публикации

Локализација на климата, мирот и безбедноста: практичен водич чекор-по-чекор за локалните градителите на мир

Локализирањето на проценките на климатските безбедносни ризици нуди пат за справување со безбедносните ризици поврзани со климата и потенцијално спречување на тие ризици да се појават или да ескалираат. Овој нов практичен водич чекор-по-чекор, произведен од GPPAC, е ресурс за тоа како да се документираат, проценат и адресираат предизвиците за климатската безбедност на локално ниво.

Дијалог за мирот како присуство на правдата: етичкото расудување како суштинска цел за учење на мировното образование (Дел 3 од 3)

Ова е трет дијалог од серијата од три дела помеѓу Бети Риардон и Дејл Снауварт на тема „Дијалогот за мирот како присуство на правдата“. Авторите ги покануваат едукаторите за мир насекаде да го разгледаат и проценат нивниот дијалог и наведените предизвици и да се вклучат во слични дијалози и разговори со колегите кои ја споделуваат заедничката цел образованието да стане ефикасен инструмент за мир.

Дијалог за мирот како присуство на правдата: етичкото расудување како суштинска цел за учење на мировното образование (Дел 2 од 3)

Ова е втор дијалог од серијата од три дела помеѓу Бети Риардон и Дејл Снауварт на тема „Дијалогот за мирот како присуство на правдата“. Авторите ги покануваат едукаторите за мир насекаде да го разгледаат и проценат нивниот дијалог и наведените предизвици и да се вклучат во слични дијалози и разговори со колегите кои ја споделуваат заедничката цел образованието да стане ефикасен инструмент за мир.

Дијалог за мирот како присуство на правдата: етичкото расудување како суштинска цел за учење на мировното образование (Дел 1 од 3)

Ова е првиот дијалог од серијата од три дела помеѓу Бети Риардон и Дејл Снауварт на тема „Дијалогот за мирот како присуство на правдата“. Авторите ги покануваат едукаторите за мир насекаде да го прегледаат и проценат нивниот дијалог и наведените предизвици и да се вклучат во слични дијалози и разговори со колегите кои ја споделуваат заедничката цел образованието да стане ефикасен инструмент за мир.

Повик за трудови: Специјално издание на In Factis Pax

Научниците за мировно образование, социјална правда, културна теорија и образовна теорија се поканети да поднесат статии за Специјално двојазично (шпанско/англиско) издание поврзано со темата „Заедничко ткаење меѓукултурно мировно учење“.

Најновото издание на „In Factis Pax: Online Journal of Peace Education and Social Justice“ сега е достапно (отворен пристап)

In Factis Pax е рецензирано, онлајн, списание со отворен пристап за мировно образование и социјална правда. Ново издание сега е достапно: Vol. 16, бр. 2, 2022 година.

Специјален повик за Денот на планетата Земја за придонес во обемот што ја редефинира глобалната безбедност од феминистичка перспектива

Редефинирањето на безбедноста преземено во овој том ќе биде насочено кон Земјата во нејзините концептуални истражувања и контекстуализирано во рамките на егзистенцијалната закана од климатската криза. Основната претпоставка на истражувањата е дека ние мора длабоко да го промениме нашето размислување, за сите аспекти на безбедноста; прво и основно, за нашата планета и за тоа како човечкиот вид е поврзан со неа. Предлозите треба да се достават до 1 јуни.

Повик за придонес за редефинирање на безбедноста на обемот, „Феминистичките перспективи за глобалната безбедност: соочување со конвергентни егзистенцијални кризи“

Оваа збирка ќе ги истражува феминистичките безбедносни перспективи и потенцијалните стратегии за промена за да го трансформира глобалниот безбедносен систем од ендемски конфликт/криза во стабилна човечка безбедност, конзистентна врз еколошкото здравје и човечката агенција и одговорност. Предлозите треба да се достават до 15 мај.

Нова книга од Вернер Винтерштајнер: „Учење да се преиспита светот - молба за планетарна политика“

Новата книга на Вернер Винтерштајнер, „Учење да се преиспита светот - молба за планетарна политика. Лекции од Корона и други егзистенцијални кризи “, достапен е отворен пристап (на германски).

Дојдете до врв