Новости и најважни моменти

Поуп ќе се сретне со 6000 студенти и лидери од Националната мрежа на училишта за мир

6,000 ученици, наставници и училишни водачи од Националната мрежа на училишта за мир ќе се сретнат со папата Франциско на 19 април. Средбата е дел од програмата за граѓанско образование наречена „Да ја трансформираме иднината. За мир со внимание“.

Поуп ќе се сретне со 6000 студенти и лидери од Националната мрежа на училишта за мир Прочитај повеќе "

Подкаст на Peace Ed Chat со гостинот Тони Џенкинс

Епизодата 5 од подкастот Peace Ed Chat (Образованието за мир не е бенд-помош; глобално патување за градење мир) содржи интервју со Тони Џенкинс, координатор на Глобалната кампања за мировно образование.

Подкаст на Peace Ed Chat со гостинот Тони Џенкинс Прочитај повеќе "

Зајакнување на наставата: предизвикувачки хиерархии за социјална правда (Преглед на книга)

Мерибет Гасман ја прегледува новата книга „Нарушување на хиерархијата во образованието: Студентите и наставниците кои соработуваат за општествени промени“, забележувајќи дека уредниците се потпираат на работата на Фреир, но исто така се критични кон неа. За разлика од познатиот автор и теоретичар, тие ја вметнуваат трката во нивната анализа наместо да се занимаваат со неа индиректно или да ги центрираат прашањата поврзани со класата првенствено како што правеше Фреир.

Зајакнување на наставата: предизвикувачки хиерархии за социјална правда (Преглед на книга) Прочитај повеќе "

Mesa Técnica: El Recorrido de un Trabajo en Equipo por la Paz en la Ciudad de Ibague, Колумбија

La mesa técnica de construcción de paz y convivencia escolar es un esfuerzo de un trabajo en equipo liderado por docentes orientadores de la ciudad de Ibagué, Колумбија, mediante propuestas de proyectos en beneficio de las enstitucionlecado educacija capitale за социјални фондови за образование. La mesa ha realizado en estos años de funcionamiento una cartographía social, estado del arte, aplicativo web para que los docentes имплементирани гуиас дидактика во sus asignaturas, un documento de lineamientos de politica pública pública y la recolección d'recolección de en las instituciones educativas de la ciudad.

(Техничка табела: Патувањето на тимската работа за мир во градот Ибаге, Колумбија) Техничката табела за градење мир и училишен соживот е тимски напор предводен од наставниците насоки од градот Ибаге, Колумбија, преку предлози за проекти во корист на образовните институции се фокусираа на зајакнување на социјалниот капитал на градот. Во овие години на работа, табелата спроведе социјална картографија, најсовремена технологија, веб-апликација за наставниците за спроведување наставни водичи по нивните предмети, документ за насоки за јавни политики и збирка животни приказни за гестови на мир што се случуваат во градските образовни институции.

Mesa Técnica: El Recorrido de un Trabajo en Equipo por la Paz en la Ciudad de Ibague, Колумбија Прочитај повеќе "

Квакерското мировно образование собира импулс

Во јануари, квакерските едукатори за мир во Велс ги собраа учениците и наставниците во тридневна пилот-програма наменета да ги обучи во ситуации за посредување и решавање конфликти.

Квакерското мировно образование собира импулс Прочитај повеќе "

Менталното здравје на децата од Газа е доведено во прашање

Генерално, децата не се борци. Сепак, во израелскиот геноцид врз Палестинците, тие се во првите редови како жртви.

Менталното здравје на децата од Газа е доведено во прашање Прочитај повеќе "

Интервју со Дејвид Џ. Смит, основач на Центарот за сточна храна

Дејвид Џеј Смит е интервјуиран од Регина Проенса во серијата „Разговор надвор од кутијата“. Дејвид го посвети својот живот на подготовка на луѓето за извршување на хуманитарни услуги на места на конфликт и/или вонредна состојба преку работата на Центарот за сточна храна.

Интервју со Дејвид Џ. Смит, основач на Центарот за сточна храна Прочитај повеќе "

Забрана и бојкот на започнувањето на „Учители за мир“ (Австралија)

Наставниците во Австралија започнаа забрана и бојкот на СТЕМ образовните програми поврзани со компаниите за оружје кои профитираат од војната во Палестина и пошироко.

Забрана и бојкот на започнувањето на „Учители за мир“ (Австралија) Прочитај повеќе "

UNAOC ја поздрави новата група на млади градители на мирот за 7-то издание на Иницијативата за мировно образование

Алијансата на цивилизациите на Обединетите нации (UNAOC) го започна седмото издание на својата програма Млади миротворци (YPB), пречекувајќи група од Латинска Америка и Карибите. Програмата YPB има за цел да создаде глобално движење на млади градители на мирот, обезбедувајќи им компетенции за унапредување на различноста и меѓукултурното разбирање.

UNAOC ја поздрави новата група на млади градители на мирот за 7-то издание на Иницијативата за мировно образование Прочитај повеќе "

In memoriam Фредрик С. Хефермел (1938-2023): водечки поборник за укинување на војната

Норвешкиот мировен активист и адвокат, Фредрик С. Хефермел, водеше долга кампања против норвешкиот комитет за Нобелова награда поради непочитување на волјата на Алфред Нобел.

In memoriam Фредрик С. Хефермел (1938-2023): водечки поборник за укинување на војната Прочитај повеќе "

Сеќавање на глас за мир: Јохан Галтунг (1930-2024)

Јохан Галтунг, „Таткото на мировните студии“, автор на повеќе од 100 книги и 1,000 научни написи за светскиот мир, почина на 17 февруари 2024 година, на 93-годишна возраст.

Сеќавање на глас за мир: Јохан Галтунг (1930-2024) Прочитај повеќе "

Германскиот претседател изрази поддршка за мировниот образовен проект „Замисли“ на Кипар

Германскиот претседател Франк-Валтер Штајнмаер го посети Здружението за историски дијалог и истражување (AHDR) како дел од неговото државно патување на Кипар на 12 февруари. Според соопштението за печатот на AHDR, германскиот претседател ја изразил својата поддршка за проектот „Замисли“ и ја истакна вредноста на мировното образование. „Imagine“ беше лансиран во 2017 година и беше клучен за премостување на јазовите меѓу заедниците во Кипар.

Германскиот претседател изрази поддршка за мировниот образовен проект „Замисли“ на Кипар Прочитај повеќе "

Дојдете до врв