публикации

Нова книга од Вернер Винтерштајнер: „Учење да се преиспита светот - молба за планетарна политика“

Новата книга на Вернер Винтерштајнер, „Учење да се преиспита светот - молба за планетарна политика. Лекции од Корона и други егзистенцијални кризи “, достапен е отворен пристап (на германски). [продолжи да читаш…]

публикации

Нова книга: Повторлива постконфликтна правда

Etенет Герсон и Дејл Снаваерт претставуваат важен придонес за нашето разбирање на постконфликтната правда како суштински елемент на глобалната етика и правда преку истражување на Светскиот суд за Ирак (СТИ). Бесплатно прегледување на предговорот од Бети А. Риардон. [продолжи да читаш…]

публикации

Повик за поглавја од книги: Учење мир преку елиминација на насилство

„Учење мир преку елиминација на насилство“ има за цел унапредување на мирот во и околу училиштата преку промовирање педагогија за мир и ненасилство. Предлози за достава: 15 ноември 2021 година. [продолжи да читаш…]

CV

Нова публикација: Едукација за мир и човекови права

Новата книга „Едукација за мир и човекови права“ ги запознава студентите и наставниците со предизвиците и можностите за спроведување на образованието за мир и човекови права на различни глобални страници. [продолжи да читаш…]

публикации

Новата книга „Отпадници“ ги позиционира Дубсмаш и ТикТок како културно релевантна педагогија

„Renegades“ нуди вовед во светот на апликациите за танцување на социјалните медиуми, истовремено истакнувајќи како овие платформи можат да се користат како форма на културно одговорно учење. [продолжи да читаш…]

Прегледи за книги

Преглед на книги - Едукација за мир и човекови права: Вовед

Во „Едукација за мир и човекови права: Вовед“, Марија Ханцопулос и Мониша Бајај напишаа одличен воведен текст што ги проширува нашите сфаќања и служи како платформа за продолжување на придвижувањето на научниците и практичарите во нивното проучување и спроведување на мирот и човекот. образование за права. [продолжи да читаш…]

публикации

Разоружувачки срца и умови

E.орџ Е.Гриенер, Пјер Томпсон и Елизабет Вајнберг ја истражуваат двојната улога на хибакуша, при што некои се залагаа за целосна елиминација на нуклеарното оружје, додека други ги посветија своите животи на многу помалку видливиот напор за трансформација на срцата и умовите. Така, наследството на хибакуша може целосно да се цени со испитување на обете манифестации на нивното лидерство во нуклеарната ера. [продолжи да читаш…]

публикации

[Нова книга!] Деколонизирање на конфликти, безбедност, мир, пол, животна средина и развој во антропоценот

Во оваа книга со рецензирани текстови подготвени за 27-та конференција на ИПРА во 2018 година, 25 автори од Глобалниот Југ и Глобалниот Север се осврнуваат на конфликтите, безбедноста, мирот, полот, животната средина и развојот.   [продолжи да читаш…]

публикации

Нова публикација - „Поттикнување на климатските промени: учења од Јужна Азија“

Уредена од Аша Ханс, Нитија Рао, Анџал Пракаш и Амрита Пател, оваа книга се фокусира на родовите искуства на промените во животната средина низ различни географии и социјални контексти во Јужна Азија и на разновидните стратегии за прилагодување кон климатската варијабилност. Отворен пристап сега е достапен! [продолжи да читаш…]