истражувања

Студијата на УНЕСКО сугерира дека универзитетите треба да работат понапорно за градење мир во Источна Африка

Канцеларијата на УНЕСКО во Најроби и студијата на Регионалното биро за наука на УНЕСКО во Африка, „Високо образование, мир и безбедност во регионот на источна Африка“, ја нагласува итноста на високото образование да произведе знаење што е релевантно за решавање на основните причини и предизвици на градењето мир во регионот.

Студијата на УНЕСКО сугерира дека универзитетите треба да работат понапорно за градење мир во Источна Африка Прочитај повеќе "

Женска агенција во исламските традиционални училишта во постконфликтниот Ачех (Индонезија)

Истражувањето спроведено од Меѓународниот центар за студии на Аче и Индискиот Океан покажа дека за жените лидери во образованието во религиозните простори, образованието ја отелотворува нивната женска улога на негување и пренесување на вредностите меѓу генерациите, а во исто време повторно го изградило чувството на единство меѓу луѓето кои биле растргнати од насилен конфликт.

Женска агенција во исламските традиционални училишта во постконфликтниот Ачех (Индонезија) Прочитај повеќе "

Ново издание на Латиноамериканскиот весник за студии за мир и конфликти (отворен пристап)

Латиноамериканскиот весник за студии за мир и конфликт, том 4 бр. 8 (2023) содржи интервју со Бети Риардон кое го истражува „образованието за мир како алатка за интегрално-космолошка трансформација“.

Ново издание на Латиноамериканскиот весник за студии за мир и конфликти (отворен пристап) Прочитај повеќе "

Што може конкретно (и реално) да направи образованието за да ги ублажи современите закани и да поттикне траен мир?

Оваа бела книга презентирана од Глобалната кампања за мировно образование дава преглед на улогата и потенцијалот на мировното образование за справување со современите и појавните глобални закани и предизвици за мирот. Притоа, дава преглед на современите закани; ги истакнува основите на ефективен трансформативен пристап кон образованието; ги разгледува доказите за ефективноста на овие пристапи; и истражува како овие сознанија и докази може да ја обликуваат иднината на полето на образование за мир.

Што може конкретно (и реално) да направи образованието за да ги ублажи современите закани и да поттикне траен мир? Прочитај повеќе "

Нова публикација за мировно образование: Иновации во мирот и образовната практика. Трансдисциплинарни рефлексии и увиди

Оваа нова публикација содржи поглавја фокусирани на практичари-научници за мировно образование за трансдисциплинарни пристапи кон истражување на мирот и образованието, интервенции во образовните услови и алтернативни онтологии во работата за мир и образование.

Нова публикација за мировно образование: Иновации во мирот и образовната практика. Трансдисциплинарни рефлексии и увиди Прочитај повеќе "

Објавуваме нов број на The International Journal of Human Rights Education

Меѓународното списание за образование за човекови права е рецензирано, отворен пристап, онлајн списание посветено на испитување на теоријата, филозофијата, истражувањето и практиката централни во областа на образованието за човекови права. Том 7, број 1 (2023) сега е достапен.

Објавуваме нов број на The International Journal of Human Rights Education Прочитај повеќе "

Нови ресурси за договорот за нуклеарна забрана

Меѓународната кампања за укинување на нуклеарното оружје отвори нова веб-страница за да им помогне на набљудувачите да ја следат работата во Договорот за забрана на нуклеарното оружје. Други ресурси го вклучуваат новиот труд на Reaching Critical Will на тема „ТПНВ и полот, феминизмот и интерсекционалноста“.

Нови ресурси за договорот за нуклеарна забрана Прочитај повеќе "

Локализација на климата, мирот и безбедноста: практичен водич чекор-по-чекор за локалните градителите на мир

Локализирањето на проценките на климатските безбедносни ризици нуди пат за справување со безбедносните ризици поврзани со климата и потенцијално спречување на тие ризици да се појават или да ескалираат. Овој нов практичен водич чекор-по-чекор, произведен од GPPAC, е ресурс за тоа како да се документираат, проценат и адресираат предизвиците за климатската безбедност на локално ниво.

Локализација на климата, мирот и безбедноста: практичен водич чекор-по-чекор за локалните градителите на мир Прочитај повеќе "

Најновото издание на „In Factis Pax: Online Journal of Peace Education and Social Justice“ сега е достапно (отворен пристап)

In Factis Pax е рецензирано, онлајн, списание со отворен пристап за мировно образование и социјална правда. Ново издание сега е достапно: Vol. 16, бр. 2, 2022 година.

Најновото издание на „In Factis Pax: Online Journal of Peace Education and Social Justice“ сега е достапно (отворен пристап) Прочитај повеќе "

влевање вредности за мир за професионален развој на наставниците во поставките на индонезиските исламски училишта

Оваа студија, од Дана Кристиаван, Керол Картер и Мишел Пикард, дава свеж увид во потенцијалот на Readers Theater за предавање мир и превенција на конфликти во контекст на средното училиште во Индонезија исламски ЕФЛ.

влевање вредности за мир за професионален развој на наставниците во поставките на индонезиските исламски училишта Прочитај повеќе "

Весник за образование за мир: специјална колекција со отворен пристап за еднаквост и пристап

Списанието за мировно образование нуди отворен пристап со ограничен временски период до посебна збирка на написи за правичност и пристап. 

Весник за образование за мир: специјална колекција со отворен пристап за еднаквост и пристап Прочитај повеќе "

Дојдете до врв