Прегледи за книги

Зајакнување на наставата: предизвикувачки хиерархии за социјална правда (Преглед на книга)

Мерибет Гасман ја прегледува новата книга „Нарушување на хиерархијата во образованието: Студентите и наставниците кои соработуваат за општествени промени“, забележувајќи дека уредниците се потпираат на работата на Фреир, но исто така се критични кон неа. За разлика од познатиот автор и теоретичар, тие ја вметнуваат трката во нивната анализа наместо да се занимаваат со неа индиректно или да ги центрираат прашањата поврзани со класата првенствено како што правеше Фреир.

Зајакнување на наставата: предизвикувачки хиерархии за социјална правда (Преглед на книга) Прочитај повеќе "

Преглед на книги - Едукација за мир и човекови права: Вовед

Во „Едукација за мир и човекови права: Вовед“, Марија Ханцопулос и Мониша Бајај напишаа одличен воведен текст што ги проширува нашите сфаќања и служи како платформа за продолжување на придвижувањето на научниците и практичарите во нивното проучување и спроведување на мирот и човекот. образование за права.

Преглед на книги - Едукација за мир и човекови права: Вовед Прочитај повеќе "

Преглед на книгата: „Образование за развојот: том 3“ од Магнус Хаавелсруд

Во својата последна книга, Магнус Хаавелсруд ги гледа мировните случувања како движења нагоре на еднаквост, емпатија, заздравување на траумите во минатото и сегашноста и трансформација на ненасилна конфликт. Хаавелсруд прашува и одговара како образованието може да ги поддржува и иницира ваквите движења нагоре од нивоата на секојдневниот живот до глобалните работи.

Преглед на книгата: „Образование за развојот: том 3“ од Магнус Хаавелсруд Прочитај повеќе "

Сега е достапно ново издание на In Factis Pax: Том 14 број 2, 2020 година

Том 14 број 2, 2020 година од „Фактис Пакс“, рецензиран он-лајн журнал за мировно образование и социјална правда, сега е достапен.

Сега е достапно ново издание на In Factis Pax: Том 14 број 2, 2020 година Прочитај повеќе "

Дијалошки пресврт: Есеј за преглед на „Градење мир преку дијалог: Образование, човечка трансформација и разрешување конфликти“

„Градење мир преку дијалог“ е драгоцена колекција на размислувања за значењето, сложеноста и примената на дијалогот. Колекцијата го унапредува нашето разбирање за дијалогот и неговата применливост во повеќе и разновидни контексти. Овој есеј за осврт на Дејл Снауаерт ги сумира специфичните рефлексии на дијалогот во домените на образованието, проследен со размислување за дијалошкиот пресврт во моралната и политичката филозофија.

Дијалошки пресврт: Есеј за преглед на „Градење мир преку дијалог: Образование, човечка трансформација и разрешување конфликти“ Прочитај повеќе "

Перспектива на планата на Евелин Линднер за трансформација на понижувањето и теророт

Во овој есеј за преглед, etенет Герсон пишува дека да се разбере д-р Евелин Линднер и нејзината нова книга „Чест, понижување и терор: експлозивна мешавина и како можеме да ја разгалиме со достоинство“ е да се побара иновативен трансдисциплинарен пристап кон клучните кризи на нашите времиња. Нејзината цел е „интелектуален активизам“ поставен преку „сликарскиот начин на гледање, патување во потрага по нови нивоа на значење“.

Перспектива на планата на Евелин Линднер за трансформација на понижувањето и теророт Прочитај повеќе "

Преглед на книга: Образование со жито на универзумот

„Образование со жито на универзумот“, изменето од Den. Дени Вивер, ја истакнува теолошката позадина за мировно образование - анабаптист - менонит.

Преглед на книга: Образование со жито на универзумот Прочитај повеќе "

Преглед на книги - За луѓето: Документарна историја на борбата за мир и правда во САД

„За луѓето: Документарна историја на борбата за мир и правда во САД“, изменето од Чарлс Ф.Ховлет и Роби Либерман, е том во серијалот Информациска ера: Мировно образование, изменето од Лора Финли и Робин Купер Овој преглед, чиј автор е Казујо Јамане, е еден од сериите што ги објави Глобалната кампања за мировно образование и In Factis Pax: весник за мировно образование и социјална правда кон промовирање на стипендија за мировно образование.

Преглед на книги - За луѓето: Документарна историја на борбата за мир и правда во САД Прочитај повеќе "

Одржлив праведен мир: „Епоха на одржлив развој“ на ffефери Сакс

Теоријата за одржлив развој на ефери Сакс, како што е изнесена во неговата неверојатно перцептивна, оригинална и инспиративна книга „Епоха на одржлив развој“ (Newујорк: Универзитет во Колумбија, 2015), нуди сеопфатна аналитичка и нормативна рамка за проширена концепција на мирот, човекови права и глобална правда и мировно образование.

Одржлив праведен мир: „Епоха на одржлив развој“ на ffефери Сакс Прочитај повеќе "

Преглед на книга - Глобален безбедносен систем: алтернатива на војната. Издание од 2016 година

Глобалниот безбедносен систем сумира неколку клучни предлози за ставање крај на војната и развој на алтернативни пристапи кон глобалната безбедност, кои се напреднати во изминатиот половина век. Извештајот исто така тврди дека е можен одржлив мир и неопходен алтернативен безбедносен систем за негово постигнување. Покрај тоа, не е потребно да се започне од нула; голем дел од темелите за алтернативен безбедносен систем се веќе воспоставени.

Преглед на книга - Глобален безбедносен систем: алтернатива на војната. Издание од 2016 година Прочитај повеќе "

Преглед на книга: Разбирање на мировните култури

„Разбирање на мировните култури“, изменето од Ребека Л. Оксфорд, е том во серијата Информациска ера: Мировно образование, изменето од Лора Финли и Робин Купер. Овој преглед, чиј автор е Сандра Л. Кандел, е еден во серијалот кој е објавен заедно од Глобалната кампања за мировно образование и In Factis Pax: весник за мировно образование и социјална правда кон промовирање на стипендија за мирно образование

Преглед на книга: Разбирање на мировните култури Прочитај повеќе "

Дојдете до врв