Карактеристики

Мировно образование: Година во преглед и размислување (2021)

Глобалната кампања за мировно образование и нејзината заедница на партнери и индивидуални едукатори, неуморно работеа на градење помирен свет преку образованието во 2021 година. Прочитајте го нашиот краток извештај за случувањата и активностите и одвојте момент да ги прославите нашите заеднички достигнувања.

Мировно образование: Година во преглед и размислување (2021) Прочитај повеќе "

Глобална кампања за мировно образование номинирана за Нобеловата награда за мир во 2021 година

Глобалната кампања за мировно образование (ГЦПЕ) е номинирана за Нобеловата награда за мир во 2021 година. Номинацијата ја препознава кампањата како најдинамичен, влијателен и далекусежен проект во светот за мировно образование, sine qua non за разоружување и укинување на војната. 

Глобална кампања за мировно образование номинирана за Нобеловата награда за мир во 2021 година Прочитај повеќе "

Обезбедување демократија на конфликтни избори: Ресурси за едукатори

За време на непостојани избори, што може да се стори за да се зачува демократијата и да се заштитат резултатите од изборите? Како можеме да одговориме на привлекување страв, потенцијален удар, заплашувачки напори и насилство со ненасилство? Глобалната кампања за мировно образование составува список на ресурси за поддршка на едукаторите во нивните напори да предаваат за тековниот политички момент, да ги подготви студентите конструктивно и ненасилно да одговорат на заканите и да поттикнат поцврста и одржлива демократија во иднина.

Обезбедување демократија на конфликтни избори: Ресурси за едукатори Прочитај повеќе "

Иднината е сега: Педагошки императив за мировно образование

Тони enенкинс тврди дека КОВИД-19 открива дека „мировното образование треба да донесе поголем акцент на иднината - поконкретно, на замислување, дизајнирање, планирање и градење на претпочитани иднини“.

Иднината е сега: Педагошки императив за мировно образование Прочитај повеќе "

ВРСКИ КОРОНА: Анкета за плугови и пандемии

„Коронски врски: Учење за обновен свет“ е специјална серија која ја истражува пандемијата COVID-19 и начините на кои таа се однесува на други прашања за мировно образование. Ова истражување ги истражува меѓусебните врски помеѓу причините, карактеристиките и потенцијалните последици од заканите предизвикани од нуклеарно оружје и глобални пандемии.

ВРСКИ КОРОНА: Анкета за плугови и пандемии Прочитај повеќе "

Вирус на „кризен национализам“

Вернер Винтерштајнер тврди дека кризата во Корона открива дека глобализацијата досега донесе меѓусебна зависност без меѓусебна солидарност. Вирусот се шири на глобално ниво, а борбата против него ќе бара глобален напор, но државите реагираат со визија за националниот тунел. Спротивно на тоа, перспективата на глобалното граѓанство ќе биде соодветна на глобалната криза.

Вирус на „кризен национализам“ Прочитај повеќе "

Проблем со ноктите: Патријаршијата и пандемијата

Многумина во движењата за мир и правда повикаа да го искористат ова критично време за да размислат, да испланираат и да го научат нашиот пат кон попозитивна иднина. Еден придонес што ние, мировните едукатори може да го дадеме во овој процес, е размислување за можностите за алтернативен јазик и метафори кон кои мировните лингвисти и феминистки долго време се обидоа да нè убедат да го насочиме нашето внимание.

Проблем со ноктите: Патријаршијата и пандемијата Прочитај повеќе "

Образование за мир и трансформативно образование: Најважни моменти од CTAUN 2020 во ООН

На 28 февруари 2020 година, Комитетот за настава за Обединетите нации ја одржа својата 21-та годишна конференција во Обединетите нации на тема „Војна повеќе“. Тони enенкинс, координатор на Глобалната кампања за мировно образование зборуваше на настанот за мировно образование и трансформативно образование. Видеото од настанот е сега достапно.

Образование за мир и трансформативно образование: Најважни моменти од CTAUN 2020 во ООН Прочитај повеќе "

Подобро заедно: Зближувањето меѓу мировното образование и социјалното емоционално учење треба да биде поддржано секогаш кога е можно

Во нивната основа, и PeaceEd и SEL се обидуваат да ги решат социјалните проблеми со тоа што ги покануваат луѓето да ги идентификуваат своите заеднички вредности, да ги прошират своите знаења и да ги развијат потребните вештини за да создадат мирна иднина. SEL ја нагласува промената на лични и меѓучовечки нивоа, додека PeaceEd често се фокусира на социјални, политички и системски прашања.

Подобро заедно: Зближувањето меѓу мировното образование и социјалното емоционално учење треба да биде поддржано секогаш кога е можно Прочитај повеќе "

Поздрави на сезоната до сите практичари, поборници и поддржувачи за мировно образование

На секој и на сите што може да славиме годишен празник, добри желби за радосен и за помалку насилниот и поправеден свет кон кој се стремиме додека си нудиме едни со други солидарност во сè што правиме за да го постигнеме.

Поздрави на сезоната до сите практичари, поборници и поддржувачи за мировно образование Прочитај повеќе "

Нема мир без мировно образование!

70 просветни работници, академици и активисти, кои претставуваат повеќе 33 различни идентитети на држави и припадности, се собраа на Меѓународниот институт за мировно образование 2019 во Никозија, Кипар од 21-28 јули 2019 година. Како чин на солидарност со мировните едукатори од целиот свет, учесниците изјавија дека нема мир без мировно образование.

Нема мир без мировно образование! Прочитај повеќе "

учење да се разоружа

Учење да се разоружа

Ова е последниот пост на ретроспективната серија со ревизија на шест децениските публикации на Бети Реардон во образованието за мир. „Учење да се разоружа“ е и резиме на некои од постојаните основни концепти и нормативни убедувања што ја вметнаа нејзината работа во последните четири децении и повик да се гледа мировното образование како основна стратегија за спроведување на предлозите и политиката на мирот. .

Учење да се разоружа Прочитај повеќе "

Дојдете до врв