COP27 не успеа кај жените и девојките – Крајно време да се редефинира мултилатерализмот (Дел 3 од 3)

Вовед на уредникот: Патријархатот ја загрозува Земјата

Државно-корпоративната моќ што доминира во светот одредува како живееме, што знаеме и се обидува да контролира што правиме за она што го знаеме. Амбасадорот Чудхури раскажува како настојувањето да се доминира и контролира во тесните интереси на најпривилегираните во светот и грубите родови нееднаквости што се очигледни во луксузното египетско одморалиште каде што беше домаќин на COP27, каде сместувањето беше недостапно за активистите на граѓанското општество, ги исклучи оние што сакаа да дадат глас на интересите на народите на Земјата. Во Шарм Ел Шеик и во медиумите, нивните гласови добија, како што пишува амбасадорот, „глуво уво“. Но, индустријата за фосилни горива доби целосно внимание.

Медиумите не објавија такви изјави како онаа дадена на конференцијата од Сима Бахус, извршен директор на UN Women. „Климатските промени и родовата нееднаквост се испреплетени предизвици. Нема да ја исполниме целта од 1.5 степени Целзиусови или која било друга цел без родова еднаквост и целосен придонес на жените и девојките“.

Или ова од кенискиот извршен директор на Фемнет, Имали Нигусале „Ветувањата се даваат од година во година, но реалноста не тера да погодуваме дали имплементацијата... [некогаш] може да се постигне. Родово одговорна клима е она што ни треба. Времето за акција е вчера“.

Нациите од глобалниот југ кои досега го преземаа товарот од климатските промени, феминистките, професионалците на ОН, младинските активисти од северот и југот и глобалното граѓанско општество, доколку можат да се здружат во заедничките активности за климатската политика се најдобрата надеж за опстанокот на нашиот вид и на планетата. Тоа е огромен предизвик, но таква акција сме преземале и порано. Токму оваа недела ја одбележуваме втората годишнина од стапувањето во сила на Договорот за забрана на нуклеарно оружје. Декларацијата на народите издадена на крајот на COP27 и некои попозитивни резултати од COP26 за биолошката разновидност од нејзината неодамнешна конференција во Монтреал укажуваат на тој потенцијал. Како што сугерира амбасадорот, ЦОР се практична точка за собирање. Сите ние, на секој начин што можеме, да ја здружиме светската заедница за да се соочиме со претстојната климатска опасност и родовата нееднаквост што ја предизвикува. Времето за дејствување беше, навистина, вчера, но исто така е и сега. (БАР, 1)

COP27 не успеа кај жените и девојките – Крајно време да се редефинира мултилатерализмот (Дел 3 од 3)

By Anwarul K. Chowdhury

(Објавено од: Прес-службата на Интер. 14 декември 2022 година)

ОСНОВНИ ИДНИ ЧЕКОРИ НАПРЕД ЗА ПРОЦЕСОТ НА ПОЈАЦИ

ЊУЈОРК, 14 декември 2022 година (IPS) - Додека COP27 се ближеше кон крајот, водачот на Младинската единица на UNFCCC со задушен глас изјави дека „Неверојатни млади луѓе од глобалниот север и од глобалниот југ стојат заедно во солидарност барајќи акција. Треба да бараме повеќе од надеж. Потребни ни се оние кои се на власт навистина да слушаат и да ги имплементираат решенијата“.

Акцијата за имплементација е јасен повик на помладата генерација до носителите на одлуки. Би било разумно да ги слушаме идните носители на одлуки во најдобар интерес на нашиот народ и планетата.

ЦОР, Г20 и ЦЕЛ 5 ЗА РОДОВА ЕДНАКВОСТ

Прво, Декларацијата на Г20 минатиот месец во Бали, Индонезија реши: „Ќе покажеме лидерство и ќе преземеме колективни активности за спроведување на Агендата за одржлив развој од 2030 година и ќе го забрзаме постигнувањето на ЦДГ до 2030 година и ќе одговориме на развојните предизвици со заживување на поинклузивен мултилатерализам и реформи. насочени кон спроведување на Агендата 2030 година“.

Како што добиваме енергија од оваа посветеност на раководството на Г-20, отрезнувачкиот истражувачки извештај на UN Women 2022 ни кажува дека светот не е на пат да ја постигне Целта 5 за одржлив развој - всушност тоа е речиси 300 години. Нашата планета апсолутно бара целосно и еднакво учество на жените и девојките, во сета нивна различност.

Без родова еднаквост, нема климатска правда. Родовата еднаквост е клучната алка која недостасува во постигнувањето на Агендата за 2030 година и целите за одржлив развој, особено Цел 5. Да бидеме секогаш намерни и доследни во обезбедувањето простор за младите жени и девојки кои ги водеа глобалните и националните климатски движења.

Само околу 0.01 отсто од глобалната официјална развојна помош се однесува и на климатските промени и на правата на жените. Потребните структурни мерки бараат намерни, значајни глобални инвестиции кои одговараат на климатската криза и ги поддржуваат женските организации и програми. Зачудувачки, помалку од 1 процент од меѓународната филантропија оди на женски иницијативи за животна средина. Тоа мора да се промени.

НЕЗНАЕЊЕ НА ПРИДОНЕСОТ НА ЖЕНИТЕ

Второ, активистите изразуваат фрустрација велејќи дека „Родот сè уште во голема мера се гледа како изолирано прашање што се дискутира во просторија далеку од главните дебати за ублажување, финансирање и технологија. Така, се чини дека тоа не е прашање интегрирано во вкрстените политики на различни министерства.

Ова ја зајакнува игнорантската идеја дека жените во сета нивна различност не се ниту клучни актери ниту чинители на промените, туку само жртви на климатската криза“. Тој начин на размислување треба да оди како што резултира со продолжување на патријархалната хегемонија.

Целосното и рамноправно учество на жените и девојките во процесите на донесување одлуки е врвен приоритет во борбата против климатските промени. Без родова еднаквост денес, одржлива, поеднаква иднина останува надвор од нашиот дофат. Дајте моќ и платформи на следната генерација шампиони на Земјата. Како што беше кажано неодамна, „Нашата најдобра контра мерка на мултипликаторот на заканите од климатските промени е мултипликаторот на придобивките од родовата еднаквост“.

Полицајците НЕ СЕ ЗА ЛОБИ ЗА ФОСИЛНИ ГОРИВА

Трето, тековниот процес продолжува да не ја исполнува итноста и јасноста на целта што ја бараат науката и искуството - целосна, правична, правична и родова-правична транзиција од екстрактивната економија заснована на фосилни горива во грижа и социјална регенеративна економија фокусирана на заштита.

На глобално ниво, за секој потрошен 1 долар за поддршка на обновливите извори на енергија, уште 6 долари се трошат за субвенции за фосилни горива. Овие субвенции се наменети да ги заштитат компаниите и потрошувачите од флуктуирачки цени на горивото, но она што тие всушност го прават е да ги одржуваат валканите енергетски компании многу профитабилни. Ние го субвенционираме самото однесување кое ја уништува нашата планета.

ОН не треба да дозволат идните COP да бидат отворена платформа за присуство на лобито за фосилни горива. Потребна е конкретна акција за да се запрат токсичните практики на индустријата за фосилни горива што предизвикуваат поголема штета на климата од која било друга индустрија.

ДЕЦАТА И МЛАДИТЕ „ПРИЗНАЕНИ“ КАКО АГЕНТИ НА ПРОМЕНИ

Четврто, целосното влијание на климатските промени врз децата станува појасно и поалармантно. Развивачкиот мозок на децата и растечките тела ги прават особено ранливи. Самото искуство од детството е изложено на ризик. Истражувачките извештаи заклучија дека со зголемената фреквенција и сериозноста на климатската криза, малите деца се изложени на ризик од тешка траума во периодот на животот кога се формираат нервните врски во мозокот и се подложни на прекин. Извештаите открија дека „Оваа траума може да има доживотни влијанија врз учењето, здравјето и способноста да се формираат значајни односи“.

Имајќи го ова на ум, на COP27 беше преземен многу потребен чекор со признавање на „улогата на децата и младите како агенти на промени во справувањето и одговорот на климатските промени“. Тој, исто така, ги охрабрува „Партите да ги вклучат децата и младите во нивните процеси за дизајнирање и спроведување на климатските политики и активности и, како што е соодветно, да размислат за вклучување млади претставници и преговарачи во нивните национални делегации, препознавајќи ја важноста на еднаквоста меѓу генерациите и одржување на стабилноста на климатскиот систем за идните генерации“.

Одлуката изрази благодарност до Претседателството на COP27 „за неговото лидерство во промовирањето на целосно, значајно и еднакво учество на децата и младите, вклучително и со коорганизирање на првиот климатски форум предводен од младите (младинскиот климатски дијалог во Шарм ел Шеик), кој е домаќин на првиот детски и младински павилјон и назначувањето на првиот младински пратеник на Претседателството на Конференцијата на страните и ги охрабрува идните претседавања на Конференцијата на страните да размислат да го направат истото“. Би било позначајно ако тврдоглавите преговарачи и лобито за фосилни горива беа изложени на настаните за деца и млади во главната конференциска сала на COP27. Се надеваме дека COP28 ќе организира тоа да се случи.

ЧОВЕКОВИ ПРАВО НА ЧИСТА, ЗДРАВА И ОДРЖЛИВА ЖИВОТНА СРЕДИНА

Петто, уште еден позитивен исход на COP27 е првиот мултилатерален договор за животна средина кој вклучува експлицитно упатување на човековото право на чиста, здрава и одржлива животна средина. Ова треба да отвори пат за ова право да биде признаено во целото управување со животната средина и исто така кодифицирано од Обединетите нации.

ПОТРЕБНО СИЛНО УЧЕСТВО НА ГРАЃАНСКОТО ОПШТЕСТВО

Шесто, клучните лидери на граѓанското општество беа критички настроени кон нивното исклучување, жалејќи се дека „Набљудувачите постојано беа заклучени надвор од просториите за преговори поради повторениот изговор за „недостиг на простор за седење“… Сведоци сме и на болно оркестрирање на одлуките во последен момент со неколку страни“. Тие ги предупредија организаторите и домаќините на идните цајкани велејќи дека „ова треба да се повика и да се заврши“.

Силните граѓански организации се критична противтежа на моќните државни и корпоративни актери. Тие помагаат да се одржат владите одговорни пред луѓето на кои им е наменета да им служат - и двете клучни за климатските активности кои даваат приоритет на благосостојбата на луѓето и планетата.

ЕКОФЕМИНИЗМОТ Е ПАТОТ НАПРЕД

Седмо, спојувајќи ги феминизмот и екологијата, екофеминизмот тврди дека доминацијата на жените и деградацијата на животната средина се последици на патријархатот и капитализмот. Екофеминизмот користи интерсекциски феминистички пристап кога се стреми да ги укине структурните пречки кои ги спречуваат жените и девојките да уживаат во еднаква и животна планета. Ова е паметна и инклузивна политика не само за жените, туку и за човештвото во целина.

Вандана Шива, една од најистакнатите екофеминистки во светот, вели: „Или ќе имаме иднина каде жените ќе го водат патот кон постигнување мир со Земјата или воопшто нема да имаме човечка иднина“. Секоја стратегија за справување со едната мора да го земе предвид нејзиното влијание врз другата, така што женската еднаквост не треба да се постигне на сметка на влошување на животната средина, ниту, пак, подобрување на животната средина треба да се добие на сметка на жените. Навистина, екофеминизмот предлага дека само со менување на сегашните вредности, привилегирајќи ја грижата и соработката над поагресивното и доминантно однесување, може да имаат корист и општеството и околината.

ХРАНА ЗА ПРОИЗМИСЛУВАЊЕ: ЕЛИТИСТИЧКИ МУЛТИЛАТЕРИЗАМ НЕ МОЖЕ ДА ИСПОРАЧИ

Претставниците на граѓанското општество на COP27 го вербализираа својот гнев објавувајќи дека „И покрај тоа што ја повикуваме лицемерието, неактивноста и неправдата на овој простор, како граѓанско општество и движења поврзани во борбата за климатска правда, ние одбиваме да го отстапиме просторот на мултилатерализмот на кратко. - Видливи политичари и корпоративни интереси водени од фосилни горива“.

Патриша Ватимена од Азиско-пацифичкиот форум за жени, право и развој ја турка поентата понатаму и вели: „Не можеме да продолжиме да преговараме за правата на луѓето на глобалните разговори за климата. Богатите мора да престанат да ги комодифицираат нашите права, особено женските човекови права и да почнат да плаќаат за нивниот еколошки долг“.

Со крајниот рок за ЦОР во 2030 година кој тропа на вратата, повикот на декларацијата на Самитот Г-20 на Бали за „инклузивен мултилатерализам“ е навремено предупредување за да се сфати дека сегашната форма на мултилатерализам доминирана од богати и моќни земји и добро организирани сопствени интереси. во повеќето прилики, работејќи со заеднички цели, не може да го обезбеди светот што го сакаме за сите. Тој елитистички мултилатерализам не успеа.

Минималистичкиот, раздор, отфрлачки и арогантен мултилатерализам што го доживуваме сега му дава лошо име на чесниот мултилатерализам. Мултилатерализмот стана подла слоган под кој секоја земја го крие својот тесен личен интерес на штета на најдобриот интерес на глобалното човештво. Тажна е реалноста што овие денови преговарачите играат „политицирање и зборовење“ по цена на суштина и акција.

Мултилатерализмот – како што го доживуваме сега – јасно покажува дека ја изгубил својата душа и објективност. Нема вистински ангажман, нема искрена желба за заемно сместување и нема подготвеност да се издигне над тесната агенда поттикната од лични интереси. Таа стана еднонасочна улица, еднонасочна патека за богатите и моќните. На денешниот мултилатерализам му треба редефинирање!

Приклучи се на кампањата и помогни ни #SpreadPeaceEd!
Ве молиме пратете ми е-пошта:

Оставете коментар

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена Задолжителните полиња се означени со *

Дојдете до врв