Мислење

Надвор од контролата на оружјето

(Оригинален напис: Лаура Финли, CounterPunch, 3 декември 2015 година) Сигурно некои убер-конзервативни политички кандидати ќе ме повикаат на „политизирачка трагедија“, но не ми е грижа. Не сакам да се молам за…

Надвор од контролата на оружјето Прочитај повеќе "

Пристап кон градење на мир кон наставата за екстремизмот

(Оригинален напис: Дејвид Џ. Смит, Хафингтон пост, 2 декември 2015 година) Неодамнешните напади во Париз и на други места нè потсетуваат на глобалната нестабилност што често ја земаме здраво за готово. На…

Пристап кон градење на мир кон наставата за екстремизмот Прочитај повеќе "

Никогаш не сум го казнил своето дете - родителство за ненасилен свет

(Оригинален напис: Анахата Гири, медиумски сервис TRANSCEND, 30 ноември 2015 година) Никогаш не сум го казнил моето дете. Ова не е затоа што имам некакво откачено совршено дете. Мојот 8-годишен син…

Никогаш не сум го казнил своето дете - родителство за ненасилен свет Прочитај повеќе "

Може ли масовно пукање во училиште и во Јужна Африка?

(Оригинален напис: Марк Потертон, Business Day Live, 18 ноември 2015 година) Американската јавност беше моментално шокирана кога студент отвори оган, убивајќи девет лица, а рани други девет во…

Може ли масовно пукање во училиште и во Јужна Африка? Прочитај повеќе "

На училиштата им е потребна ресторативна правда за да ги чуваат децата безбедни, без проблеми

(Оригинален напис од Чад Посик, Размена на информации за малолетничка правда, 16 ноември 2015 година) Нашето општество стана општество на исклучување. Кога луѓето ќе се збркаат, ние ги отстрануваме од нивните заедници во еден вид…

На училиштата им е потребна ресторативна правда за да ги чуваат децата безбедни, без проблеми Прочитај повеќе "

Новите абнормални – размислувања за Париз

(Оригинален напис: Мајкл Наглер, Мета Центар за ненасилство, 14 ноември 2015 година) Слушаме изрази на шок и сочувство за Париз од сите страни, што е соодветно колку што е…

Новите абнормални – размислувања за Париз Прочитај повеќе "

Да ги научиме нашите деца мир (Индија)

(Оригинален напис: Рудрашис Дата, Стејтсмен, 15 ноември 2015 година) Во првата книга на „Историите“, грчкиот историчар Херодот рече: „Децата во мир ги погребуваат своите родители. Војната го нарушува редот на…

Да ги научиме нашите деца мир (Индија) Прочитај повеќе "

Неолиберализам, приватизација и криза на образованието

(Оригинален напис: Хари Тарг, Дневник на еден радикал во Хартленд, 14 ноември 2015 година) Вовед Во август 2015 година 12 родители во населбата Бронзевил во Чикаго започнаа 34-дневен штрајк со глад…

Неолиберализам, приватизација и криза на образованието Прочитај повеќе "

Баптистичка црква Вестборо: Ви благодариме за посетата и повторно дојдете

(Оригинален напис: Дејвид Џ. Смит, Huffington Post Education, 12 ноември 2015 година) Морам да признаам дека на почетокот бев загрижен кога слушнав дека членовите на баптистичката црква Вестборо се ...

Баптистичка црква Вестборо: Ви благодариме за посетата и повторно дојдете Прочитај повеќе "

AFSC прашува: Како би изгледал мирот во вашата заедница?

Комитетот за служба на американските пријатели Мирот не е само отсуство на војна. Тоа значи чувство на споделена безбедност, пристап до работни места, здравствена заштита, образование - заедница која се грижи за…

AFSC прашува: Како би изгледал мирот во вашата заедница? Прочитај повеќе "

Хенри А. Girиру | Убиство, инкорпорирано: Пиштоли и растечката култура на насилство во САД

(Оригинална статија: Хенри А. Жиру, Трутаут, 10-7-15) Девет лица беа убиени, а седум беа ранети неодамна во масовно пукање во колеџ во заедницата во Роузбург, Орегон. Ваквите пукотници се повеќе…

Хенри А. Girиру | Убиство, инкорпорирано: Пиштоли и растечката култура на насилство во САД Прочитај повеќе "

Образованието за мир може да стави крај на војната, насилството и омразата - Ахарија Локеш (Индија)

(Оригинален пост: RoyalHarbinger.com) Удаипур: Ачарја Д-р Локеш Муни еминентниот Џаиначарја и основач на Ахимса Вишва Бхарти говорејќи во Парламентот на светските религии организиран во Соединетите Американски Држави на…

Образованието за мир може да стави крај на војната, насилството и омразата - Ахарија Локеш (Индија) Прочитај повеќе "

Дојдете до врв