истражувања

Граѓанско образование и градење мир: Примери од Ирак и Судан

Американскиот институт за мир разви неколку програми за граѓанско образование за Ирак и Судан. Овој извештај ги опишува тие програми и ги разгледува предизвиците со кои се соочуваат програмите за граѓанско образование во постконфликтни средини и нивните потенцијални решенија.

Граѓанско образование и градење мир: Примери од Ирак и Судан Прочитај повеќе "

Новиот извештај ги испитува мажите како сојузници во жените, мирот и безбедноста

Институтот за жени, мир и безбедност на Џорџтаун на 30 октомври во седиштето на Обединетите нации објави нов извештај со наслов „Надвор од ангажирањето на мажите: машкост, (не)насилство и градење мир“.

Новиот извештај ги испитува мажите како сојузници во жените, мирот и безбедноста Прочитај повеќе "

Прирачник за пристап заснован на човекови права за високото образование

Овој прирачник дава светлина за тоа како процесите на настава и учење можат да бидат дизајнирани да ги рефлектираат и промовираат човековите права и ги истражува целите и потенцијалните процеси на реформи во рамките на универзитетот.

Прирачник за пристап заснован на човекови права за високото образование Прочитај повеќе "

Студија на случај на магистер по мировни студии и програма за трансформација на конфликти на Универзитетот во Руанда

Оваа истрага го документира магистер по мировни студии и трансформација на конфликти на Универзитетот во Руанда за да ги нагласи лекциите од колегите за тоа како формализираното мировно образование придонесува за развој на лидерството и стабилност.

Студија на случај на магистер по мировни студии и програма за трансформација на конфликти на Универзитетот во Руанда Прочитај повеќе "

Воената империја на САД: визуелна база на податоци

Оваа визуелна база на податоци е развиена од World BEYOND War за да го демонстрира огромниот проблем со прекумерната подготовка за војна. Со илустрација на обемот на американската империја на воени пунктови, тие се надеваат дека ќе го свртат вниманието на поширокиот проблем.

Воената империја на САД: визуелна база на податоци Прочитај повеќе "

Мир во одржливиот развој: усогласување на агендата за 2030 година со жените, мирот и безбедноста (Политичко брифирање)

Агендата за одржлив развој од 2030 година го признава мирот како предуслов за одржлив развој, но не успева да го препознае пресекот на полот и мирот. Како таква, Глобалната мрежа на жени градители на мирот го подготви овој документ за политики за да ги испита врските помеѓу Жените, мирот и безбедноста (WPS) и Агендата 2030 година и да обезбеди практични препораки за нивно синергетско спроведување.

Мир во одржливиот развој: усогласување на агендата за 2030 година со жените, мирот и безбедноста (Политичко брифирање) Прочитај повеќе "

Моделот за мировно образование во развојот на мирна клима во училницата: Лекција научена од Индонезија

Целта на оваа студија беше да се оцени ефективноста на мировното образование во развојот на мирна клима во училницата врз основа на типот на училиштето и полот во Индонезија.

Моделот за мировно образование во развојот на мирна клима во училницата: Лекција научена од Индонезија Прочитај повеќе "

Што треба да знаете за спречување на насилен екстремизам преку образование (УНЕСКО)

УНЕСКО им помага на земјите да се справат со двигателите на насилниот екстремизам како дел од неговата програма за образование за глобално граѓанство. Работи на зајакнување на капацитетите на националните образовни системи за да придонесе во националните превентивни напори.

Што треба да знаете за спречување на насилен екстремизам преку образование (УНЕСКО) Прочитај повеќе "

Повик за предлози за поглавја: Практика за мир во заедницата, социјална правда и образование за човекови права

Оваа книга ќе ги испита начините на кои формалните, неформалните и неформалните образовни простори повторно го замислуваат образованието преку партнерства и иницијативи вклучени во заедницата, помагајќи им на научниците и практичарите да добијат подлабок увид во реструктуирањето и подобрувањето на образованието за поправеден и социјално праведен свет. . Апстракти доспеани: 1 ноември.

Повик за предлози за поглавја: Практика за мир во заедницата, социјална правда и образование за човекови права Прочитај повеќе "

Специјално издание на списанието In Factis Pax засновано на Меѓународниот институт за мировно образование од 2022 година одржан во Мексико

Темата на ова специјално двојазично (шпанско/англиско) издание „Заедничко ткаење меѓукултурно мировно учење“ е изведена од заеднички процес за формулирање на водечкото истражување за Меѓународниот институт за мировно образование (IIPE) Мексико 2022 година. Оваа тема се однесува на концептуални разбирања и трансформативни практики за поттикнување на конструктивна меѓусебна поврзаност и меѓузависност за учење на мир, кои ја истражуваат рамнотежата на сентипенсар (чувство-размислување) и когнитивно-емоционалните процеси.

Специјално издание на списанието In Factis Pax засновано на Меѓународниот институт за мировно образование од 2022 година одржан во Мексико Прочитај повеќе "

Институтот Кроц го лансира својот седми извештај за спроведувањето на Колумбискиот мировен договор

Минатиот месец, Институтот за меѓународни мировни студии Кроц при Нотр Дам го објави својот седми сеопфатен извештај за спроведувањето на Колумбискиот конечен договор.

Институтот Кроц го лансира својот седми извештај за спроведувањето на Колумбискиот мировен договор Прочитај повеќе "

Студијата на УНЕСКО сугерира дека универзитетите треба да работат понапорно за градење мир во Источна Африка

Канцеларијата на УНЕСКО во Најроби и студијата на Регионалното биро за наука на УНЕСКО во Африка, „Високо образование, мир и безбедност во регионот на источна Африка“, ја нагласува итноста на високото образование да произведе знаење што е релевантно за решавање на основните причини и предизвици на градењето мир во регионот.

Студијата на УНЕСКО сугерира дека универзитетите треба да работат понапорно за градење мир во Источна Африка Прочитај повеќе "

Дојдете до врв