Извештаи за активност

Колумбиското Министерство за образование го посети Ел Саладо: Може ли да се учи мир?

Неодамнешната работилница за мировно образование на Министерството за образование во Ел Саладо го претставува напредокот постигнат кон мирот во Колумбија. Но, под површината, образованието за мир и мир се со недоволно ресурси и не ги исполнуваат своите цели.

Колумбиското Министерство за образование го посети Ел Саладо: Може ли да се учи мир? Прочитај повеќе "

Mesa Técnica: El Recorrido de un Trabajo en Equipo por la Paz en la Ciudad de Ibague, Колумбија

La mesa técnica de construcción de paz y convivencia escolar es un esfuerzo de un trabajo en equipo liderado por docentes orientadores de la ciudad de Ibagué, Колумбија, mediante propuestas de proyectos en beneficio de las enstitucionlecado educacija capitale за социјални фондови за образование. La mesa ha realizado en estos años de funcionamiento una cartographía social, estado del arte, aplicativo web para que los docentes имплементирани гуиас дидактика во sus asignaturas, un documento de lineamientos de politica pública pública y la recolección d'recolección de en las instituciones educativas de la ciudad.

(Техничка табела: Патувањето на тимската работа за мир во градот Ибаге, Колумбија) Техничката табела за градење мир и училишен соживот е тимски напор предводен од наставниците насоки од градот Ибаге, Колумбија, преку предлози за проекти во корист на образовните институции се фокусираа на зајакнување на социјалниот капитал на градот. Во овие години на работа, табелата спроведе социјална картографија, најсовремена технологија, веб-апликација за наставниците за спроведување наставни водичи по нивните предмети, документ за насоки за јавни политики и збирка животни приказни за гестови на мир што се случуваат во градските образовни институции.

Mesa Técnica: El Recorrido de un Trabajo en Equipo por la Paz en la Ciudad de Ibague, Колумбија Прочитај повеќе "

Факултет опремен со знаења и вештини за ефективно да се предава мир (Пакистан)

Работилница за мировно образование се одржа на Универзитетот Шахид Беназир Буто во Шерингал, Пакистан за да ги опреми наставниците со вештини за посредување како едукатори за мир.

Факултет опремен со знаења и вештини за ефективно да се предава мир (Пакистан) Прочитај повеќе "

Надбискупот од Сеул сака да ги покани севернокорејските млади на Светскиот ден на младите 2027 година

Надбискупот Сон-таик Чунг предложи севернокорејските деца да бидат поканети на Светскиот ден на младите, што се одржува во Сеул. Неговата објава беше дадена на Форумот за споделување мир на Осмиот Корејски Полуостров, кој се осврна на најитните прашања што произлегоа од 70-годишнината од примирјето. Вклучувањето на младите во начините на помирување е предизвик.

Надбискупот од Сеул сака да ги покани севернокорејските млади на Светскиот ден на младите 2027 година Прочитај повеќе "

Квакерското мировно образование собира импулс

Во јануари, квакерските едукатори за мир во Велс ги собраа учениците и наставниците во тридневна пилот-програма наменета да ги обучи во ситуации за посредување и решавање конфликти.

Квакерското мировно образование собира импулс Прочитај повеќе "

УНЕСКО обучува наставници за Образование за мир и одржлив развој (EPSD) во Мјанмар

Антенската канцеларија на УНЕСКО во Јангон, Мјанмар, обучи 174 образование, студенти, развивачи на наставни програми и училишни администратори за Образование за мир и одржлив развој (EPSD). Обуката има за цел да ја зголеми свеста за предметот и да ги изгради компетенциите на наставниците и образовните практичари во EPSD во Мјанмар. 

УНЕСКО обучува наставници за Образование за мир и одржлив развој (EPSD) во Мјанмар Прочитај повеќе "

Министер за образование Малезија: погледнете локално за да научите хуманост, мир

Главните фестивали што ги слават Малезијците, како што е Дивали, се прекрасни прилики училиштата да ги учат учениците на хуманитарните вредности и мирниот соживот. Затоа, ниту министерот, ниту владата нема да бидат обвинети дека ја внесуваат политиката во училиштата.

Министер за образование Малезија: погледнете локално за да научите хуманост, мир Прочитај повеќе "

„Учење за траен мир“ – Меѓународен ден на образованието 2024 година

За да го прослави Меѓународниот ден на образованието, УНЕСКО организираше ден на дијалог за образованието за мир на 24 јануари 2024 година во седиштето на Обединетите нации во Њујорк, на тема „Учење за траен мир“. Панелот вклучуваше забелешки од Тони Џенкинс, координатор на Глобалната кампања за мировно образование. Видеото од настанот сега е достапно.

„Учење за траен мир“ – Меѓународен ден на образованието 2024 година Прочитај повеќе "

LACPSA-Преглед на крајот на годината во Гана

2023 година претставуваше предизвици за LACPSA-ГАНА, вклучувајќи катастрофи поврзани со климата и насилни конфликти. Нивните напори вклучуваа промовирање на ненасилство, ангажирање со заедницата, едукација за климатските промени и соработка со медиумите и службите за итни случаи. Нивниот иден фокус е на ангажирање на образовните институции и продолжување на чествувањето на нивните Мировни пионери.

LACPSA-Преглед на крајот на годината во Гана Прочитај повеќе "

Алијансата за работа на мирот - свет надвор од војната и „Фондацијата Ескуела де Паз“ воспоставуваат припадност

World BEYOND War и „Fundación Escuelas de Paz“ го објавија нивниот процес на приклучување, што означува важен чекор во работата за укинување на војната и изградба на култура на мир во Колумбија.

Алијансата за работа на мирот - свет надвор од војната и „Фондацијата Ескуела де Паз“ воспоставуваат припадност Прочитај повеќе "

Рефлексија на крајот на годината за мировното образование во Индонезија

Во 2023 година, индонезискиот образовен сектор се соочи со бројни случаи на насилство, со 23 пријавени случаи на малтретирање во училиштата од јануари до септември, бројка за која се верува дека недоволно ја претставува вистинската ситуација. Написот повикува на размислување за овие прашања од перспектива на студии за мир и ненасилство, повикувајќи се на понатамошни активности во наредната година за да се обезбеди безбедна образовна средина во Индонезија.

Рефлексија на крајот на годината за мировното образование во Индонезија Прочитај повеќе "

Извештај за образование за мир за 2023 година од Фора да Каикса (Бразил)

Оваа статија е презентација на најдобрите моменти од програмата Образование за мир спроведена во текот на 2023 година од страна на тимот на културниот колектив Фора да Каикса во партнерство со Educandário e Instituto André Luiz, во Сорокаба, Сао Паоло, Бразил.

Извештај за образование за мир за 2023 година од Фора да Каикса (Бразил) Прочитај повеќе "

Дојдете до врв