Граѓанското општество ќе продолжи да се залага за Авганистан

Кога на 30 -ти август Советот за безбедност на ОН им соопшти на Талибанците дека ќе биде постојано информиран и активно вклучен во состојбата со човековите права во Авганистан, тој го предизвика предизвикот за граѓанското општество да продолжи и да ја зголеми својата акција за застапување на каузата на човештвото. безбедност на авганистанскиот народ.

„Да останеме зафатени од материјата“

Последните зборови од Резолуцијата 2593 на Советот за безбедност [S/RES/2593, усвоен на 30 август 2021 година], „Одлучува да останеме зафатени со оваа работа “, на обичен јазик значи„ keepе продолжиме со ова “. И така, тие треба, како и ние, сите активисти на граѓанското општество, да извршиме притисок врз нашите влади и ОН безбедно да ги евакуираат сите што остануваат изложени на ризик во Авганистан и да ја осигураат безбедноста на оние што ќе останат.

Резолуцијата беше втора артикулација на намерата на меѓународната заедница да ги натера Талибанците да ги почитуваат основните стандарди за човекови права, како што е обврска за сите членови на заедницата. Таа и другите неодамнешни изјави ги известуваат Талибанците, како што повикува граѓанското општество, дека почитувањето на овие стандарди е основен услов за нивното многу посакувано прифаќање во „заедницата на нации“. Државите и граѓаните треба да се ангажираат со Талибанците, сега де факто влада на Авганистан, појаснувајќи дека прекршувањето на стандардите го загрозува меѓународното прифаќање.

Се надеваме дека стандардите може да се почитуваат како последица на Заедничка изјава за гаранции за патување за евакуација во Авганистан повикувајќи ги Талибанците да им дозволат на сите што сакаат или треба да го напуштат Авганистан, да го сторат тоа безбедно. Амбасадорите на ОН како Geералдин Брн Несон од Ирска изјавија дека ОН ќе ги повика Талибанците да одговараат за кршењето на човековите права и секое негирање на достоинството и автономијата на жените, стандарди што треба да ги исполни секоја влада која бара прифаќање во меѓународната заедница. Ние во граѓанското општество жестоко се надеваме дека овојпат тие забрани ќе се спроведат, а не да останат реториката што буди надежи без акцијата што „сугерираните“ сугерираат.

Во голема мера ќе зависи од нас во граѓанското општество да ги сметаме државите и ОН одговорни да ги следат сите можности за акција. Зашто, без нас, оние од граѓанското општество кои ги направија првите чекори кон воспоставување на нормите за правата на жените наведена од Прамила Патен, извршен директор на ОН жените во нејзината силна изјава за тоа што меѓународната заедница ќе бара од Талибанците, тие барања може да останат реторика.

Меѓународното граѓанско општество ќе остане зафатено со оваа работа, продолжувајќи да ги притиска нашите влади и Обединетите нации да останат толку запленети за да обезбедат евакуација на сите оние кои се сега во ризик и да го елиминираат ризикот за жените и активистите на граѓанското општество кои остануваат во Авганистан.

БАР, 9/2/21

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...