Канада донираше 1.1 милион американски долари за мировно образование на Филипините

(Објавено од: Центар за емитување на Филипините. 18 август 2021 година)

МАНИЛА, Филипини - Канада донира дополнително финансирање од 1.1 милион американски долари или приближно 44 милиони PXNUMX за мировно образование на Филипините, се вели во соопштението за печат издадено од Канадската амбасада во земјата.

Поточно, канадската влада го одобри ослободувањето на споменатиот износ за да се прошири спроведувањето на „Програмата за граѓанска и мировна едукација за 1001 ноќ“ во автономниот регион Бангсаморо во муслиманскиот Минданао (БАРММ).

Проектот „Анимација за промена: 1001 ноќ“ се обидува да го поддржи континуитетот на учење на децата од четврто до шесто одделение за време на пандемијата COVID-19, истовремено промовирајќи мир и стабилност во BARMM.

„1001 ноќ“ е едукативна забавна програма со повеќе платформи која користи цртани филмови за да ги научи децата на животни вештини и граѓански вредности, вклучително и ненасилство, човекови права, демократија и родова еднаквост, и во формални и во неформални средини за учење.

Со зголемување на разбирањето на децата за граѓанските вредности, проектот има за цел да ја намали ранливоста на децата во БАРММ кон двигателите на нестабилност.

Проектот ќе обезбеди обука и едукативна поддршка за 50,000 деца (30,000 девојчиња), 5,000 родители/старатели (3,000 жени) и 1,500 наставници (1000 жени) во 100 училишта во регионот.

Itе го достават студиите Big Bad Boo Studios, Inc., со седиште во Ванкувер, во координација со Министерството за основно, високо и техничко образование на BARMM.

„Програмата за граѓанска и мировна едукација за 1001 ноќ“ се заснова на многу популарна и наградувана анимирана телевизиска серија наречена „1001 ноќ“, која се емитуваше како комерцијална забава на главните телевизиски мрежи во над 70 земји, пред глобална публика од над 100 милион луѓе.

1 коментар

  1. Треба да се реплицираме во Индија. Ние организацијата за граѓанско општество со седиште во Калкута, која работи 30 години, работи со пристапот „Интегрира“ за развој на заедницата, во кој процесот на градење мир е наша стратегија. Ако работиме заедно, ќе добиеме подобар резултат во наредните денови.

Придружете се на дискусијата ...