Сложени кризи: Корона во зони на конфликти

Сакена Јакооби, извршен директор на авганистанскиот институт за учење, работи со млади. (Фото: АИЛ)
Вовед на уредниците. Претходните написи во нашата серија Корона врски се фокусираа главно на неправдите и дисфункцијата на глобалните структури што беа неоспорно очигледни од пандемијата. Во оваа статија, ние го свртуваме вниманието на мировните едукатори кон фактот дека КОВИД направи многу од овие неправди посериозни.

 „Оваа пандемија има огромно негативно влијание врз веќе тешката состојба“. - Сакена Јакооби, извршен директор, авганистански институт за учење

Долго време активна членка на мрежите IIPE / GCPE, Сакена Јакооби ја започна својата работа едуцирајќи ги авганистанските жени во логорите каде што бараа засолниште од талибанците. Во годините по донесувањето на делото во Авганистан, преку Авганистански институт за учење (AIL), таа создаде национална програма за учење и услуги што го трансформираа животот на илјадници. Дури и преку насилството на граѓанските судири, работата продолжи, и сè уште трае.

Сепак, како што може да се види од нејзиното писмо до донаторите (репродуцирано подолу, оригиналното писмо може да се најде тука), таа работа е длабоко погодена од КОВИД-19. Работата на AIL е значително изменета за да обезбеди услуги што ги бара пандемијата, но не ги обезбедува владата. Ситуацијата со која се соочуваат Сакена и АИЛ е реплицирана за граѓанските организации низ целиот свет; каде и да, како што неодамна напиша еден член на мрежата, „владата е парализирана“. Петтиот став од писмото, од кој е земен горенаведениот цитат, ја сумира ситуацијата, не само во Авганистан, туку и во други нации каде граѓанското нарушување и несоодветните, неодговорни влади не успеваат во својот народ. Низ целиот свет, граѓанското општество, како и АИЛ, се обидува, со недоволни ресурси, соочено со повеќе пречки од сите страни, да преземе одговорност за поддршка на луѓето каде што владите не успеваат.

АИЛ е живописен случај во смисла на потреба од одговорност на граѓаните за нивните сопствени општества и за образованието што ќе им овозможи да го преземат тоа. Во тоа лежи најголемата надеж за постигнување на нова нормална состојба од страна на светската заедница во која се надминати структурните неправди и дисфункциите на нормалното пред пандемијата. Како едукатори за мир, ние, без оглед какви се ситуациите на нашите сопствени нации, сме посветени на исполнување на таа потреба. Без разлика дали ќе издржиме една од овие Корона сложени критични ситуации или не, ние сме солидарни со оние како Сакена кои се во таа ситуација и ќе направиме своја сопствена едукативна работа во тој дух и перспектива.

-БАР, 8

Писмо од Сакена Јакооби
Извршен директор, авганистански институт за учење

Се надевам дека ова писмо ќе стигне безбедно и во добро здравје и на вас и на вашите најблиски. Сфаќам дека помина долго време откако не комуницирав директно со вас, бидејќи обично сум постојано во движење. Мојот распоред порано беше постојан вител на патување или учество во семинари, мировни конференции, говорни настани и глобални работилници. Всушност, пред само околу еден месец, патував во Соединетите Држави од Авганистан на состанок. Сепак, како и остатокот од светот, јас завршив приземјен и останав заглавен овде не можејќи да се вратам во Авганистан поради глобалната пандемија што ја доживуваме сите.

Додека седам овде во мојот стан и размислувам за целото мое време поминато во промовирање и разговор со илјадници луѓе во име на АИЛ и авганистанскиот народ, не можам да не се чувствувам дека пропуштив да се поврзам со моите донатори на лично ниво колку што би сакал. Знам дека сте инвестирале во оваа програма и емотивно и финансиски, и навистина ве сметам за партнер во нашите напори за помош на луѓето во Авганистан.

Како партнер, сакам да знаете дека Авганистан сè уште се справува со постојан конфликт. Сепак, АИЛ продолжува да блесне и забрзано ја шири својата светлина во секоја провинција во земјата. Заедницата AIL е посветена и страствена за подобрување на животот на авганистанскиот народ преку образование. Особено сме фокусирани на зајакнување на жените и девојките за да помогнеме во обликувањето на подобра иднина за Авганистан и сме многу задоволни од исходот на нашите напори. Со помош на AIL и вашата поддршка, жените го менуваат својот живот. Тие конечно добиваат можност да продолжат со високо образование, да добијат поодржливи работни места кои плаќаат добри плати и помагаат во креирањето на политиката што на крајот ќе помогне во обновата на земјата.

Дури и со целиот напредок што АИЛ го постигна низ годините, пред нас е уште долго патување, кое бара да вложиме многу време и напор во ... За време на оваа пандемија, КОВИД-19 ја погодува секоја нација и осакатува економии. Како што можете да замислите, земјите од третиот свет, како Авганистан, се најтешко погодени.

Оваа пандемија имаше огромно негативно влијание врз веќе тешката состојба во Авганистан. Не само што Авганистан се справува со граѓански немири и војна во земјата, туку сега губиме се повеќе и повеќе животи од вирусот. Безбедноста останува да биде едно од најголемите прашања бидејќи се зголемува сиромаштијата ширум Авганистан. Со заклучена земја, илјадници луѓе кои некогаш биле работници на линија, сега веќе немаат средства да работат и да обезбедуваат храна за своите семејства. Мигранти работници се влеваат во земјата и од границите Иран и Пакистан илјадници. Ова само ја влошува ситуацијата бидејќи многу од овие луѓе се бегалци и носат вирус. Тие нема каде да одат да добијат помош.

На АИЛ се најдовме во позиција кога луѓето во Авганистан гледаат кон нас и сметаат на нас. Со текот на годините, развивме репутација на обезбедување квалитетна услуга за секого без дискриминација. Иако владата нареди да се затворат сите училишта и програми, АИЛ признава дека луѓето сè уште имаат голема потреба. Знаевме дека треба да се преземат активности за да се помогне во борбата против КОВИД-19 и затоа тргнавме на земја. Прво, со цел да помогнеме во запирање на ширењето на вирусот, спречивме и наставниците и студентите физички да ги посетуваат нашите програми и двојно го зголемивме бројот на смени на нашите 6 медицински клиники. Следно, започнавме да дистрибуираме секаков вид храна за оние кои имаат најголема потреба - особено жени, деца и стари лица. Потоа, го насочивме фокусот кон повторно воспоставување на нашите центри како производствени капацитети кои во моментов произведуваат маски за лице, штитови за лице и заштитни наметки.

АИЛ има и продолжува да дистрибуира илјадници единици лична заштитна опрема на различни клиники, болници, владини канцеларии и пошироката јавност. Трошоците за овие артикли се толку високи што луѓето не би биле во можност да си дозволат да ги купат дури и ако се достапни во земјата. АИЛ исто така користи своја радио станица, Радио Мерај, за јавно емитување на важноста на социјалното дистанцирање, миењето на рацете и носењето маски за лице на што повеќе луѓе. Исто така, емитува пораки за дистрибуција на храна и информации за тоа како да се одржат областите чисти и санирани.

Поради КОВИД-19, многу донатори не реагираат или се двоумат бидејќи сметаат дека нашите програми се затворени. Но, ти кажувам сега, нашата програма работи со двојни смени, сите членови на административниот персонал на АИЛ се таму и работат на фронтовите, ризикувајќи ги своите животи и личното здравје секој ден. Во текот на сето ова, иако вратите во училницата се затворени, ние не се откажавме од нашата мисија да донесеме образование на жените и децата во Авганистан. АИЛ континуирано ажурира и подготвува материјали за едукација на далечина за нашите деца кои имаат одредена пристапност до паметни телефони или компјутери. Но, останува реалноста дека 85% од нашите студенти го губат своето образование поради исклучувањето. За да се приспособиме на ова, создадовме пакети од дома кои се достапни за студентите да ги земат и да ги работат од дома. Покрај тоа, воспоставивме телефонска линија за наставниците да одговараат на учениците ако и / или кога нивните родители не можат да им помогнат при домашните задачи.

За жал, добиваме сè повеќе извештаи за насилство врз жени и деца дома поради исклучувањето и дополнителното време поминато заедно под еден покрив. Како одговор на ова, AIL постави советување за да им помогне на родителите и децата да се справат со овие ситуации што ги засили затворањето. Ние исто така ги користиме социјалните медиуми како средство за да обезбедиме информации како да бидете трпеливи, да споделуваме ресурси и да практикуваме социјално дистанцирање.

Не бевме подготвени за оваа пандемија. Никој од нас не беше. За жал, многу луѓе не го земаат овој вирус доволно сериозно и како резултат, илјадници и илјадници се заразуваат. Бројот на случаи продолжува да расте и владата не прави доволно за да помогне. Токму поради ова, за АИЛ е толку важно да продолжи да обезбедува директно олеснување и свесност за овој вирус на авганистанскиот народ.

Знам дека многу страдаат, но земја како Авганистан во никој случај не беше подготвена да се справи со ова. Вие докажавте дека сте милостив партнер многу години и никогаш нема да ја заборавиме вашата дарежливост. Поддршката и сочувството од нашите донатори е столбот на нашата организација и е од најголемо значење во помагањето да ја завршиме нашата мисија, особено во вакви периоди. И АИЛ и јас искрено би го ценеле тоа, како што не поддржувавте во минатото, ако преиспитате за финансирање на нашите напори во ова кризно време. Ако вашата моментална состојба не ви дозволи да не поддржувате како и претходните години, која било сума сепак ќе биде огромна помош и длабоко ценета од авганистанската заедница. Ако продолжиме да работиме со сегашниот капацитет, без дополнителна поддршка, ќе бидеме принудени да ги запреме напорите за помош и програмите за кои работиме толку напорно за да работиме.

Во име на жените и децата во Авганистан, сакам да ви се заблагодарам за целата ваша nessубезност, емпатија и сочувство. Како што вели Руми: „Колку повеќе давате, толку повеќе добивате благослови од Бога“. Од се срце, ви благодарам за времето и ќе продолжам да се молам за здравјето и среќата на вас и вашите најблиски. Нека Аллах секогаш ве благослови со својата милост.

Со почит,

Д-р Сакена Јакооби
Извршен директор
Создавање на Hope International
Авганистански институт за учење

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...