиот град Шарм Ел Шеик во Египет.

Годинава на годишното ротационо домаќинство на COP дојде на ред Африка на која присуствуваа вкупно 33,449 луѓе, вклучувајќи 16,118 делегати од партиите, 13,981 набљудувачи и 3,350 членови на медиумите.

Помислете на јаглеродниот отпечаток забележан од налетот на оваа огромна толпа! Последниот COP26 во Глазгов во Обединетото Кралство - одложен за една година поради Ковид - беше редот на западноевропскиот и другите, а следниот - COP28 - ќе биде редот на Азија, а домаќин ќе биде чудесниот град на Обединетите Арапски Емирати Дубаи. .

ФОНД ЗА ЗАГУБЕНИ И ОШТЕТИ?

Надминувајќи го закажаниот датум на затворање во петок на 18 ноември за два дена, COP27 конечно заврши во недела на 20 ноември. Ова необично одложување беше потребно за да се изврши притисок врз индустријализираните земји, таканаречените развиени нации, кои конечно се откажаа од своето тридецениско неправедно, ирационално и цврсто противење и се согласија да создадат фонд за помош на земјите опустошени од последиците од климатските промени.

Цитирајќи ги правните импликации за користење на лесно разбирливиот термин „компензација“, влечкачите претпочитаат да го наречат „фонд за загуба и штета“. Да, тоа е начелниот договор да се користи терминот „фонд“. Тоа беше промовирано од медиумите како пробив, голем успех, прв договор, крај на ќор-сокакот.

Упатените набљудувачи на преговорите за COP се на мислење дека таквата возбуда со високи октани - жалење за употребата на овој термин поврзан со фосилни горива - беше едноставно наивна и можеше да биде тактика на лобито за фосилни горива да го одврати вниманието од неуспехот на COP27 да го вклучи многу потребниот договор за сериозни мерки за намалување на емисиите.

РАЗБОРНА РАМНОГУВАЊЕ

Додека исходот на COP27 е преигран, нагласувајќи го договорот за создавање фонд за загуба и штета. Од друга страна, има неверојатен молк за одлуката донесена за прашањата на жените и климатските промени. Се појавува сосема поинаква слика за ова суштинско прашање, која може да не биде разгледана од медиумите, како и од делегациите на земјата и нивните лидери достојни за внимание.

Некои невладини организации забележаа дека додека медиумите го прикажуваа договорот за „компензациониот“ фонд како „Врвни вести“, за нив целосната индиферентност за релевантноста на полот и климатските промени беше „Срцепарателна вест“.

САМИТ НА ЗЕМЈАТА ИНИЦИРА АКЦИЈА ЗА КЛИМАТА

Меѓународниот политички одговор на климатските промени започна со усвојувањето на Рамковната конвенција на ОН за климатски промени (UNFCCC) во 1992 година на Самитот за Земјата во Рио де Жанеиро, Бразил. Таа ги утврдува основната правна рамка и принципи за меѓународна соработка за климатските промени.

Конвенцијата, која стапи во сила на 21 март 1994 година, има 198 страни. За да се зголеми ефикасноста на UNFCCC, Протоколот од Кјото беше усвоен во декември 1997 година. Во декември 2015 година, страните го усвоија многу нагласениот Париски договор.

Првата конференција на страните на UNFCCC (COP1) се одржа во Берлин во 1995 година.

РОДОВ АКЦИЕН ПЛАН

На COP25 во 2019 година во Мадрид, страните договорија 5-годишна подобрена програма за работа на Лима за родови прашања и нејзиниот Родов акционен план (ГАП). Во 2014 година, COP20 во Лима ја воспостави првата програма за работа на Лима за родови прашања (LWPG) за да се унапреди родовата рамнотежа и да се интегрираат родовите размислувања во работата на страните и секретаријатот на UNFCCC во спроведувањето на Конвенцијата и Парискиот договор за да се постигне родово одговорна климатска политика. и акција. COP22 во Маракеш одлучи за тригодишно продолжување на LWPG, со преглед на COP25, а првиот GAP според UNFCCC беше воспоставен на COP23 во 2017 година во Бон.

Родовата нееднаквост заедно со климатската криза е еден од најголемите предизвици на нашето време. Тоа претставува закана за начините на живот, егзистенцијата, здравјето, безбедноста и безбедноста на жените и девојчињата ширум светот.

КЛИМАТСКАТА КРИЗА НЕ Е РОДО НЕУТРАЛНА

Жените се несразмерно погодени од климатските промени, но исто така се изоставени од донесување одлуки. Според Комисијата за човекови права на ОН, тие се претежно раселени поради климатски катастрофи и имаат над 14 пати поголема веројатност да бидат убиени од катастрофи поврзани со климата. И покрај нивната ранливост на климатските несигурности, жените се активни агенти и ефективни промотори на климатската адаптација и ублажување.

Во неодамна објавената книга „Климатски опасности, катастрофи и родови последици“, Катарина Кинвал и Хеле Ридстром ја испитуваат половата политика на катастрофи и климатски промени и тврдат дека родовите хиерархии, патријархалните структури и машкоста се тесно поврзани со женската ранливост на климатските катастрофи.

Климатската криза не е „родово неутрална“. Жените и девојките ги доживуваат најголемите влијанија од климатските промени, кои ги засилуваат постојните родови нееднаквости и претставуваат уникатни закани за нивниот живот, здравје и безбедност.

КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ КАКО ПОМНОГУВАЧ НА ЗАКАНА ЗА ЖЕНИТЕ

Климатските промени се „множител на закани“, што значи дека ги ескалира социјалните, политичките и економските тензии во кревки и погодени од конфликти услови. Бидејќи климатските промени предизвикуваат конфликти ширум светот, жените и девојчињата се соочуваат со зголемена ранливост на сите форми на родово базирано насилство, вклучително и сексуално насилство поврзано со конфликти, трговија со луѓе, детски бракови и други форми на насилство.

Во март оваа година, Комисијата на ОН за статусот на жените (ЦСР) за прв пат ги разгледа прашањата за родовата еднаквост и климатските промени. Тој призна дека со оглед на егзистенцијалната закана од климатските промени, на светот му треба не само глобална солидарност, туку бара и конкретна, трансформативна климатска акција, со вклученост на жените и девојките во неговото срце.

Жените на ОН ЈА ПОТВРДУВААТ РОДОВАТА ЕДНАКВОСТ НА ЦЕНТРАЛНАТА СО КЛИМАТА АКЦИЈА

Во нејзините забелешки на Конференцијата, извршната директорка на UN Women, Сима Бахус, тврди дека „UN Women е тука на COP27 за да го предизвика светот да се фокусира на родовата еднаквост како централна за климатските активности и да понуди конкретни решенија“. Таа истакна дека „Климатските промени и родовата нееднаквост се испреплетени предизвици. Нема да ја исполниме целта од 1.5 степени Целзиусови или која било друга цел, без родова еднаквост и целосен придонес на жените и девојките“.

Г-ѓа Бахус со право истакна на COP27 дека „Осумдесет проценти од сите луѓе раселени поради климатски итни случаи се жени и девојчиња. Влијанијата на климатската криза имаат изразито женско лице“.

COP27 ПОДВРШУВА ЗА РОД

Но, ова артикулирано и суштинско јадро на прашањата во UNFCCC и COP не го доби потребното внимание. Имаше во основа домашна одлука насловена како „Среден преглед на имплементацијата на родовиот акционен план“ со многу параграфи кои започнуваат со „Забелешки со благодарност“, „Исто така забележува со благодарност“, „Добредојде“, „Охрабрува“. Одлуката гласи како Страните да се повеќе должни на секретаријатот на UNFCCC отколку на жените и девојките од светот.

COP27 донесе таканаречена „одлука за покривање“ во подолг период на 20 ноември за „среднорочен преглед на ГАП“, нагласувајќи ја потребата да се промовираат напорите за рамнотежа меѓу половите и да се подобри инклузивноста во процесот на UNFCCC со поканување на идните претседателства на COP да номинираат жени како шампиони на високо ниво на ОН за климатска акција (срамно, и двајцата сегашни шампиони се мажи номинирани од претседателите на COP 26 и 27); и барајќи од Страните да промовираат поголема родова рамнотежа во националните делегации, како и Секретаријатот, релевантните претседавачи и организаторите на настани да промовираат родово балансирани настани.

Исто така, ги охрабрува партиите и релевантните јавни и приватни субјекти да ја зајакнат родовата одговорност на финансирањето на климата. Одлуката, исто така, бара од Секретаријатот да го поддржи присуството на националните фокусни точки за родот и климатските промени на релевантните состаноци на UNFCCC.

Одлуката завршува со ставот 22 во кој се вели дека „Бара дејствијата на секретаријатот наведени во оваа одлука да се преземат во зависност од расположливоста на финансиски средства“. Каков грозен параграф да се внесе во одлуката за спроведување на Родовиот акционен план (ГАП). Некои учесници се потсмеваа дека параграфот го одразува сеприсутниот родовиот јаз во секој аспект од човековата активност.

Насловна одлука за родот на COP27 јасно покажа дека откако ГАП беше усвоен на COP23 во 2017 година, ништо не напредуваше во однос на родовата рамнотежа, инклузивноста и застапеноста во контекстот на климатските промени.

Одлуката за омнибус насловена како „План за имплементација на Шарм ел Шеик“ ги охрабри „Партиите да го зголемат целосното, значајно и еднакво учество на жените во климатските активности и да обезбедат родово одговорна имплементација... вклучително и со целосно спроведување на Работната програма на Лима за родови и нејзините Родов акционен план…“ Исто така, ги покани „Страните да им дадат поддршка на земјите во развој за преземање акции поврзани со родови и спроведување на Родовиот акционен план“.

Ако се земе предвид евиденцијата на COP за родови и климатски прашања, нема простор, нема надеж за оптимизам. За да го направи ова тврдење веродостојно и широко прифатено, ова мислење опширно ги цитира лидерите на граѓанското општество чии организации имаат кредибилитет, експертиза и искуство.

МАЖИТЕ И ЗАСТАПНИЦИТЕ НА РОДОТ БЕЗБЕНИ

Изборната единица за жени и родови (WGC), платформата за граѓанското општество кое работи на обезбедување на правата на жените и родовата правда во рамките на UNFCCC, беше еден од најгласните ентитети за одлуките на COP27.

Во соопштението за печатот по завршувањето на 20 ноември 2022 година, WGC рече дека „Додека феминистките и застапниците за правата на жените секојдневно организираа стратегии за да се залагаат за родово праведни и засновани на човекови права климатска акција, преговарачите уште еднаш ја игнорираа итноста на нашата сегашна климатска криза .“

WGC е коалиција на невладини организации формирана во 2009 година и е препознаена како официјален набљудувач од страна на Секретаријатот на UNFCCC во 2011 година. од 33 поединци и феминистички организации или движења.

WGC тврди дека „Заедно обезбедуваме гласовите на жените да се слушнат и бараме целосно остварување на нивните права и приоритети во текот на сите процеси на UNFCCC и Агендата 2030“.

Нарекувајќи го исходот од COP27 како неуспешни разговори, граѓанските активисти за родови и климатски промени, силно го изразија своето разочарување во врска со ексклузивните преговори, велејќи дека „Го осудуваме фактот што преговарачите играа политиканство и зборове по цена на суштината и акцијата за да се постигне климатска правда. “

„COP27 ни даде трошки, со некои отстапки овде-онде. Но, тие имаат многу висока цена за жртвување на заздравувањето на планетата без реално намалување на емисиите на јаглерод од историските и сегашните емитери. Ова е неприфатливо!“ рече Тетет Лаурон од фондацијата Роза Луксембург, Филипини во изјава за јавноста.

Бидејќи COP27 беше платформа за закажаниот среднорочен преглед на Родовиот акционен план на UNFCCC, WGC го остави COP27 „длабоко разочаран од процесот и исходот“.

Мариса Хачинсон од International Women's Rights Action Watch (IWRAW) Азија Пацифик, Малезија го артикулираше ова јавно велејќи дека „WGC ја препознава одлуката од единаесеттиот час според Акциониот план за родови прашања, но ние остануваме длабоко фрустрирани од целосниот недостаток на суштински преглед што се случи овде и во водство до COP.

Експертите за родови прашања и застапниците за правата на жените беа изоставени од собите, додека Партиите ги чепкаа рабовите на слабиот и нејасен текст кој не успеа да ги унапреди критичните прашања на оваа раскрсница, ниту да обезбеди соодветно финансирање. Бараме социјалната заштита на жените и девојчињата во сета нивна различност да биде во првите редови на преговорите за родовите и климатските промени на UNFCCC“.

Амбасадорот Anwarul К. Chowdhury е поранешен заменик генерален секретар и висок претставник на Обединетите нации, поранешен амбасадор на Бангладеш во ОН и поранешен претседател на Советот за безбедност.

Приклучи се на кампањата и помогни ни #SpreadPeaceEd!
Ве молиме пратете ми е-пошта:

Придружете се на дискусијата ...

Дојдете до врв