Фокусирана младина

Преобликување на наративот на пропалестинските студентски кампови: посветеност на ненасилното менување

Студентските кампови не се места на омраза, тие се места на љубов каде што триумфира ненасилството. Нивните барања се насочени кон ставање крај на насилството, а нивните методи ја одразуваат истата намера. Посветеноста на студентите на нивната кауза преку мирен протест е вистинска заложба за активизам преку објективот на мировното образование.

Преобликување на наративот на пропалестинските студентски кампови: посветеност на ненасилното менување Прочитај повеќе "

„Градоначалници за мир“ е домаќин на вебинар за едукација за мир: Снимањето сега е достапно онлајн

Со цел да се стимулираат мировните активности предводени од младите во градовите-членки, Градоначалниците за мир беа домаќини на вебинар за едукација за мир за да им се даде можност на младите лидери вклучени во мировните активности да споделат информации за нивните активности и да се вклучат во дијалог.

„Градоначалници за мир“ е домаќин на вебинар за едукација за мир: Снимањето сега е достапно онлајн Прочитај повеќе "

Поуп ќе се сретне со 6000 студенти и лидери од Националната мрежа на училишта за мир

6,000 ученици, наставници и училишни водачи од Националната мрежа на училишта за мир ќе се сретнат со папата Франциско на 19 април. Средбата е дел од програмата за граѓанско образование наречена „Да ја трансформираме иднината. За мир со внимание“.

Поуп ќе се сретне со 6000 студенти и лидери од Националната мрежа на училишта за мир Прочитај повеќе "

UNAOC ја поздрави новата група на млади градители на мирот за 7-то издание на Иницијативата за мировно образование

Алијансата на цивилизациите на Обединетите нации (UNAOC) го започна седмото издание на својата програма Млади миротворци (YPB), пречекувајќи група од Латинска Америка и Карибите. Програмата YPB има за цел да создаде глобално движење на млади градители на мирот, обезбедувајќи им компетенции за унапредување на различноста и меѓукултурното разбирање.

UNAOC ја поздрави новата група на млади градители на мирот за 7-то издание на Иницијативата за мировно образование Прочитај повеќе "

Мировниот форум Нанџинг во 2023 година „Мир, безбедност и развој: Младите во акција“ се одржа во Џиангсу, Кина

На 19-20 септември 2023 година, третиот мировен форум во Нанџинг со тема „Мир, безбедност и развој: Младите во акција“ беше успешно одржан во Џиангсу Експо Гарден. Форумот беше фокусиран на „Мир и одржлив развој“.

Мировниот форум Нанџинг во 2023 година „Мир, безбедност и развој: Младите во акција“ се одржа во Џиангсу, Кина Прочитај повеќе "

Младинската невладина организација повикува на напори за справување со верската нетолеранција (Гана)

Младински развој и иницијатива за глас (YOVI), невладина организација со седиште во Тамале, ги повика владата и другите засегнати страни да ги засилат напорите за справување со верската нетолеранција во северниот регион, за мирен соживот.

Младинската невладина организација повикува на напори за справување со верската нетолеранција (Гана) Прочитај повеќе "

„Нашата сличност е патот напред“, велат младите од Западен Балкан

Првата младинска академија „Состојба на мир“, која се гледа како едукативна платформа за надминување на разликите и за спречување на идни конфликти, беше организирана од ЕУ во Босна и Херцеговина во соработка со Центарот за истражување на постконфликтот од 18 до 31 август.

„Нашата сличност е патот напред“, велат младите од Западен Балкан Прочитај повеќе "

Отворање на патот за мир: трансформативно патување низ Камерун

Гласовите на младите во Камерун за мир (VOYCE) има за цел да ја спречи радикализацијата на младите и ги поддржува оние кои треба да се дерадикализираат во северозападниот и југозападниот дел на земјата, кои се најмногу погодени од англофонската криза.

Отворање на патот за мир: трансформативно патување низ Камерун Прочитај повеќе "

UNAOC обучува нова група млади мировници од Латинска Америка и Карибите

UNAOC, со поддршка на UNOY, беше домаќин на работилница за градење капацитети за деветнаесет млади учесници од Латинска Америка и Карибите од 3-7 јули 2023 година. Работилницата им овозможи на младинските лидери да дизајнираат и спроведат влијателни мировни интервенции.

UNAOC обучува нова група млади мировници од Латинска Америка и Карибите Прочитај повеќе "

Дипломирани студенти од Универзитетот Џорџ Мејсон доживуваат хуманитарни комплексности дома

Тие брзо се соочија со една од тешкотиите со кои се соочија вистинските хуманитарни работници - да прифатат дека не можат да обезбедат или да одговорат на секоја потреба.

Дипломирани студенти од Универзитетот Џорџ Мејсон доживуваат хуманитарни комплексности дома Прочитај повеќе "

Мировно образование за млади: Алатка за застапување и планирање

„Мировно образование за млади: Алатка за застапување и планирање“ е дизајнирана да ги поддржи студентите ширум светот да се залагаат за интеграција на мировното образование во нивните училишта, универзитети и заедници.  

Мировно образование за млади: Алатка за застапување и планирање Прочитај повеќе "

Одговарајќи на неодамнешните пукотници и опасностите од секојдневниот живот

„Соочени со историјата и самите себе“ развија мини-лекција за да им помогне на учениците да ги обработат трагичните вести за неодамнешните пукања на млади луѓе кои се занимаваат со нивниот секојдневен живот.

Одговарајќи на неодамнешните пукотници и опасностите од секојдневниот живот Прочитај повеќе "

Дојдете до врв