CV

Водич за заеднички наставен план за мировно образование во североисточна Азија

Овој водич служи како рамка за поддршка на мировното образование во различни заедници низ североисточна Азија. Неговата примарна функција е да помогне во дизајнирањето и развојот на програми за мировно образование приспособени на различни контексти во регионот.

Водич за заеднички наставен план за мировно образование во североисточна Азија Прочитај повеќе "

Што е мировно образование? Нова анимација од Peacemakers (Велика Британија)

„Миротворците“ (Велика Британија) создадоа анимација за да се запознаат со мировното образование и мирниот училишен етос на зафатените училишни водачи и наставници и да ја покажат релевантноста за секое основно училиште. Користејќи ја теоријата на Галтунг околу одржувањето на мирот, создавањето мир и градењето мир, анимацијата покажува како тие се однесуваат на животот во училиште.

Што е мировно образование? Нова анимација од Peacemakers (Велика Британија) Прочитај повеќе "

Вклучувајќи го трансформативното образование во обуката на наставници пред стаж: Водич за универзитети и институции за обука на наставници во арапскиот регион

Овој документ за насоки е упатен до сите субјекти задолжени за обука на наставниците (на пр. одделенија за образование во високообразовните институции и институции за обука на наставници) во арапскиот регион заинтересирани да го вклучат Трансформативното образование како дел од нивните програми.

Вклучувајќи го трансформативното образование во обуката на наставници пред стаж: Водич за универзитети и институции за обука на наставници во арапскиот регион Прочитај повеќе "

Како можат едукаторите да одговорат на настаните во Палестина и Израел?

Се чувствува поважно од кога било да се научи мирот, но може да изгледа како никогаш да не било потешко. Како можеме да бидеме храбри воспитувачи? Елис Брукс од Квакерс во Британија ги споделува своите размислувања за некои од проблемите со кои се соочуваат училиштата.

Како можат едукаторите да одговорат на настаните во Палестина и Израел? Прочитај повеќе "

Разговор со децата за хендикеп

Разбирањето на попреченоста може да биде предизвик за децата од сите возрасти. LawFirm.com собра неколку ресурси и информации за тоа како да разговарате со децата со попреченост подолу за да им олесни на родителите да ги имаат овие дискусии со своите деца.

Разговор со децата за хендикеп Прочитај повеќе "

Мировен тандем: спречување и решавање конфликти преку размена на јазици и култура

Шестата мултимедијална верзија на „Прирачникот за тандем за мир“ со сведоштва покажува како мировните групи и наставниците можат да го користат методот за учење јазик во тандем.

Мировен тандем: спречување и решавање конфликти преку размена на јазици и култура Прочитај повеќе "

Воведување на „Мир ве молам“ – кооперативна игра со карти за култура на мирот

Peace Please е игра со карти која ги воведува играчите во Културата на мирот дозволувајќи им да разговараат за предизвиците и можните одговори. Играта и водичот се слободно достапни на интернет.

Воведување на „Мир ве молам“ – кооперативна игра со карти за култура на мирот Прочитај повеќе "

Бесплатни лекции за наследството на Опенхајмер како објавен нов филм

За да го одбележи објавувањето на новиот филм за Опенхајмер, Квекерите во Британија и Мрежата за мировно образование (ПЕН) објавија лекции кои го испитуваат наследството на раните атомски научници.

Бесплатни лекции за наследството на Опенхајмер како објавен нов филм Прочитај повеќе "

Квекерите во Британија се залагаат за мировно образование во Комисијата за криминал на Обединетите нации

Квекерите во британскиот револуционерен извештај „Мир во срцето“ беше прикажан на сесијата за предизвикување на токсичната онлајн омраза во Обединетите нации.

Квекерите во Британија се залагаат за мировно образование во Комисијата за криминал на Обединетите нации Прочитај повеќе "

Како да се разговара за филмови на начини кои поттикнуваат критичко размислување за војната и насилството

Овие прашања подготвени од Rivera Sun за/со тимот на World BEYOND War & Campaign Nonviolence Culture Jamming може да се користат со кој било филм за да се поттикне критичко и промислено размислување за наративите за војна и мир, насилство и ненасилство.

Како да се разговара за филмови на начини кои поттикнуваат критичко размислување за војната и насилството Прочитај повеќе "

Ресурси на наставната програма за мир и NV Австралија

Оваа веб-страница содржи информации од голема мрежа на едукатори за мир и ненасилство во Австралија. Мрежата разви ресурси за наставна програма, со рамка за мир-теологија, која се користи претежно во неколку христијански образовни системи во Австралија и Нов Зеланд, од 2019 до 2022 година.

Ресурси на наставната програма за мир и NV Австралија Прочитај повеќе "

Одговарајќи на неодамнешните пукотници и опасностите од секојдневниот живот

„Соочени со историјата и самите себе“ развија мини-лекција за да им помогне на учениците да ги обработат трагичните вести за неодамнешните пукања на млади луѓе кои се занимаваат со нивниот секојдневен живот.

Одговарајќи на неодамнешните пукотници и опасностите од секојдневниот живот Прочитај повеќе "

Дојдете до врв