Карактеристики

Меѓународен институт за мировно образование 2017: Инсбрук, Австрија

Меѓународниот институт за мировно образование (IIPE) во 2017 година ќе се одржи во Инсбрук, Австрија од 27 август до 2 септември 2017 година 2017 година се организира во партнерство со Секретаријатот на IIPE, членови на Факултетот за образование и колеџот Квинс на Универзитетот во Кембриџ и програмата Магистер и УНЕСКО за мировни студии на Универзитетот во Инсбрук. [продолжи да читаш…]

Академски курсеви / програми

УНИЦЕФ започнува бесплатен онлајн курс за социјални промени

Универзитетот во Пенсилванија и Фондот за деца на Обединетите нации (УНИЦЕФ) заеднички започнуваат бесплатен масовен отворен курс преку Интернет за социјалните норми и социјалните промени. [продолжи да читаш…]

публикации

Водич за твитање за мир и социјални промени

Овој водич за ресурси развиен од Крег Зелизер од ПЦДН обезбедува вовед во Твитер, дискутира за улогата што може и ја имал во градењето на мирот и социјалните промени и нуди клучни ресурси за да започне активно користење на платформата. [продолжи да читаш…]

Можности за финансирање

Аплицирај сега: Програма за размена на ирачки млади лидери за средношколци од Ирак и САД

Ирачката програма за размена на млади лидери за ирачки и американски средношколци, ирачки студенти на додипломски студии и ирачки возрасни ментори е задоволна што ја прошири оваа целосно финансирана можност за стипендија на талентирани и посветени млади лидери и воспитувачи за возрасни од Ирак и САД за да аплицираат за програма за летно лидерство во САД. Бидете сигурни да аплицирате сега: роковите за пријавување започнуваат на 1 декември 2016 година. [продолжи да читаш…]

Обуки / работилници

Бесплатен курс преку Интернет - ivingивеење на нуклеарно работ: Вчера и денес

Овој бесплатен онлајн курс го нуди Универзитетот Стенфорд во партнерство со Проектот Вилијам J. Пери, иницијатива создадена од поранешниот министер за одбрана за да работи кон свет во кој нуклеарното оружје повеќе никогаш не се користи. Клучните цели на овој курс се да ве предупредат за опасностите со кои се соочувате и да ви дадат увид во тоа што може да се направи за да се избегнат тие опасности. Курсот се разликува од многу други на фундаментален начин: нашата цел не е само да обезбедиме факти за вашето образование, туку да ве инспирираме да преземете нешто. [продолжи да читаш…]

Обуки / работилници

Бесплатен курс преку Интернет: 100 години тивка дипломатија, ненасилен отпор и градење на мир

Домаќин од Глобалниот кампус на УСИП, учесниците на овој специјален курс преку Интернет ќе научат од лидерите на заедницата АФСЦ за специфични моменти, кампањи и достигнувања во историјата на Квакер, центрирани на теми за градење движења, решавање на основните причини за конфликти и моќта на секојдневните луѓе да создаде промени. [продолжи да читаш…]

Обуки / работилници

Вовед во патоказ: Он-лајн курс

Центарот за ненасилство Мета се обидува да им помогне на луѓето од сите слоеви на животот да ја откријат моќта на ненасилството и да разберат како безбедно и ефикасно да се користи ненасилството. Еден од едукативните ресурси што тие го развија за оваа цел е моделот Roadmap, а последниот додаток на моделот е онлајн курсот Roadmap. Овој бесплатен курс преку Интернет е самоинтензивен, така што можете да започнете во секое време и да одите со свое темпо. [продолжи да читаш…]

Нема слика
Обуки / работилници

Универзитетот со седиште во Катар ќе разговара за мировно образование во Африка

Форумот „Мировно образование: ангажман на Катар во мапирање на политики, програми и ресурси во Африка“ што ќе се одржи на 8 и 9 февруари, ќе ги собере академците, делегатите на Обединетите нации и истакнатите практичари за да истражат во клучните прашања во образованието и градењето на мирот што може да влијае на социо-економската и политичката трансформација во Африка. Панелистите ќе дискутираат за најефикасните начини на кои универзитетите во земјите погодени од војна можат функционално да бидат релевантни за секојдневните потреби и предизвици на нивното непосредно опкружување преку промовирање на градење мир преку мировно образование. [продолжи да читаш…]