Мислење

Вклучете ги заедниците во градењето на мирот (Уганда)

Од суштинско значење е да се вклучат луѓето на ниво на грасрут во обезбедувањето решенија за нивните предизвици. Затоа, мировното образование треба да биде задолжително во училиштата во регионот. Ова беше еден од заклучоците од инаугуративната серија почесни предавања за градење мир во регионот на Големите езера, организирана од Факултетот за хуманистички и општествени науки на Универзитетот Викторија.

Штрајкувачките работници во образованието помагаат да се научи градот за нееднаквоста

Со оглед на тоа што нееднаквоста продолжува да расте во Калифорнија и низ целата нација, овие работници покажаа дека не треба да предавате граѓански науки во средно училиште за да се едуцирате за корозивните ефекти од таквиот економски диспаритет. Накратко, штрајковите можат да бидат најмоќна педагогија.

IPRA-PEC на 50: Искористување на максимумот од зрелоста

Мет Мејер, генерален секретар на Меѓународната асоцијација за истражување на мирот (ИПРА) и Кендис Картер, свикач на Комисијата за мировно образование (ПЕЦ) на ИПРА, одговараат на размислувањата на Магнус Хавлесруд и Бети Реардон на 50-годишнината од ПЕЦ. Мет обезбедува дополнителни прашања за размислување во иднина, а Кендис споделува сознанија за значајната и динамична улога што PEC ја одигра во рамките на IPRA и во областа на образованието за мир воопшто.

Моќ што ја држиме: влијанието на пандемијата врз стигматизацијата на менталното здравје и социјалната неправда врз младите

Менталното здравје честопати е заглавено под тепих како грижа за социјалната правда, меѓутоа, клучно е да се истражат жртвите што ги носи на нашата младина и неправдите што ги носи. Мора да го решиме ова прашање и неговото значајно влијание врз нашата модерна генерација и нејзиниот однос кон постигнување правда.

Порој од цензура (САД)

Ранди Вајнгартен, претседател на Американската федерација на наставници, наведува некои од многуте начини на кои државните училишта станаа културно бојно поле иако треба да бидат изолирани од политички и културни војни за да можат слободно да ги исполнат основните цели на јавното образование: да помогнат негуваат граѓаните на едно демократско општество.

Дали луѓето што ги замолчуваат ужалените родители ја знаат нашата болка? (Израел/Палестина)

Според американскиот круг на пријатели на родителите – Форум за семејства, „израелската влада неодамна ја објави својата намера да ги ограничи јавните активности на Кругот на родители, почнувајќи со отстранување на програмите за состаноци за дијалог од израелските училишта... врз основа на лажни наводи дека Дијалогот Состаноците [често домаќини во училиштата] ги оцрнуваат војниците на ИД“. Состаноците за дијалог што се предизвикуваат ги водат двајца членови на ПЦФФ, еден Израелец и еден Палестинец, кои ги раскажуваат своите лични приказни за жалост и го објаснуваат својот избор да се вклучат во дијалог наместо одмазда.

PEACEMOMO: Трета изјава за војната во Украина

Во оваа изјава за војната во Украина, PEACEMOMO забележува дека на човештвото му преостануваат малку опции. Она што го покажува прокси војната на конфронтацијата на глобалната моќ во Украина е дека дојдовме до смртоносниот крстопат на соработка или заедничко уништување.

Една година војна во Украина: Ако сакате мир, подгответе мир

Во контекст на војната во Украина, треба да биде најприродното нешто на светот да се обиде да најде излез од оваа катастрофа. Наместо тоа, дозволен е само еден пат на мислата – војна за победа, која треба да донесе мир. Мирните решенија бараат повеќе храброст и имагинација отколку воинствените. Но, која би била алтернативата?

90 секунди до полноќ

До полноќ има 90 секунди. Ние сме поблиску до работ на нуклеарна војна отколку во било кој момент од првата и единствена употреба на нуклеарно оружје во 1945 година. За среќа, има глас на разумот во растечката грасрут коалиција: ова движење Назад од работ го поддржува елиминацијата на нуклеарното оружје преку преговарачки, проверлив временски процес со здрав разум превентивни мерки неопходни за време на процесот за да се спречи нуклеарна војна.

COP27 не успеа кај жените и девојките – Крајно време да се редефинира мултилатерализмот (Дел 1 од 3)

Една од најподмолните карактеристики на патријархатот е да ги направи жените невидливи во јавното царство. Предвидено е дека малкумина, доколку ги има, ќе бидат присутни во политичките дискусии, а се претпоставува дека нивните перспективи не се релевантни. Никаде ова не е поочигледно или поопасно отколку во функционирањето на меѓудржавниот систем што светската заедница очекува да ги реши заканите за глобалниот опстанок, од кои најсеопфатна и неизбежна е претстојната климатска катастрофа. Амбасадорот Анварул Чудхури јасно ја илустрира проблематиката на родовата нееднаквост на државната моќ (и корпоративната моќ) во трите добро документирани написи за COP27 повторно објавени овде (ова е пост 1 од 3). Тој направи голема услуга за нашето разбирање за значењето на родовата еднаквост за опстанокот на планетата.

COP27 не успеа кај жените и девојките – Крајно време да се редефинира мултилатерализмот (Дел 2 од 3)

Една од најподмолните карактеристики на патријархатот е да ги направи жените невидливи во јавното царство. Предвидено е дека малкумина, доколку ги има, ќе бидат присутни во политичките дискусии, а се претпоставува дека нивните перспективи не се релевантни. Никаде ова не е поочигледно или поопасно отколку во функционирањето на меѓудржавниот систем што светската заедница очекува да ги реши заканите за глобалниот опстанок, од кои најсеопфатна и неизбежна е претстојната климатска катастрофа. Амбасадорот Анварул Чудхури јасно ја илустрира проблематиката на родовата нееднаквост на државната моќ (и корпоративната моќ) во трите добро документирани написи за COP27 повторно објавени овде (ова е пост 2 од 3). Тој направи голема услуга за нашето разбирање за значењето на родовата еднаквост за опстанокот на планетата.

COP27 не успеа кај жените и девојките – Крајно време да се редефинира мултилатерализмот (Дел 3 од 3)

Една од најподмолните карактеристики на патријархатот е да ги направи жените невидливи во јавното царство. Предвидено е дека малкумина, доколку ги има, ќе бидат присутни во политичките дискусии, а се претпоставува дека нивните перспективи не се релевантни. Никаде ова не е поочигледно или поопасно отколку во функционирањето на меѓудржавниот систем што светската заедница очекува да ги реши заканите за глобалниот опстанок, од кои најсеопфатна и неизбежна е претстојната климатска катастрофа. Амбасадорот Анварул Чудхури јасно ја илустрира проблематиката на родовата нееднаквост на државната моќ (и корпоративната моќ) во трите добро документирани написи за COP27 повторно објавени овде (ова е пост 3 од 3). Тој направи голема услуга за нашето разбирање за значењето на родовата еднаквост за опстанокот на планетата.

Дојдете до врв