Граѓанската служба за мир бара советник за мировно образование (Украина)

локација: Днипро, Украина
Период на доделување: 01/10/2022 – 03/31/2024
Вид на вработување: цело време
Аплицирај од: 01 / 02 / 2022

кликнете овде за повеќе информации и да аплицирате

Опис на работно место

Државна програма на ГИЗ за цивилна мировна служба (ЦПС) Украина.

„Мерки за мировно образование за поддршка на надминување на социјалните поларитети во Источна Украина“ се фокусираат на градење позитивен пристап кон различноста и ненасилна трансформација на конфликти со опсегот на намалување на социјалната поларизација во Источна Украина. CPS ги поддржува партнерите во промовирањето на пристапите за мировно образование, како на системско ниво, така и на ниво на градење лични капацитети за едукаторите, како и во мерките за трансформација на конфликти засновани на дијалог во заедниците. CPS Украина соработува и со граѓански организации и со државни институции. Компонентата за мировно образование на CPS Украина моментално работи со шест партнерски организации на различни теми за мировно образование на национално и регионално ниво, поддржувајќи ја националната училишна реформа „Ново украинско училиште“ која има за цел да ги трансформира украинските училишта во зајакнување и мирна средина.

Вашите задачи

 • Анализирање и следење на потребите на воспитувачите (наставници, социјални работници, училишни психолози) во целните региони на CPS за развивање на нивните вештини и стекнување пракса во примената на пристапите за мировно образование
 • Развивање и спроведување на приспособени обуки, надзори и други формати за учење за едукаторите, во соработка со партнерските организации и други локални партнери
 • Поддршка на партнерските организации во нивната едукативна работа, на пример преку кодизајнирање настани, спроведување обуки, наставни програми и едукативен материјал, советување за теми за мировно образование
 • Вмрежување со регионални или национални јавни институции, локални невладини организации и меѓународни експерти
 • Придонес кон внатрешното учење и градење стратегија на програмата CPS Украина

Твојот профил

 • Академска диплома по педагогија/настава, психологија, мир и конфликтни студии или во слични области
 • Релевантно професионално искуство во образованието за возрасни засновано на компетенции; Умешноста во трансформацијата на конфликтот и градењето мир е предност
 • Солидна експертиза во програмата CPS релевантни теми и пристапи за мировно образование, на пример: антидискриминација, различност, образование за историја, ненасилна комуникација, ресторативни практики, социјално-емоционално учење
 • Релевантна експертиза во развојот на наставни програми за наставници/образование за возрасни, прилагодување методи и ревизија на учебниците и материјалот за учење
 • Одлични општи и интеркултурни комуникациски вештини, искуство во олеснување на комуникацијата и конструктивна соработка помеѓу училиштата, родителите, наставниците и учениците е предност
 • Искусен во тимска работа, способност за брзо прилагодување и наоѓање креативни пристапи, ориентирани кон решенија и ресурси
 • Течно познавање на руски и англиски или германски јазик

 

Биди прв да коментираш

Придружете се на дискусијата ...