Мислење

Образование: Предизвици во контекст на конфликт

Терористичките напади врз образовни цели се зголемија во последниве години. Humanitarian Aid Relief Trust ги анализира тековните трендови и истражува решенија за справување со насилниот екстремизам. [продолжи да читаш…]

истражувања

Историско образование и помирување во (пост) конфликтните општества

Овој есеј на Jamејми Вајз ја разгледува улогата на образованието по историја во обликувањето на колективната меморија и меѓугрупните односи во (пост) конфликтни контексти. Образованието по историја се вкрстува со мировното образование преку фокусирање на тоа како се повикуваат и конструираат наративите за насилствата од минатото во (по) конфликтни образовни услови. [продолжи да читаш…]

Новости и најважни моменти

Глобалната кампања го започнува проектот „Мапирање на образованието за мир“

„Мапирање на мировното образование“, глобална алатка за истражување и иницијатива која ги документира и анализира напорите за мировно образование низ целиот свет, беше лансирана со посебен виртуелен форум на 9 октомври 2021 година. Видео од настанот сега е достапно. [продолжи да читаш…]

Работни места

Универзитетот Георгтаун бара помошник професор по настава по образование - програма за образование, истрага и правда

Програмата за образование, истрага и правда и Лабораторијата за применето учење „Капитол“ на Универзитетот Geорџтаун покануваат апликации за заедничка позиција на асистент професор по настава да започне во август 2022 година. [продолжи да читаш…]

Работни места

USIP бара специјалист за програма, Глобален кампус

USIP бара специјалист за програма за производство на онлајн курсеви, подкасти и друга виртуелна обука за голема и растечка глобална публика. Тие ќе бидат примарен соговорник што ќе служи и директно ќе се ангажира со заедницата на глобални кампуси на градежници на мирот ширум светот. [продолжи да читаш…]

Новости и најважни моменти

Проценки на закани: Спречување насилство во училиште или создавање траума кај учениците?

Пристапот за безбедност во училиштето се користи за да се оцени потенцијалот на ученикот да предизвика насилство во училиштето, но критичарите велат дека практиката е дискриминаторска и штетна. [продолжи да читаш…]

Извештаи за активност

9 јапонски студенти беа домаќини на изложбата на Холокаустот во поттик за мир што потекнува од пандемијата

Студентите во Јапонија организираа изложба фокусирана на тоа како неволјите со кои се соочиле младите среде пандемијата влијаеле врз нивното гледиште за неправдите на Холокаустот. [продолжи да читаш…]